Hip-hop ünnepély az Akváriumban – Falunap beszámoló

Bár már harmadik alkalommal került megrendezésre a Falunap, a hazai underground egyik legprominensebb szereplője, a Slow Village szervezésében, mi mégis most hallottuk először hírét a rendezvénynek és bár sejtettük, hogy nem vattacukorral, ringlispíllel és dodgemmel várnak lent a KisHallaban, az este így is okozott nem kevés meglepetést.

Furcsa volt visszatérni az Akváriumba, annak ellenére is, hogy már egy ideje lehet koncertekre/bulikra menni, mi mégis tavaly februárban voltunk utoljára az Erzsébet téri klubban, így amint megláttuk az eseményt, máris volt még egy okunk, hogy az október közepi szombat esténk ott töltsük.

Már-már szokásunkká vált lekésni a warm-upokat, ez most sem volt másként, viszont enyhítő körülmény volt, hogy Layerson és uni’beatsen kívül még 4 előadó volt line-upban, akikre viszont már mind-mind odaértünk. 

Ezek közül is az első, a szegedi duó, a Lusta Bítek voltak, akik olyan lazaságot és flowt dobtak a színpadra, hogy bőven megállta volna a helyét önálló actként is. Nem volt teljesen idegen a produkció, ugyanis ezt megelőzően 3 éve láttuk már a srácokat az Ellátóban, de azért a MÉH című számuk még évek után is ugyanolyan erővel üt élőben.

Annak reményében, hogy a fellépők közt van egy kis szusszanás, kimentünk levegőzni egyet, majd visszatérve a KisHallba már pHLaT-nél volt a mikrofon és a Szabad teret rappelte Tink-kel a pult mögött. Felocsúdva a dupla meglepetéstől csatlakoztunk a bólogatókhoz. Eddig csak a Mulató Aztékok koncerteken láttuk Doktor Monoton-t, viszont a mostani estének köszönhetően önálló trekkeket is eltolt, így például a Szegényember-t, amit nem mindennap hallani.
Külön öröm volt, hogy Tink Misi volt a pult mögött, így a remek hangulat és a fasza keverések kicsúcsosodásaként közösen adhatták elő a ZÖLD KÓLA-t.

Amikor először láttam a fellépőket, kicsit meglepődtem amikor megláttam HOLI nevét a sorban, viszont ezt a meglepettséget csak tetőzte, amikor az őszinte, érzékeny fiú, akinek zenéjét elég nehéz kategorizálni, megjelenik egy fekete napszemüvegben, egy dj-vel, egy NBA mezes random taggal és szó szerint berobbantja a bulit a Kis magyar raptöri-vel.
Gyakorlatilag végigkísérte ezt a 35 percet ez a szarkasztikus, béna rapsztároskodás és egy időre meg is ijesztett, mert ez a HOLI totális ellentéte volt annak, akit még 3 hónapja hallgattunk a Skanzenklubban és aki önmaga rakta magának laptopon a számokat és olvasta fel onnan dalai szövegét. 
Ennek ellenére a zúzósabb számok jól szóltak (így pl. a Vittula vagy Az utálat fárasztó) és érzékelhető volt, hogy a hirtelen felbukkant srác egyre inkább kezdi érezni a színpadi lét csínját-bínját. 

Végül pedig az est házigazdái, a Slow Village tagjai ragadtak mikrofont és a szokásosnak mondható setlisttel, valamint a tőlük megszokott extra energiákat mozgosítva durrantották be a közönséget, beleértve minket is. Az Úton-nal indultunk, beültünk a Kisszobába’, tapogatóztunk a Ködben, megőrültünk a F.A.Q.-ra, mindenki más meg pogózott a 2000tizenvalahányra. 


Ekkor éreztük igazán, hogy „jó társaságban gyorsan telik az idő”, ugyanis a visszataps után a Falunap fellépői közösen adtak elő egy számot, majd Nashék még visszajöttek egy szám erejéig, ami aznap a Neszszer volt.

A Falunap, mint kezdeményezés igencsak hiánypótló, hisz nemigazán maradt olyan eseménysorozat, ami a hazai undergroundot, vagy csak annak egy részét képes nagyobb közönség számára is megmutatni, aminek ezesetben az Akvárium adott teret és otthont. Jó érzés volt látni, hogy ezzel nemcsak mi voltunk így, hisz a koncerttel egyidőben  Groovehouse volt a NagyHall-ban és azt kell, hogy mondjam, nem sokkal voltak kevesebben a KisHallban.

A timeline meglepően tűéles volt, nem ehhez vagyunk szokva rapbulikon, de érthető módon így volt megoldható, hogy 5 fellépőt is besűrítsenek 3 órába. Ami talán kicsit keserű szájízt okozott, az a főfellépő, a Slow Village félórás bulija volt, amiből nagyon jó lett volna, ha legalább még egyszer ennyit játszottak volna a fiúk. Ennek ellenére viszont tényleg nem lehetett okunk a panaszra.

 📸 Fotók: Akvárium

3 thoughts on “Hip-hop ünnepély az Akváriumban – Falunap beszámoló

Comments are closed.