3. LIFT – Leszbikus Identitások Fesztiválja

Harmadik alkalommal rendezte meg idén a Labrisz a Leszbikus Identitások Fesztiválját, a LIFT-et.

A másfél napos kulturális rendezvényt Csákányi Eszter színművésznő, és azonos nemű versenytáncosok produkciója nyitotta meg péntek este a Merlin Színházban. Az első napot filmvetítés valamint Edith Piaf és Karády Katalin dalaiból összeállított zenés est zárta.

A programsorozat színesebb része szombaton kezdődött. A résztvevő leszbikusok és érdeklődők a butch és femme nemi szerepekről, valamint a média és a leszbikusok kapcsolatáról szóló workshopon fejthették ki véleményüket, ötleteiket a közösség ügyeinek előbbre vitele érdekében. Kora délután a leszbikusok és a vallás kapcsolatáról folyt kerekasztal-beszélgetés, majd házi darts-bajnokságon mérettettek össze a legügyesebbek. Meglepő, hogy volt olyan lány, aki kizárólag a darts miatt látogatott el a Merlinbe. A beszélgetésekkel párhuzamosan filmblokkokat tekinthettek meg az érdeklődők, amelyeknek fő témájaként a leszbikus kapcsolatok és közösségek bemutatását választották, Amerikától egészen Japánig. Minden moziblokkban egy 10-20 perces rövidfilmet és egy 60-90 perces játék- vagy dokumentumfilmet vetítettek, köztük a többszörösen díjazott Icipici Cici Bizottság című mozit. Egy másik teremben pedig k.d. lang, Grammy-díjas kanadai country énekesnő és dalszerző Sydneyben filmre vett koncertjét élvezhették az érdeklődők.

Eközben a Merlin kávézójában az Irodalmi Centrifuga című rendezvénysorozat különkiadását nézhették és hallgathatták meg a jelenlévők. A vendégek (Ágens, Karafiáth Orsolya), akiknek műveiben fellelhető a leszbikus tapasztalás csírája, Bódis Krisztával és Gordon Agátával beszélgettek a határidentitásokról, a leszbikus kapcsolat megtapasztalásáról és annak irodalmi megjelenéséről. Saját műveiken kívül Új Éva és Bak Zsuzsa hasonló témájú munkáiból hangzottak el részletek.

A szombati koraesti programban másfél órás beszélgetés emelt emléket a Nemzeti Színház létrehozójának és örök hatalmasságának, a köztudottan leszbikus Gobbi Hildának. Magán- és szakmai életének kevésbé ismert mozzanatairól egykori kollegái, Halász Judit, Csurka László és Koncz Gábor meséltek.

Az esti bulit a Cilin és a Manna Groove zenekar nyitotta, utánuk a Nemjuci játszott, az egykori Anima Sound System-es Németh Jucival, majd az Ösztrosokk leszbikus parti vette kezdetét, és vezette át a bulizókat a vasárnapba.

A programok között mindkét napon fotókkal, festményekkel és installációkkal teli kiállítást tekinthettek meg a fesztivál résztvevői Szilágyi Lenke, Honey Lee Cottrell, Kabar Vivien, Lovas Nagy Anna, Szabó Judit, Boross Veronika műveiből.