Depresszió: a héten startol a jubileumi turné

Javában dübörög a klubszezon, melyből persze a Depresszió is kötelezően kiveszi a részét: pénteken a Rómeó Vérzik vendégeként, Somorján veszi kezdetét a zenekar őszi-téli turnéja. A 11 állomásos koncertsorozattal egyben a csapat 15 éves fennállasát is megünneplik Halász Feriék: ennyi ideje jelent meg ugyanis első lemezük, a Tiszta erőből ( a `99-es Messiást – jóindulatból – most nem számítjuk az életműbe 🙂 ).

A banda ezidáig hat sorlemezt adott ki, miközben az egyik legsikeresebb magyar rockzenekarrá nőtte ki magát; a legutóbbi anyaguk pedig, mely A folyamat zajlik… címmel tavaly ősszel került kiadásra, már az előrendelési időszakban megszerezte az aranylemez státuszt. Depi-koncertben csalódni nagyon nem lehet, a színvonal és a felfokozott hangulat szinte garantált minden klubbulin. Persze, a hozzám hasonló diehard rajongók jubileum idején mindig reménykednek valami extra meglepetésben, régóta elhanyagolt dalban, remélhetőleg a veszprémi Expresszóban sikerül meglepniük minket valami újítással – vagy legalább egy barátságos wall of deathhel 😉

Tavaly a már említett Rómeó Vérzik kísérte el Depiéket az őszre, idén szintén hasonlóan erős turnépartnert sikerült találni az AWS képében. A fiatal banda az új évtized egyik legígéretesebb terméke: zenéjük színvonalas, innovatív, emellett kellőképp popos (lenne) a rádióknak, de kellőképp groove-os a rockertábornak is. Megkapták a modernmetal-címkét, dalaik mégis sokkal őszintébbnek, emberközelibbnek hatnak ennél; dalszövegeik is mélyebb értelműek, nem ragadnak le a hatásvadász tinibánatos nyavalygásnál, mint számos, ugyanazon matrica alatt korcsosuló csapat. Na de az élő fellépések teszik fel a koronát az összképre: szédületes az az energia és jókedv, amivel zúznak a színpadon, a mindenhova felmászó, rohangáló, mezitlábas frontember (Siklósi Örs) pedig olyan kegyetlenül abszurd látvány, hogy örökre beleég abba, aki valaha is látta!

A turné másik vendége egy régi ismerős: a Burnout zenekar, aki már a tavalyi turnén is kísérték a Depressziót. Ők sem régi banda: ezidáig három stúdiólemezzel, és punkos lendületű, annál mégis barátságosabb hard rock muzsikával nyomulnak, legutóbbi lemezük (Reflektorfény árnyékában) 2013-ban jelent meg.