Színház szöcskéknek, bogaraknak és gyerekeknek

Az Új Színház stúdiósait minden évben megnézzük, ezért délután Taliándörögdön kezdünk. Még éppen belecsöppenünk a Dörögdi Hétpróba végébe, a Mindegy négyfős csapata nyeri meg a sörre váltható első helyet. A Május elseje című darab az ötvenes évek slágereit dolgozza fel, szerelemről, szabadidőről, szórakozásról dalolnak az ifjú színészek. Túl sok játék nincs, inkább csak azt tudjuk meg, mennyire tanultak meg énekelni. A közönség élvezi, az idősebb generáció néha dúdolja is a dalokat, de az egész kicsit hosszú, a székek kényelmetlenek.

Este minden egyszerre kezdődik. Úgy tervezzük, lemegyünk Kapolcsra színdarabot nézni, s majd onnan átmegyünk Quimbyre vagy Íva Bittovára. De a völgyben a tervek általában azok is maradnak.

A Színiegyetem III. évfolyamos csoportja egy Szép Ernő darabot játszik, a Vőlegényt. Félórával a kezdés előtt már kisebb tömeg várakozik a Gástya ároknál, kapunyitás után két perccel megtelik a nézőtér. És csak jönnek folyamatosan, senki sem szól a völgymunkásoknak, talán nem kellene több nézőt beengedni, már így is egymás nyakában ülünk. Ennyire nincs program Kapolcson? A Szép Ernő darab könnyű szórakozást ígér, s meg is kapjuk, a színpad előtt földön csücsülő apró gyerekek őszinte kacagása feldobja a hangulatot. Az első szünetben Zuzu dönt, elhúz Quimby koncertre, mi maradunk. És maradnak a fejünk körül repkedő éjjeli lepkék, a fénytől megrészegült szöcskék és bogarak, szóval jól érezzük magunkat. A darab érdekessége, hogy a kisebb – nagyobb szerepeket váltogatják a színészek, így a főbb szerepekben mindenki megmutathatja, mit tud. Kicsit furcsa, hogy aki az előbb az anya volt, az most Mari, Mariból cseléd lett, a cselédlányból Kornél, de pár perc alatt át lehet állni. Éjfél is elmúlt, mire vége, nincs választás, megyünk Zuzu után Monostorapátiba. A főút teleszórva parkoló autókkal. Még elkapunk két Quimby számot és egy hosszú ráadást. Tibiék láthatóan jól érzik magukat odafent, nem akarják abbahagyni. Hazafelé a stopposok még azt keresik, hol lehetne bulizni. Szokás szerint hajnal kettőre kerülünk ágyba.