Punk előkarácsony

Tegnap, december 23-án, este három punklegenda intézett támadást az A38 hajón a konzumkarácsony ellen. S bár fellépő zenekarokkal ellentétben a közönségnek csak egy része mondhatta el magáról, hogy a konzum szaloncukron szocializálódott, valahogy mégis mindenkinél ültek a régi nóták és a régi gondolatok. Pedig elég heterogén volt a társaság. A tömeget egy össznépi társas pikniktől külsőre csak a Ramones pólók furcsamódon sűrű előfordulása különböztette meg.

Elsőként fél kilenc magasságában az AMD lépett a színpadra, hogy megküzdjön a matinéhangulattal terhelt közönség kegyeiért. Mégpediglen ezt egy koncentrált és kőkemény nyitánnyal a Tied a világ című opusszal tették. Durrant. A színpad előtt ennek ellenére nem akart beindulni a mulatság, hiába repült a mikrofon a negyedik Harcolj című számnál, az aktivitás nem akaródzott egy bizonyos szinten túllépni. Még akkor sem, amikor a méltán legendás Bombázás-nál Csiszi is tömegbe vetette magát. Az új énekes egyébiránt telitalálat energikus és finoman szólva is műfajra termett orgánuma van. De régi nóták nekem valahogy jobban bejöttek, az újaknál sokszor megtörik a lendület és a kelleténél többször kellet gitárra hangszerelt közjátékokat elszenvednünk. Pedig a stílus egyik alapvetése, hogy ha egy számban másfél percnyi kraft van, akkor annak másfél percesnek kell lennie.

A második fellépő az estén a legendás győri banda az Auróra volt. A negyedórás átszerelés és az alapos beálló próba ellenére csapnivaló hangzással és öreguras enerváltsággal sokkolták az időközben felduzzadt és felpörgött közönséget. Szerencsére a gyenge kezdés nem tartott sokáig, minden a helyére került, meglepő módon két friss nótával. A „Kíváncsi lennék rá” ráadásul egy újabb példája annak, hogy a trombita bármelyik stílust és bármelyik dalt hatékonyan dobhatja fel (az „Októberi emlék” fülsértő füttyszólóját is ennek jegyében kellene áthangszerelni.) A kellő fordulatszámra elég hamar eljutott mind a banda, mind a közönség a baj csak a szinten tartással volt gond, a végére kicsit leült a dolog, hogy a visszataps után durván felpörgessék a bulit. A búcsúszám a Bella Ciao ráadásul több rovásírásos mackófelsőben megjelent rajongót meglepett…

Utolsóként az általam leginkább várt Kretens lépet a deszkákra. Hemü tolta volna a még a kezdést egy kicsit miközben sértődött hangvételben konstatálta a színpad előtti létszámot. (De ez a valószínűleg az ünnepek közelségével járó felfokozott hangulatnak és a koncerten résztvevő zenekarok köreiben eluralkodott hisztinek tudható be – az AMD a korai kezdés miatt háborgott). De ettől még lehetett volna jó az este záróakkordja. De valahogy nem lett az. Az új felállás nem hozta azt, ami a bandát számomra kiemelte a műfaj megannyi művelője közül. A hangszeres tudás gitárfronton erős közepes, a lendület meg szinte sehol. A vokálról nem is lehet semmi jót elmondani, ráadásul Hemü sokszor szétüvölti a saját énekét, már amikor nem saját magának igyekszik kétségbeesetten vokálozni. Az új számok meg az ennek megfelelő mederben csörgedeznek. Persze lehet hogy az én elvárásaimmal van a baj…

Mindent összevetve jó buli volt, ami ráadásul kellőképpen ellensúlyozta a félrecsúszott ünnepi hercehurca okozta sokkot. És a végére egy intelem, kedves internetező gyerekek: body surf-ölni, akkor ha az egy négyzetméterre jutó emberfők száma nem haladja meg 0,5-et nem csak hatástalan és balesetveszélyes, hanem nevetséges is.