Sár, méz és kutyák – Mudhoney @ A38

A zenekar, ami nélkül nincsen grunge, a Nirvana sem az lenne, ami lett. A Melvins mellett a seattle-i rock legfontosabb ősegyüttese, a Mudhoney Magyarországon! Nyári európai turnéján az olyan fesztiválok mellett, mint a barcelonai Primavera Sound vagy a katowicei OFF, az A38 Hajón is fellép.

ők lesznek az egyik fellépők

Nehéz – bár persze nem lehetetlen – fontosabb, máig aktív zenekart mondani az elmúlt harminc év amerikai rockzenéjéből, mint a Mudhoney. Ha a seattle-i kvartett nem is lett olyan híres, mint a szorosan a nyomában érkező Nirvana, a Pearl Jam vagy a Soundgarden, de a Melvinsszel együtt kulcsszerepe volt abban, hogy a grunge mit műfaj egyáltalán létrejöhetett.

Maga Kurt Cobain nyilatkozta még egykor, hogy mekkora hatása volt a Mudhoney első, teljesen elszállt zaj-punk-blues EP-jének a Nirvana hangzására. Ha nincs a Mudhoney, a legendás seattle-i kiadó, a Nirvana felfedezője, a Sub Pop biztosan tönkremegy, még mielőtt Cobainék egyetlen hangot is felvettek volna náluk. A Dave Grohlt megelőző dobosínségben a Mudhoney-dobos, Dan Peters is játszott a Nirvanában. A két Mudhoney-alapító, Mark Arm és Steve Turner előző zenekara, a nyolcvanas években aktív Green River kultikus tiszteletnek örvendett a New Seattle Sound (azaz a grunge) képviselői között.

Mudhoney – Piece Of Cake [Full Album]

untitled intro] No End In Sight Make It Now When In Rome [untitled interlude] Suck You Dry Blinding Sun Thirteenth Floor Opening Youth Body Expression Explosion I’m Spun [untitled interlude] Take Me There Living Wreck Let Me Let You Down [untitled interlude] Ritzville Acetone

A Melvins mellett a Mudhoney dolgozta ki azt a stonerből, zajrockból, posztpunkból, metálból és pszichedéliából összegyúrt, jellegzetes hangzást, ami aztán Seattle védjegyévé vált. Ahogy annyi más zenekar, az első sikerek után a Mudhoney is elhagyta a Sub Pop kiadót – hogy aztán évek, évtizedek múltán visszatérjen. A Mudhoney három éve ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját – akkor új lemezt is kiadott.

Mudhoney – In ‘n’ Out of Grace

I do not own any part of the content in this video. Any content of this video is owned by WMG.

Ezúttal a Mudhoney ismét európai turnéra indul, és nagy fesztiválfellépések (például a barcelonai Primavera Sound vagy a katowicei OFF) mellé befér pár súlyos klubzúzda, mint például az A38 Hajón is.

Mondták már őket az ország legőszintébb, leghangosabb zenekarának, de ha a Run Over Dogsról van szó (akiket talán már nem kell a Fesztblog olvasóinak bemutatni, de h a mégis, akkor íme), az egyik legkiemelkedőbb itthoni koncertzenekarról beszélünk. A színpadon a kitekert, fuzzos témák, pszichedelikus riffek dominálnak, zenéjüket leginkább a desert rock stíluselemeivel lehet körülírni. Ők melegítenek majd be a Mudhoney előtt.

Mudhoney (USA), Run Over Dogs
2016. július 29., péntek 20:00
A38 Hajó
Jegyár: 5000 Ft, elővételben: 4500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.