Fény költözik a Dürer keretbe

Peter Hook utazó, végtelenített Joy Division (és most már New Order) színháza öt és fél év után ismét begördül Budapestre (most a Dürer Kertbe), hogy visszarepítsen minket a poszt-punk hőskorába.

November 13. amikor felbőg újra a basszus.

A Nick Cave and the Bad Seeds és a Queens of the Stone Age koncertek esetéjén volt így a nyáron, hogy nehéz volt választani, hová is menjen aznap az ember. Ezen a novemberi estén is így lesz. Anna Calvi a hajón, Peter Hook és csapata a Dürerben.

Az ismeretségi körömben is sokaknál fejvakarást okoz, hogy melyikre is kellene elmenni, én mégis azt mondom: irány a Dürer.

Az 1956-ban született Peter Hook, még Woodhead néven, a családnevét édesanyja új férje után kapta (érdekesség, hogy korábbi zenésztársa sem Sumner, hanem Bernard Edward Dicken néven lett anyakönyvezve, a vezeték nevét ugyanolyan okból változtatták meg, mint Hookét).

Gyermekkorát Jamaicában töltötte (nevelőapja ott kapott munkát), de nem fertőzte meg a reggae. A középiskolás éveire visszatértek Angliába, ekkor lett nagyon jóba Sumnerrel, akivel 1976-ban elmentek egy Sex Pistols koncertre Manchesterben, na, itt kezdődött minden. Hook kunyerált 35 fontot anyukájától (ahogy mondani szokták: élete legjobb befektetése volt), amit egy basszusgitár vásárlására költött.

1977-ben megalakult a Warsaw, majd 1978-ben transzformálódik át Joy Division-re. A kultikus banda élén a legendás Ian Curtis-szel.

https://www.youtube.com/watch?v=QzDLC40OLpE

Ezt a korszakot Anton Corbijn Control-jánál úgy sem mutatja be semmi jobban.

A Joy Division után megalakul a New Order, amelynek Hook 2007-ig tagja. A régi megállapodás értelmében értelmében zenekarban maradtak Bad Lieutenant néven folytatták, majd 2011-ben visszatértek a New Orderhez. Ebből volt egy kis súrlódás Hook és a régi társak között, de ezen is túl vagyunk.

A Peter Hook & the Light 2010-ben alakult (melynek tagja Peter fia, Jack Bates is) és visszarepítette a rajongókat a kezdetekhez. Sokakat meglephet, hogy hogyhogy Hook énekel, pedig Curtis halála után komolyan opció volt, hogy Peter lesz a New Order frontembere.

Antológia szerű, életmű feldolgozó koncertfolyamot görget immár nyolc éve, szinte szünet nélkül a banda.

Unknown Pleasures-től kezdve a Closer-en át mindent átvettek, míg elértek a New Order korai éveihez.

A budapesti koncert a Substance című válogatáslemezen alapul, így két elkülönített részben egy New Order és egy Joy Division blokkokat kapunk (minimum egy-egy tucatnyi dalt zenekaronként). Durván jó lesz.

Ahogy említettük: 2013 márciusában már járt itt a zenekar. Hiába a csípősen téliesre forduló az idő, rengeteg hóval (a MÁV lefagyása miatt volt pécsi ismerősöm aki nem jutott el Budapestig), a forró hangulat kárpótlás volt a tavasz késlekedésére.

Tobzódás az ismerős dalokban, számcsere a közönség kérésére, közös fotózások a színpadnál koncert után. Nagy élmény volt, most is az lesz!

Jegyeket itt vehettek.

Ha valakit láttok a hetekben Unknown Pleasures pólóban, nyugodtak kérdezzetek rá, hogy jön-e a koncertre.