Francia elektropop, amit te is tuti ismersz: Yelle az A38-on

Üde elektro-csajpop: a francia Yelle pár évvel ezelőtt már jó néhány slágerével berobbantotta a tánctereket – és most itt a várva várt új nagylemez, aminek bemutató turnéja Budapestre is elérkezik. Az extravagáns énekesnő vezette trió egyszerre vidám és zúzós elektrója felszabadult estét ígér, a hozzá remekül illő magyar Adori Office-szal együtt.

Az eredetileg a YOLO archaikus, történelem előtti formájára, a YEL-re (You Enjoy Life) keresztelt zenekar, a Yelle két alaptagja, Julie Budet énekesnő és Jean-François Perrier producer az ezredfordulón találkoztak és kezdtek közös számok írásába. Még az első nagylemez megjelenése előtt csatlakozott hozzájuk Tanguy Destable billentyűs. A trió ügyesen lovagolta meg az időszak nagy, French touch elektró-hullámát, amit még a Daft Punk, a Justice meg a Cassius indított el. Az egzotikumra rá is tettek még egy lapáttal, mivel Budet egyáltalán nem énekel angolul, hanem ügyesen beépítve zenéjébe a hatvanas évek jellegzetesen párizsi ye-ye girl pophangzását, kizárólag franciául írja számait.

Az eltéveszthetetlenül „franciás” hangzás mellett épp ettől az énekléstől válik a Yelle house-os, diszkós elektropopja elképesztően „chick”-ké, avagy sikkessé – egyszerre elegáns és vidám, bohókás és nagyon cool. Nem véletlen, hogy a Yelle (még Short Dick Cuizi néven megjelentetett) első slágere, a 2005-ös Je veux te voir (Látni akarom) a maga pikáns szövegével még úgy is gigasláger lett a tengerentúlon is, hogy Amerikában nyilván senki sem értette, miről szól a szám (egyébként a TCC nevű párizsi hiphop-csapat Cuizinier nevű rapperét szívatták benne).

A 2007-es első nagylemez, a Pop Up után 2011-ben jelent meg a második, a Safari Disco Club – mindkettő bebiztosította a Yelle helyét az európai dance-listákon, miközben Budet hangja és figurája garancia volt a sikerre: közreműködött Fatal Bazooka listavezető dalában, duettezett Katy Perryvel, és ennek köszönhetően a Yelle előzenekarként is részt vett Perry 2011-es brit turnéján.

Aztán sokáig keveset hallhattunk csak a zenekarról, de 2014 nyarán végre bejelentették az új albumot, és ezzel együtt az európai turnét is, amelynek állomásai között Budapest is ott lesz. A „French touch” egyik legjellegzetesebb képviselője, a Yelle az A38 Hajón mutatja be egyelőre cím nélküli harmadik nagylemezét.

A magyar előzenekar, az Adori Office szintén trióvá bővült duó: az eredetileg 2012-ben Kánya Andrea énekesnő és a Cliponville OrkEstrából ismerős Joó Gábor által alapított együtteshez a Colorstar és az Anselmo Crew ütőse, Kerényi Ákos csatlakozik a koncerteken. Élő és élettel teli elektro-pop produkcióról van szó, a feszes ütemek, electroclashes pulzálás fölött magasan szárnyal Andrea varázsos énekhangja. Leginkább talán a Goldfrapp lendületesebb lemezeire emlékeztet az Adori Office megszólalása, de a duó jóval több, mint egyszerű mintakövetés. Az utóbbi idők egyik legegyénibb hangú, nemzetközi színvonalú produkciójáról van szó, ami a 2013-as We Should Not Sing után jövőre ígéri új albumát.

Yelle (F), Adori Office
2014. november 20., csütörtök 20:00
A38 Hajó Koncertterem
Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

2014 elején elvontatják az A38 hajót – de aggódni kár, február... Napokon belül véget ér a 2003-ban megnyitott budapesti független kulturális központ, az A38 Hajó tizedik, jubileumi éve. A zárás az egész évehez méltó módon látványos lesz, ugyanis előreláthatóan január 4-én a hajótestet elszállítják jelenlegi helyér...
Holnapután jazz-este az A38-on! Oláh Kálmán két kitűnő formációja egy estén: egyrészt duója a kiváló szaxofonossal, Bacsó Kristóffal, valamint a mainstream jazz egyik vezető hazai formációjával, a Trio Midnight-tal Egri Jánossal és Balázs Elemérrel. Oláh Kálmán Oláh Kálmán 18 éve...
Lengyel-magyar alternatív legendák találkozása az A38-on A két legendás alternatív zenekar, a Víg Mihály nevével összefonódott magyar Balaton, és a Marcin Świetlicki krakkói költő nevével fémjelzett lengyel Świetliki közös koncertet ad a Hajón, amit egy nagy sikerű közös wrocławi fellépés előzött meg. A Ś...