Hamarosan indul a Moziünnep!

Immár ötödik alkalommal hamarosan kezdődik a Moziünnep! Idén az elmúlt években megszokotthoz képest más időpontban, szeptember 25-28. között várják országosan a mozik a filmek szerelmeseit. A Moziünnep négy napja alatt több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők, mintegy 270 vetítővásznon. Idén sokkal több premier előtti alkotás és magyar film pereg majd, mint valaha, az ünnepi jegyár pedig most is rendkívül kedvező lesz, maximum 490 forint.

A Moziünnep alatt a nézők bepótolhatják a vízparton töltött idő, vagy az utazás miatt elmulasztott nagy nyári filmeket – A sötet lovag, Hellboy II – Az Aranyhadsereg, Mamma Mia!, hogy csak néhány példát említsünk -, de minden eddiginél több premier előtti bemutatóban és különleges meglepetésben is részük lesz. Olyan filmek is visszakerülnek a vászonra, mint Koltai Lajos filmje, az Este, a 9 1/2 randi című romantikus vígjáték, vagy az új Indiana Jones és a Harmadik Shrek.

Idén hat premier indul a Moziünnep alatt a mozikban: az egyik legsikergyanúsabb filmben, A tiltott királyságban Jackie Chant és Jet Lit láthatja a közönség. Az MR73 című krimiben – melynek főszereplője Daniel Auteuil – Justine magányosan és visszahúzódóan él, mióta szüleit brutálisan megölték. Mikor a gyilkos szabadlábra kerül, a félelem és fájdalom újra előtör benne. A Hívatlanok című horrofilmben romantikus éjszakát tervez egy fiatal pár (Liv Tyler és Scott Speedman), mikor azonban egyszer csak valaki kopogtat az ajtajukon, minden tervük romba dől… A zóna című mexikói filmdráma egy magas falakkal és szögesdróttal körbezárt területen játszódik valahol Mexikóvárosban. Lakói – köztük a kamasz Alejandro – rendezett és szép környezetben élik mindennapjaikat. De vajon mi van a falon kívül? A BenX és a Zöld hentesek című művészfilmeket pedig a Moziünneppel egy időben nyíló budapesti Kino moziban nézheti meg a közönség!

Minden eddiginél több, összesen 17 film érkezik meg premier előtt a rendezvényre, s ezek között három magyar alkotás is szerepel: Almási Tamás új filmje, a Márió, a varázsló Nyakó Julival és Franco Neroval a főszerepben, Fazekas Péter vígjátéka, a Para, olyan sztárokkal, mint Kamarás Iván, Bánsági Ildikó, Für Anikó, Vajdai Vilmos és végül a Filmszemle legtöbb díjat nyert filmje, a Moziünnep egyik legizgalmasabb meglepetése, a groteszk hangulatú Nyomozó. A külföldi premier előtti alkotások közt szerepel többek között Michael Gondry legújabb agymenése, a Tekerd vissza, haver! című garantáltan felejthetetlen vígjáték, vagy Tarsem Singh lélegzetelállító alkotása, a Zuhanás.

Budapesten a Corvin, a Mammut és a Lurdy mozik egy exkluzív animét, a Death Note – Halállistát vetítik, a Művész moziban a magyar filmek alkotóival beszélgethetnek majd a nézők, lesz Delta-, Nyomozó-, Tabló-és Márió, a varázsló-közönségtalálkozó is, míg a Corvin moziban a hétvégén Csillagok háborúja jelmezes felvonulás és lézerkardozás színesíti majd a programot.

Idén először Budapest legnagyobb mozija, az Arena Cinema City is részt vesz a Moziünnepen és számos kiegészítő programmal és sztár-jegyszedőkkel várja a közönséget: Kamarás Ivánnal szeptember 25-én 16.45-kor,  Cseh Lacival pedig 19.00 órától találkozhat a közönség, míg a Sugárban 27-28-án délelőtt élő kungfubemutatóval kezdődik a Kung Fu panda című film.