Fény költözik a Dürer keretbe

Peter Hook utazó, végtelenített Joy Division (és most már New Order) színháza öt és fél év után ismét begördül Budapestre (most a Dürer Kertbe), hogy visszarepítsen minket a poszt-punk hőskorába.

November 13. amikor felbőg újra a basszus.

A Nick Cave and the Bad Seeds és a Queens of the Stone Age koncertek esetéjén volt így a nyáron, hogy nehéz volt választani, hová is menjen aznap az ember. Ezen a novemberi estén is így lesz. Anna Calvi a hajón, Peter Hook és csapata a Dürerben.

Az ismeretségi körömben is sokaknál fejvakarást okoz, hogy melyikre is kellene elmenni, én mégis azt mondom: irány a Dürer.

Az 1956-ban született Peter Hook, még Woodhead néven, a családnevét édesanyja új férje után kapta (érdekesség, hogy korábbi zenésztársa sem Sumner, hanem Bernard Edward Dicken néven lett anyakönyvezve, a vezeték nevét ugyanolyan okból változtatták meg, mint Hookét).

Gyermekkorát Jamaicában töltötte (nevelőapja ott kapott munkát), de nem fertőzte meg a reggae. A középiskolás éveire visszatértek Angliába, ekkor lett nagyon jóba Sumnerrel, akivel 1976-ban elmentek egy Sex Pistols koncertre Manchesterben, na, itt kezdődött minden. Hook kunyerált 35 fontot anyukájától (ahogy mondani szokták: élete legjobb befektetése volt), amit egy basszusgitár vásárlására költött.

1977-ben megalakult a Warsaw, majd 1978-ben transzformálódik át Joy Division-re. A kultikus banda élén a legendás Ian Curtis-szel.

Control (2007) – Official Trailer HD

Stunning independent biopic drama from acclaimed director Anton Corbijn, based on the life of Ian Curtis (Joy Division). One of the greatest most influential bands of all-time. Starring Sam Riley, Samantha Morton, and Alexandra Maria Lara. #Control #Movie #Trailer

Ezt a korszakot Anton Corbijn Control-jánál úgy sem mutatja be semmi jobban.

A Joy Division után megalakul a New Order, amelynek Hook 2007-ig tagja. A régi megállapodás értelmében értelmében zenekarban maradtak Bad Lieutenant néven folytatták, majd 2011-ben visszatértek a New Orderhez. Ebből volt egy kis súrlódás Hook és a régi társak között, de ezen is túl vagyunk.

A Peter Hook & the Light 2010-ben alakult (melynek tagja Peter fia, Jack Bates is) és visszarepítette a rajongókat a kezdetekhez. Sokakat meglephet, hogy hogyhogy Hook énekel, pedig Curtis halála után komolyan opció volt, hogy Peter lesz a New Order frontembere.

Peter Hook & The Light – Love Will Tear Us Apart – Christ Church, Macclesfield, 18/05/15.

So This Is Permanence – Christ Church Macclesfield – 18th May 2015 So This Is Permanence, Peter Hook & The Light’s acclaimed performance of the complete works of Joy Division has now been released as a triple CD package and digitally by Live Here Now.

Antológia szerű, életmű feldolgozó koncertfolyamot görget immár nyolc éve, szinte szünet nélkül a banda.

Unknown Pleasures-től kezdve a Closer-en át mindent átvettek, míg elértek a New Order korai éveihez.

A budapesti koncert a Substance című válogatáslemezen alapul, így két elkülönített részben egy New Order és egy Joy Division blokkokat kapunk (minimum egy-egy tucatnyi dalt zenekaronként). Durván jó lesz.

Ahogy említettük: 2013 márciusában már járt itt a zenekar. Hiába a csípősen téliesre forduló az idő, rengeteg hóval (a MÁV lefagyása miatt volt pécsi ismerősöm aki nem jutott el Budapestig), a forró hangulat kárpótlás volt a tavasz késlekedésére.

Tobzódás az ismerős dalokban, számcsere a közönség kérésére, közös fotózások a színpadnál koncert után. Nagy élmény volt, most is az lesz!

Jegyeket itt vehettek.

Ha valakit láttok a hetekben Unknown Pleasures pólóban, nyugodtak kérdezzetek rá, hogy jön-e a koncertre.

Peter Hook & the Light – Ceremony

Peter Hook & the Light – Ceremony Joy Division, New Order, Peter Hook

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Egy darabka Manchester Múlt kedden egy tökéletes nosztalgiapartin vehettünk részt a Dürer Kertben. A Peter Hook and the Light elnevezésű (életmű? tribute?) zenekar szállított vissza minket '80-as évek manchesteri klubkoncertjeihez. Ezek a dalok még ma is működnek az fix...
Chelou lemezbemutatójával ünnepel kedden az A38 Eltelt egy év és ez egyúttal azt is jelenti, hogy egy évvel az A38 is idősebb lett. A tavalyi nagyszabású szülihét után most csupán egy napot szentelnek fennállásuk tizenhatodik évének megünneplésére. Ám olyasvalaki fog fellépni, aki bár ismerős leh...
Egy jó Cave, feketében Repül az idő. Idén tölti be a hatvanegyedik életévét Nicholas Edward Cave, aki ha nem is hazajáró vendég, de már a nyolcadik magyarországi koncertjét láthatjuk Budapesten (van olyan piszok mázlista köztetek, akinek megvolt mind? Jelentkezzen! A 20...