Az első nevek a 2020-as Fekete Zaj fesztiválra!

Harmadik alkalommal bont zászlót a 2018-ban újjászületett, a Mátra bércei közt otthonra találó Fekete Zaj Fesztivál. Az underground zene egyik legfontosabb bástyájának tekinthető, négy napos rendezvény rögtön tizenöt külföldi névvel örvendezteti meg a rádiókból száműzött stílusok híveit, köztük rég áhított klasszikusokkal, valamint a leginkább felkapott újdonságokkal.

forrás: Fekete Zaj Fesztivál hivatalos fb-oldala

Nagy darálásra lehet számítani az Atari Teenage Riot buliján: a hardcore punk riffjeit és intenzitását breakbeat és industrial alapokra helyezve stílust teremtő zenekar felállása és zenéje is sokat formálódott az évtizedek során, élő fellépéseik viszont változatlanul robbanékonyak, így a 2020-as Zajon is intenzív audiovizuális élményeket várunk tőlük. Sok rajongó vágya volt a Green Carnation magyarországi fellépése: a norvég progresszív/gothic metal banda, habár jövőre lesz harminc éves, ezen idő mintegy felét töltötte csupán aktív zenéléssel. Változatos hangszerelésű, dallamos műveik a súlyos gitárok ellenére is könnyen befogadhatók, így sokak lelhetnek bennük új kedvencre lehetnek a Zajos fellépés során. Ha pedig sikerült, a Vulture Industries koncertjén lehet folytatni az elmélyülést: a norvég progresszív metal banda elgondolkodtató, kritikus szövegvilágával és szürreális klipjeivel méltó képviselője és gyarapítója a Tool által lefektetett alapoknak.

A török She Past Away már jól ismert név hazánkban: a duó komor, középtempós post-punk/darkwave dalai már több koncerten is bizonyítottak a magyar hallgatóságnak, akik 2020-ban újfent átélhetik a ’80-as évek goth korszakát, amennyiben kilátogatnak a Fekete Zajra. Ugyanezen évtized fekete-fehér oldalát idézi meg a Linea Aspera és a Soviet Soviet koncertje is: előbbi a könnyedebb synthpop hangszerelés, utóbbi a punkos gitártépés és hangsúlyos basszustémák felmutatásával.

Az Antimatter zenéjével nem lehet betelni: a Mick Moss egyszemélyes géniuszát hirdető progresszív rock projekt álomszerű, keserédes atmoszférát varázsol a Mátrába, könnyet fakasztva tán még a hegy kövéből is. A természettel való kapcsolat ápolásáról a finn Hexvessel gondoskodik: a feltörekvő neofolk produkció minden bizonnyal nagy sikert arat majd a különleges erdei helyszínen. A Leafblade zenéjében szintén az akusztikus hangszerelés dominál, ami az Anathema-rajongóknál könnyen érzékeny pontot találhat.

A mátrai fülek bevéreztetéséért a finn Oranssi Pazuzu felel majd, akik nyugtalanító akusztikus dallamok mögé rejtett black metalos fergeteggel fognak borzongatni valamelyik nyáréjszakában. A JuJu nem összekeveredő sem az azonos néven futó német rappercsajjal sem a japán popénekesnővel, a Fekete Zajra elígérkező olasz trió experimentális indie rockot játszik, amelyben blues hatások is szerepet kapnak. A kanadai Zaum közel-keleti dallamokkal és torokénekléssel tarkított doom metalt visz a Zajra, a svéd Isolated Youth post-punkja az Interpol-rajongók titkos meglepetése lehet, az orosz Lucidvox folkos atmoszférikus rock dalokkal készül, melyekben az idei Ic3peak-re hajazó vokálok is felbukkannak; a GOLD pedig pontosan úgy szól, ahogy a XIX. században egy melankolikus, ámde karcos rockbandának szólnia kell.

Az augusztus 19-22. között megrendezésre kerülő Fekete Zaj Fesztivál helyszíne ezúttal is a sástói Mátra Kemping, ahol árnyékos sátorhelyek, tágas faházak és egy külön motel várja a vendégeket. A rendezvény részeként a fesztiválozók számos előadáson, workshopban és szervezett gyalogtúrán is részt vehetnek, a különleges helyszín révén a fesztivállátogatás akár nyaralással is egybeköthető. A négy napra érvényes bérletek jelenleg 16990 Ft-ért kaphatók a Tixa rendszerében, szállásfoglalás szintén itt lehetséges, a napijegyek forgalmazása későbbre várható. További infókért kövessétek az esemény hivatalos fb-oldalát!