A por gyermekei – a Nova Rock első napjának beszámolója

Kezdjük rögtön az elején – a Nova Rock első napjával az idei négyből! A magyar határtól csak egy köpésre rendezett rockfesztivál szerdai napja egy amolyan Sziget-féle 0.napnak illett volna be leginkább: bár az infrastruktúra már nagyrészt üzemelt, a színpadok közül még csak egy darabon, a Blue stage-en léptek fel zenekarok – mondjuk ott olyan nevek, mint a Linkin Park vagy Fatboy Slim.

NR’17

Először is helyezzük kicsit képbe azokat, akik nem teljesen vannak tisztában azzal, milyen is a Nova Rock – egy pár tény a fesztiválról:

  • a Nova Rock a Nickelsdorf melletti búzamezőn kerül megrendezésre, ahol (és ezt most tessék szó szerint érteni) nincs árnyék. Ennek megfelelően forróság és por viszont van, bármelyik tisztességes western film megirigyelhetné ezt a közeget.
  • ezt a fesztivált nem úgy kell elképzelni, mint mondjuk otthon a Szigetet – itt napközben a koncertek kezdetéig konkrétan nem történik semmi. Nincs alkotóház, nem lehet tanácsot kérni a rabbitól 20 forintért, nem tudsz leheveredni egy fa alá chillelni, még a közeli Auchanba sem tudsz kiugrani (vagyis de, pár km séta a tűző napon, sok sikert!). Felkelsz hajnali 6-7 felé az addigra a Végzet Hegye gyomrának hőfokára melegedő sátorban és… már csak 10-12 óra, míg elkezdődnek a normálisabb koncertek. Have fun! Pro tipp: mi foglaltunk egy hűvös szállást pár km-re a fesztiváltól, így reggel csak oda kellett átkúszni, így lehetett tisztességesen pihenni is napközben.
  • itt is működik a sok helyen megszokott fesztiválkártya. 5 euro a letét a kártyáért, viszont az otthoni rendszerekkel ellentétben itt nem egy vezetékes terminálon húzzák le a kártyádat a pultnál, hanem minden csapos nyakában lóg egy telefon, azzal terhelik az összeget a fesztiválkártyára. Gyorsabb, nem is kell kiadnod a kártyát a kezedből (mint otthon sokszor nagy tömeg esetén) és nem kapsz környezetszennyező blokkot a vásárlásról! Mielőtt előtörne bárkiből is az önkéntes APEH ellenőr, a NovaRock app-ban az összes tranzakció realtime követhető (ahogy a fennmaradó egyenleg is), illetve a hozzájuk tartozó blokk, számla is egyből letölthető digitálisan. Na EZ a környezettudatosság!
  • ha már környezettudatosság: itt is van természetesen repohár, 1 euro a fél literes, 2 euro az egy literes korsó letéti díja. Élelmesebbek itt is gyűjthetik a poharakat, bárki bármennyit visszaválthat.
  • az árak: sör 4,5, Almdudler 3,5, Red Bull 3, koktélok 3-5 euro között mozognak. Vizet ingyenesen lehet kérni a sok vízpont egyikén, ez remek dolog! Viszont, idén a koncertekre elkerített részre már nem minden esetben engedték be az alkoholmentes italokat sem (nem jöttünk rá a logikára), pedig tavaly még az volt a divat, hogy a kempingrészre bármit, a koncertrészre pedig alkoholmentest, pohárban be lehetett vinni. Ki tudja, talán csak mi futottunk bele egy-két morcosabb BiztyBoy Jürgen-be.
  • ha már alkoholmentes innivalók: ha esetleg-netán-véletlenül sikerülne bevinni a koncertek helyszínére egy kis vodkát (ismétlem: csakis teljesen véletlenül), azt esélyed sincs felütni bármilyen üdítővel, mert az biza egyszerűen nincs. Pár helyen van Almdudler és bubis víz, aztán csókolom. Igaz, hogy ott van a pulton a tonic, de azt csak ginnel adhatják ki, a Fantát vodkával. Szóval, vagy tessék tisztán inni, vagy Almdudlerrel (ami meglepően finom), vagy érdemes a vodka mellé egy kis citromot is bevinni a vodka-szóda-citromhoz.
  • a biztonságra idén láthatóan nagyobb hangsúlyt fektettek az osztrákok is: a koncert részre hátizsákot vagy nagy táskát egyszerűen nem engedtek be és amúgy is rengeteg fegyveres rendőrt lehetett látni a fesztivál területén (akár a koncerteken a tömegben is). Mondjuk ez némileg akár nyugtalanító is lehet, de úgy tűnik, ezzel együtt kell élnünk manapság.

Najó-najó, de térjünk már rá a koncertekre!

Oké, értem én, lássuk! Sajnos az Airburne-ről lecsúsztunk, hála a sátorállítás nehézségeinek (kalapácsot vagy légkalapácsot hozzatok jövőre), de az utána következő Steel Panther-t már (igaz tisztes távolságból), de követtük. Az amerikai heavy metal bandára egészen tisztességes méretű tömeg volt kiváncsi, ami némiképp meglepő volt a mutatott produkció fényében: kérdem én, mit vár az ember este 8 körül egy rockfesztiválon a nagyszínpadon? Felolvasóestet vagy tisztességes zúzást?

Sejthetitek már, hogy melyiket kaptuk. Ennyit beszélni legutóbb Macklemore-t hallottam a Szigeten és azért sem voltunk oda (persze ha valakinek bejön az Oravecz Nóra – Coelho vonal, nem sajnálom tőle), de ha lehet, ez még kellemetlenebb volt. Mintha egy hormontúltengéses tizenéves magyarázását hallottuk volna, annyira magas volt az egy főre jutó pussy, fuck, boobs szavak száma, de ne csak kontra dolgokat mondjunk, pro: ennek eredményeképpen megcsodálhattuk a kivetítőn az első önként villanó csöcsöket a lemenő nap fényében.

Tulajdonképpen a csöcsök izgalmasabbak voltak, mint maga a zene, ennél fogva nem is erőltettük tovább a zenekart (ennél többet meg a lány úgyse mutat alapon), szóval inkább elindultunk az első sörsátor felé, mivel értem én, hogy ezt a zenekart nem kell (és nem is lehet) komolyan venni, de ez a produkció még vicces sem volt, inkább kínos.

Apropó, fontos még megjegyezni, hogy a Nova Rockon nincsenek padok és asztalok, itt bizony tessék a porba ülni. Ezzel alapvetően nincs is gond, csak a több napos masszív forróság miatt olyan por volt, hogy a tömeg inkább tűnt egy asztmás világtalálkozónak, mint zenei rendezvénynek. Mindegy is, kreatív ember a magyar osztrák, erre valóak a maszkok, sálak, nem? Egy maszkkal az arc előtt és egy letakart pohár sörrel (nehogymá’ poros legyen a sör!) már egészen elviselhető volt ez a közeg.

A kilenc után nem sokkal kezdő Five Finger Death Punch koncertjét leginkább a sörpult előtt és a porban ülve töltöttük, valahogy a korábban hallottak alapján nem volt nagy bizalmunk a zenekar felé. Meg egyébként is, rá kellett pihenni az este legnagyobb nevére, a hamarosan Sopronban is fellépő Linkin Parkra!

Ha volt az ember fiában egy kis félelem ezzel a koncerttel kapcsolatban, az teljesen érthető. Egyrészt az új album a közmegegyezés szerint is vállalhatatlan lett, de hát nincs mit tenni, muszáj ezt nyomatni a koncerteken, mert hogynéznemárazkihogynemeztjátszuk. Másrészt félő volt, hogy a sosem voltam még Linkin Park koncerten miatt automatikusan mindent fantasztikusnak fogunk tekinteni, holott közel sem lesz az (lásd: pár évvel ezelőtti első magyarországi, VOLTos Arctic Monkeys koncert esete). Mindegy, engedjük el ezeket, kezdődjön az a koncert!

Este 11-re szépen megtelt a Blue Stage előtti tér (még szép, hiszen más program nem volt közel s távol), jöhettek a pontos kezdésre a művészurak! KEZDŐDIK! Oké, az első szám csak felvétel, nem gond. Megjelennek a színpadon Chesterék, ÉS….

Új szám. Oké, Talking to Myself, ez még talán a legvállalhatóbb az új albumról, kibírjuk. Amúgy is, az első szám alatt még gyakorlatilag a látvánnyal jól lakik a közönség, a lányok addig bírják a fejhangon sikítást, szóval végülis mindegy is, hogy mi szól, nem?

Ezután a koncert egy egészen szép ívet kezdett kirajzolni: Burn It Down, The Catalyst és a többi, rendben mozgott a közönség, volt Hello Austria!, úgy tűnt, rendben lesz ez a dolog, a színpadon is okésnak tűnt minden.

De nem, nem, nem. Az egész koncert ívébe olyan jó érzékkel pakolták be a tökéletesen hangulatromboló és kizökkentő új számokat, hogy azt tanítani kellene. Pontosan amikor pár szám alatt kellően beindul a boogie a lábakban, már épp belemelegedtél az ugrálásba, akkor jön egy Invisible vagy egy Heavy és kész, tökéletesen leül a hangulat.

Szívesen mondanám persze, hogy csak én nem szeretem az új albumot és csak engem zavart, hogy a One More Light dalaival széttördelik a koncertet, de a környékünkön mindenki, szinte az egész közönség csak tétlenül állt az említett számok alatt, mint fasz a lakodalomban, ugye. Egyszerűen nem, nem, nem működnek, akár mennyire is erőltetve vannak.

Ennek ellenére az olyan slágerek, mint a Breaking the Habit, Crawling, What I’ve Done és társai remekül pörögtek, ment rájuk a tombolás, de hát ez is a slágerek dolga, nem?

És akkor jött a ráadás: oké, itt még lehet jót tenni, jön pár zúzósabb szám, jó lesz ez még! Amúgy is: ki az az idióta, aki új számot játszana egy ráadásban, nem?

Hát, sejthetitek. Kár ezért a koncertért, mert bár bizakodtam benne, hogy csak én vagyok előitéletes a One More Light-tal és majd fog ez a dolog működni élőben, de sajnos nem és erről nem mi, a közönség tehetünk. Mi ott voltunk, csak erre az új vonalra egyszerűen nem vagyunk kiváncsiak, sorry.

Meglátjuk, hogyan néz majd ki ehhez képest a jövő heti soproni koncert, úgy fogadja-e a szűz hazai közönség is a Linkin Parkot, mint az onnan pár kilométerre lévő osztrák fesztivál résztvevői, vagy mint az Arctic Monkeys esetében, itt is elhomályosítja a produkciót a végre-ide-is-eljutottak-váááá feeling.  Meglátjuk, onnan is beszámolunk majd, de hogy a setlisten sok variálás nem lesz, abban ne legyen kétségünk.

A teljes Linkin Park setlist:

A Linkin Park után, amolyan levezetésként még hivatalosak voltunk egy Fatboy Slim DJ-set-re, ami a NovaROCK fesztiválon valami egészen szürreális élményként hatott – még ha nem is annyira, mint a pár nappal későbbi Knife Party, de erről majd akkor.

Igazából valahol megnyugtató látni, hogy ha pár éve láttad a VOLT-on (vagy bárhol az elmúlt 10 évben) Fatboy Slim-et, akkor valószínűleg ugyanazt a show-t(?) nézhetted, mint amit mi szerda este. Az animációk, az átkeverések, a számok sorrendje mind-mind ugyanaz volt, mint pár éve a VOLT-on, de annyit mindenképp érdemes pozitívumként megjegyezni, hogy legalább az akkori Hello Sopront Hello Austria-ra cserélte a csávó, respekt.

Hogy mit keresett ezen a fesztiválon, rejtély.

Az első Nova Rock nap szerintünk:

A további napok beszámolói és saját képeink hamarosan jönnek!