Szaxofon, tangóharmonika, cimbalom

Pontosan harminc éve pokróccal és hátizsákkal érkeztem Szegedre, az IH színpadán az akkor harminc éves Szaniszló János zenélt. Könnyed fejszámolás; a zongorista idén hatvan éves. Én Szegedre költöztem, hátizsákra már nincs szükségem. Az apropó a Jazz Napokon a kerek számokon túl, hogy a rendezvény nyitó zenekara éppen a Szaniszló Quintet lesz. A szegedi csapat mellett ütős a magyar felhozatal, Bacsó Kristóf zenekara után vasárnap színpadra lép Dresch Mihály, aki mellett cimbalmon Lukács Miklós, tangóharmonikán David Yengibarjan zenél. Jómagam csak erre a koncertre is váltanék jegyet.

A külföldi zenekarok választásánál a szervezők törekedtek a megfizethető, de a jazzéletben elismert zenészek felléptetésére.

Marilyn Mazur (1955) New York-i születésű dobos, ütőhangszeres, énekes, zeneszerző. Lengyel és afro-amerikai szülőktől származik, hat éves korától Dániában él. Neve világszerte ismert, a Dán Művészeti Alapítvány életmű-díjjal tüntette ki Jelenleg az európai kortárs jazz egyik legkülönlegesebb kamara-triójával érkezik Szegedre, melyben a titokzatos svéd színész/énekesnő Josefine Cronholm és a kitűnő gitáros, Krister Jonsson lesznek a partnerei. Fellépésük Magyarországi ősbemutató.

Larry Coryell minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosa, a jazz-rock fúziós irányzat első úttörője. Különösen nagyra értékelte játékát Jack Bruce és Jimi Hendrix – játszottak is együtt, – valamint Frank Zappa, de saját elmondásuk szerint sokat köszönhet neki John McLaughlin és Eric Clapton is. 1979-ben barátaival, John McLaughlinnal és Paco De Luciával saját öröműkre létrehozták a „Super Guitar Trio”-t, mellyel több nagysikerű akusztikus gitárhangversenyt adtak. Londoni előadásuk dvd-je a Royal Albert Hallból a gyűjtők egyik nagy kedvence. A Szegedre 26 év után visszatérő művész szólókoncerttel szórakoztatja pénteken este a gitárzene szerelmeseit.

Lonnie Smith a „turbános varázsló” 1942. július 3-án született Buffalo mellett, egy figyelemre méltó zenei érdeklődéssel rendelkező családban. Különösen édesanyjának széles körű jazz-, gospel- és klasszikus zenei műveltsége volt rá nagy hatással. Dr. Lonnie Smith az amerikai fekete szórakoztató zene egyik utolsó nagy öregje, életrajzírói szerint „két lábon járó jazz-történelem”. Eredeti orgonajátéka számos követőre lelt és gazdag pályafutásának köszönhető az is, hogy a ’60-as évek beat- és rockzenéjére gyakorolt döntő hatáson túl kialakulhatott az utóbbi évek ACID-JAZZ irányzata. A Hammond mestere először jár magyarországon.

A két nap műsora:

November 7. Szaniszló Quintet (Szeged) – Marilyn Mazur Trió (DK/S) – Larry Coryell (USA).

November 8. Bacsó Kristóf Quartet (Budapest) – Dresch-Lukács-Yendibarjan Trió (H/ARM) – Dr. Lonnie Smith Trió (USA)

Helyszín: az IH Rendezvényközpont, Szeged.

Jegyárak: 7000 Ft/bérlet, 4500 Ft/nap.

További információ ezen a linken érhető el.