Csak erős idegzetűeknek! – Dope D.O.D. a Dürerben

Jay Reaper, Skits Vicious, Dopey Rotten: a pankrátorokhoz illő nevek három kölyökképű groningeni gengsztert takarnak, akik 2008-ban azzal a nyilvánvaló szándékkal foghattak össze, hogy megalkossák a létező legelmebetegebb rappet, mely embert valaha gyötört. Hogy ez tényleg sikerült-e nekik, az már szubjektív kérdés, mindenesetre elég egyetlen pillantás bármelyik sajtófotójukra a konklúzióhoz: ismét csak nem épeszű alakokkal van dolgunk.

A Dope D.O.D. zenéjét nevezhetjük hardcore hip hopnak, horrorcore-nak, de talán a csapat nevét adó „dope” szó a legpontosabb meghatározás arra, amit a holland srácok művelnek, néhány számukat ugyanis tényleg csak valami durva hatású serkentőszerhez tudom hasonlítani. A zenét mintha maga a színtiszta gyűlölet szülte volna: gonoszan lassú, súlyos trap, illetve falszaggató oldschool dubstep beatek, tökig csavart basszussal, melyekre összetéveszthetetlen, agresszív hangszínnel fröcsögik a szójátékokat. A már-már röhejesen erőltetett akcentussal pedig olyan hátborzongatóan groteszkké válik az összkép, hogy lehetetlen eldönteni: ez most tényleg egy komoly produkció, vagy csak egy nagyon ügyes stílusparódia. Az viszont biztos, hogy nagyon hamar rátaláltak a saját táborukra: első albumuk, a 2011-es Branded elnyerte az Unió European Border Breakers Awards díját, az első sláger, a What happened? már 20 milliós megtekintés felett jár, ezzel viszonylag korán ki is röpültek az undergroundból. A debüt óta még három nagylemez látott napvilágot, legfrissebb felvételük, a The Ugly pedig idén februárban jelent meg, melyen többek között az amerikai rapper Redman is szerepelt.

A Dope D.O.D. élőben sem ad alább a klipekből ismert formából: koncertjeiken rendre letarolják a közönséget, őrületük pedig súlyosan ragályos. Nyáron a Subscribe vendégeként kapták szét a Budapest Parkot, és – habár Dopey Rotten azóta kiszállt a csapatból -, minden jel arra mutat, hogy a Dürer Kertben sem kegyelmeznek majd senkinek. A február 5-i koncertre 2900 Ft-os elővételi áron tudtok jegyet venni, a helyszínen vásárolt belépő 3500 Ft, a Facebook esemény erre van.