Che Sudaka az A38 Hajón!

Január végén örülhetnek a vérbő, táncos világzene kedvelői, mert a dél-amerikai bevándorlókból álló barcelonai Che Sudaka elementáris erejű fellépésére kerül sor a Hajón. A salsa-ragga-hiphop-punk-utcazene bomba nem először robban Magyarországon, de kihagyhatatlan buli: Manu Chao óta nem volt ilyen energikus latin előadó. Az estét a Kistehén koncertje nyitja és az osztrák Dunkelbunt pörgős balkáni szettje zárja. Totális előfarsangi táncőrület az A38-on.

Ha azt mondjuk, Mano Negra vagy Manu Chao, valószínűleg mindenki tudja, miről van szó. És ha azt mondjuk: Che Sudaka? Majdnem ugyanarról: ez a jórészt argentin és kolumbiai bevándorlókból alakult barcelonai utcazenekar viharos tempóban emelkedett a világzenei slágerlisták élére. Ska, salsa, reggae, dub, punk, akusztikus gitár, és elektronikus kütyük, eszméletlen életvidámság, ehhez hol ironikus, hol véresen komoly szövegek. A Che Sudaka remekül példázza, hogy az utóbbi évtizedben milyen fantasztikus hellyé vált Barcelona, és hogy a Mano Negra zenei hagyománya nem halt ki – sőt, élőbb, mint valaha.

A Che Sudaka valamikor az ezredfordulón alakult a barcelonai óvárosban csellengő munkanélküli bevándorlókból. Az utcazenekar rövid távú célja a megélhetés (talán inkább a túlélés) volt, de hamar a figyelem középpontjába került – úgyhogy a tagok nekiláttak a középtávú cél megvalósításának: hogy zenéjükben felhívják a figyelmet a bevándorlók sanyarú helyzetére, és bemutassák azok mindennapi életét. Mire a zenekar észbe kapott, már lemezszerződésnél tartottak és a 2005-ös Alerta Bihotza albumon a baszk-katalán színtér legnagyobbjai működtek közre: Gambeat, a Radio Bemba basszusgitárosa vagy Fermin Muguruza, az egykori Negu Gorriak frontembere. A harmadik lemezen szintén illusztris vendégek sora bizonyítja, hogy a Che Sudaka végleg befutott: szerepel itt Amparo Sanchez, a spanyol Amparanoia énekesnője vagy az argentin latin-punk kulcszenekara, a Karamelo Santo.

A Che Sudaka közben lázasan készíti új albumát-koncert DVD-jét, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy az A38 Hajón is teljes erőbedobással nyomják majd a koncertet.

A Che Sudaka magyar társegyüttese a Kistehén, amit manapság – nemzetközi sikerei okán – egyre gyakrabban neveznek Little Cownak. A Szájbergyerek, a Virágok a réten, a Szerelmes vagyok minden nőbe megaslágerei mögött megbújó barátságos zenekar vicces, némi naivitást sem nélkülöző világa, zenéje és lendületes koncertjei immár nem csak Magyarországon népszerűek. A Kistehén Tánczenekar egyedülálló produkcióját nevezhetjük kulturlakodalmas popnak, vagy optimista rocknak. Különböző stílusok keverednek benne a legjobb arányban: ska, rock, pop, underground, cigányzene, reggae, balkáni zene, afrikai ritmusok és modern tánczene. A szövegek viccesek, egyszerűek, ám nem érdektelenek. A koncerteket vidámság, humor, sajátosan kelet-európai esztétikum és nagyon jó hangulat jellemzi. A Kistehén Tánczenekar igazi bulizenekar, aminek minden megnyilvánulását áthatja a rendkívüli pozitív energia.

A Kistehén 2002-ben lett a Sziget Fesztivál reklámfigurája. A figura és a rajzfilm, valamint annak „magyar hangja” Kollár Klemencz Lászlóhoz, a zenekar énekeséhez fűződik. A zenekar is a „Kistehén Szigetre” született meg, ott volt első koncertje 2002-ben. Azóta folyamatosan koncertezik, de az igazi sikert a 2005-ös év és a Szájber gyerek című sláger hozta meg. Tavaly hatalmas sikerrel játszottak szinte minden fontos fesztiválon szerte az országban. Debrecenben a Kossuth terén például több mint tízezer ember volt rájuk kíváncsi, Veszprémben az Utcazene fesztiválon pedig igencsak kicsinek bizonyult a közönségnek szánt tér: rajongókkal teltek meg a környékbeli utcák is. Játszottak a VOLT Fesztiválon, az EFOTT-on, a Vidor Fesztiválon, számos klubban, városi és falusi rendezvényeken. A 2005-ös turnéról szocio-dokumentum film is készült.

Az estét pedig a kitűnő bécsi lemezlovas és producer, az A38 Hajón nemrég fellépett Dunkelbunt zárja, vad és táncos balkáni szettjével. Dunkelbunt, azaz Ulf Lindemann Hamburgban kezdte zenei szárnypróbálgatásait, de a kétezres évek elején annyira lenyűgözte Bécs akkoriban a csúcsra érő, villódzó, multikulturális elektronikus zenei élete, hogy székhelyét áttette az egykori császárvárosba. Az ifjú Ulf valósággal beleszeretett a sokfajta hatásba, különösen a balkáni területekről kivándoroltak gazdag zenei tradíciójába. Dunkelbunt hamar beilleszkedett a bécsi szcénába, és jellegzetes, elektronikával, erőteljes ritmusokkal és balkáni népzenével bőséggel átitatott szettjei hamar nagy népszerűséget hoztak számára. Ám nem csak DJ-ként és remixerként tevékenykedett, hanem évekig dolgozott első nagylemezén, az idén májusban megjelent Morgenlandfahrton (azaz Keleti utazáson).

A lemez alapja Ulf 2005-ös Bécs-Isztambul biciklitúrája, ami egyfajta modern népzenei gyűjtésként és samplingtúraként is felfogható. Az albumon hallható az út közben kötött rengeteg barátság eredménye, vendégművészként megjelenik a Fanfare Ciocarlia, az Amsterdam Klezmer Band, Harry Stojka vagy MC Killo Killo. A Morgenlandfahrt éppoly változatos, mint a Balkán zenei világa: balkáni népzene, dub, elektró, klezmer, roma muzsika, szerb és román rezesbanda-hangulat, török dallamok kavarognak rajta, mindez kitűnő és remekül táncolható formában. Dunkelbunt a délkelet-európai zenék nagy gyűjtője, úgyhogy mostani DJ-szettjében jó pár csemegére akadhatunk.

Che Sudaka (E), Kistehén – Little Cow, Dunkelbunt (A) DJ-szett
A38 Hajó, 2009. január 30., péntek 21.00
Belépő elővételben: 2000 Ft, a koncert napján: 2500 Ft