Egy magas, szőke férfi fodros szoknyában, aki baromi nagy showman – Sziget -1. nap

A Sziget 2015-ben rögtön az első -1. napon nagyot húzott: elhozták egy valag pénzért a világszerte ismert Robbie Williamset! Hogy illik-e Robbie fellépése egy fesztiválra, arról nem voltam teljesen meggyőzve, de úgy voltam vele: lássuk, mit tud ez a fickó!

Azonban előtte még egy pár szót magáról a Szigetről: már előre féltem (főleg a tavalyi, iszonyatos tömeg után), hogy idén megint megemelték a létszámkorlátot +5000 fővel, egészen 90 000-re. Ez rengeteg ember, főleg ha minden marad a tavalyi elrendezés szerint. Szerencsére ez nem így volt, a VIP is máshova került, visszatért a szeletelő Aréna és a Nagyszínpad előtt is sokkal nagyobb lett a hely. Így nem azt mondom, hogy kellemesen elfért mindenki, de nagyságrendekkel jobb volt a helyzet, mint 2014-ben.

Főleg azok után, hogy kijött a közlemény és kiderült: tegnap máris teltház volt a Szigeten, vagyis ez a maximum, ennél nagyobb tömeg nem lesz! Ha ez tényleg így lesz, ki leszünk békülve!

Na, de térjünk is rá a lényegre, Robbie-ra és a közönségére! Meglepően sok volt a -1. napon a magyar hang a Szigeten (természetesen az átlag Szigethez képes) és az átlagéletkor is jócskán megemelkedett a Szőke Herceg tiszteletére. Az angol úr kb 5 perccel a tervezett kezdés előtt belecsapott a lecsóba és teljesen kihasználta a neki szánt másfél órát. Az már az első pillanatokban látszott hogy a (most éppen) szőke hercegnek a felsőtestével minden rendben van és most már megtanulta: Budapesten van, nem Bukarestben.

Zeneileg szépen lassan Robbie is felvette a ritmust, a hangja is egyre tisztábban szólt és ehhez mérten jöttek is a nagyobbnál nagyobb slágerek (setlist alább). Ami meglepő volt, hogy rengeteg feldolgozást tolt a szőkeség, ami nem teljesen megszokott, hacsak az embert nem David Guettának hívják. Igazából ez sem volt baj, mert hiába voltak itt unalomig ismert U2 és Queen számok, Robbie van akkora sztár, hogy ezt megengedheti magának, a közönségnek pedig teljesen mindegy, hogy mit csinál a csávó a színpadon, akkor is imádják.

Így volt ez tegnap este is a Szigeten, sokan már reggel 6 óta álltak az első sorokban, csak hogy onnan láthassák a nagy Ő-t. Úgy tűnik, hogy Robbie Williams pedig kellő öniróniával és humorral kezeli ezt az egész sztárságot: ha egyszerűen akarnám megfogalmazni, azt mondanám, hogy Robbie tegnap egy nagy bunkó volt. De nem ám bántó módon, hanem szórakoztatóan, néha önmagát, a közönségét és persze Bruno Marsot is kifigurázva. A fickó ettől lett végtelenül szimpatikus (nem csak nekem), pedig ezt nem nagyon szoktam mondani  egy órát szoknyában éneklő szőrös férfiakra.

Egy igazi showt láttunk tegnap este a Nagyszínpadon, de nem azt a tűzijátékos-konfettis-félét, hanem azt, hogy milyen, amikor egy sztár szórakoztató és ő maga viszi a showt.

Persze itt is volt kínos közönségénekeltetés, önsztárolás, unalmas dalok, de ez mind elviselhető volt, mert maga az egész show remekül sikerült – és ez csakis Robbienak köszönhető. Egy 25 éve a pályán lévő profi előadóról beszélünk, aki szemmel láthatóan baromira élvezte, amit csinál. Még azt is elhittem neki, hogy tényleg érdekli a csajszi története, aki egy kamu Robbie könyvvel a kezében ment fel a színpadra, vagy tényleg szeret rohangálni a rajongók között a fotós árokban. Nem mondom persze, hogy ez volt életem koncertje (sőt, még a Sziget koncertje sem volt – remélem), de talán ezt nevezik tisztes iparosmunkának. Idejött, szórakoztatott, hazament. Nem mondom, hogy megérte azt a pénzt, amit adtak érte, de én azért örülök, hogy élőben láthattam a fickót.

Jah, és még egy fontos dolog: nyomtak egy számot kb a show felénél, ami a pár évvel ezelőtti swing albumon szerepelt. Na, az valami egészen fenomenális volt! És ekkor jutott eszembe, hogy milyen kár, hogy akkor nem mentem el erre a swinges fellépésére az Arénába…

Robbie Williams Setlist Sziget Festival 2015 2015, Let Me Entertain You Tour

De akkor tulajdonképpen milyen is volt a koncert? Jó? Jó. Felejthető? Valószínűleg. Szórakoztató? Baromira, és ez a kulcsszó! A fickó úgy nyomta le ezt a több, mint másfél órát, hogy egy pillanatig sem unatkoztam, még akkor sem, ha maguk a számok időnként unalmasak voltak, az előadásmód simán elvitte a showt.

És bizony, ha jövőre is jönne Robbie, újra megnézném. Miért? Mert lehet, hogy csak feldolgozásokat játszik a legnagyobb slágerei mellett, de ez nem egy holmi haknizenekar, ő egy Robbie Williams, egy ilyen koncerten pedig csak jól lehet szórakozni!

 

feszt_o_meter_80