Indulj el egy úton, engedem hadd menjen – Eminem és Chris Isaac tilinkóra és szaxofonra

Lassan külön érdekvédelmi szervezete lesz a felfüggesztésüket vagy oszlódásukat bejelentett, – aztán mégis összeállnak pár koncertre, de új számot nem írnak, na jó, de csak egyet- vagy kettőt, max. egy kislemeznyit – zenekaroknak. Ennek a klubnak lehetne főtitkára a Zuboly életre hívója Ágoston Béla, elnöke Lovasi András (Kispál és a Borz), kommunikációs igazgatója pedig Tövisházi Ambrus (Erik Sumo, Amorf Ördögök). Külön szórakozóhelyet is nyithatnánk nekik a Heaven Street hetes szám alatt, de minimum egy komplett Sziget napi programot lehetne számukra bookolni. Mondjuk egy ilyen társaságban szívesen lennék programfelelős.

Ismered a Zubolyt egyébként? Nem, akkor kezdjük a közönségével, aztán haladjunk a színpad felé! Előttem állt három szemüveges, nyurga, tornából kétszer felmentve húsz év körüli forma srác, akik úgy táncoltak mintha épp kötelet próbáltak volna mászni, közvetlen mellettük egy szőke, rasztás Amy Winehouse forma, tőle balra egy pókhasú vidám Karos Lajos, aki korábban még valószínűleg néptáncolt is. Mögöttem valami hobbi nu metal zenekar frontembere, ki a fellépés elejétől kezdve úgy üvöltött minden számot, hogy nyolc napon túl gyógyuló halláskárosodást kaptam. Tőlem jobbra, pedig csupa mosoly Szófia, aki egy ideig nem tudta eldönteni, hogy a számára először hallottak az a hú de olcsó vagy a de drága kategóriába tartoznak.

Ez mindjárt kiderül. Gyere csak! Vigyázz lépcső!

Én szóltam.

Nemcsak a Zuboly közönsége eklektikus, zenéjük sem az a kiköpött vegytiszta valami a Kis Zenehatározó 39-dik oldaláról. Saját meghatározásuk szerint broken etno, agrár hip-hop, folk ’n’ bass. A népzenét keverik a rockkal, a popot a rap zenével. Így sincs meg? Várjál, próbálom körbeírni aztán majd ráguglizol! Vegyük a Most múlik pontosan dallamát, majd tedd hozzá az Indulj el egy úton (én is egy másikon) csángó népdal szövegét, adjál hozzá némi beatbox-ot by Busa Pista, (Irie Maffia) és gyerektestű Szarvas Dávid, klopfolj hozzá csipetnyi dobot és levélsípot Benke Ágoston Félixtől – csak az íze végett-, majd öntsd le egy jókora adag szaxofonnal Ágoston Bélától. Ja-ja, mondjuk, hogy crossover, de nem az a Janicsák Vecába oltott Havasi Bali Balázs. A srácurak, akik így vagy ott, de már megállták a helyüket profi zenészként, brahiból verbuválódtak anno, igaz négy éve hivatalosan feloszlottak, de suttyomban összejárnak zenélni.

A hangulat a Gödörben gyakorlatilag egy percre nem ült le, valószínűleg nem volt rajtuk semmi teher, megfelelés, az az érzésem volt, hogy egy tét nélküli tejfakasztóra érkeztem, annyi különbséggel, hogy itt lányok is voltak. Ismered például a Neoton Famíliától a Pago Pago című számot? Akkor a refrént helyettesítsd be úgy, hogy Csángó Csángó, elcsángál az ember, ami némi öniróniával így folytatódott: „Itt van Kil a víziló, Busa Pista 110 kiló, nincsen benne semmi rizikó”. És pontosan ez az együttes lényege: humor, humor hátán, ők a népzene Bëlgája, a világzenei színpad nevettetői, a slágerek zubolyosítói, de végig kapaszkodni kell ám, hogy minden poén leessen. Hiszen, ha érteni akartad a Kérsz taslit? című opust, akkor tudnod kellett, hogy eredetiben ez úgy hangzott U can’t touch this és Mc Hammer énekelte még a kilencvenes évek elején. Majd azt sem ártott tudni, hogy a dal főtémája voltaképp Morricone örökzöldje az Ecstasy of Gold. A zimmezum-zimmezum recefice bumubumbum gondolom, csak rémlik az oviból? A Hú Há pedig eszünkbe juthat az Eurovízió NSZK-s Dschinghis Khan ugyanilyen szövegű slágeréből. De jobban belegondolva az sem volt gond, ha nem voltál ’70-es, és nem kötötted a feldolgozott dalokat előadó és szám szerint a Billboard lista x-dik helyezettjéhez. Igazából csak pár pillanatig tudtál kattogni, hogy ezt vagy azt a rezgés hullámot honnan ismered, mert olyan hamar jött a következő, mintha a strandon lettél volna. Ha legközelebb, ha úgy igazából bulizni akarsz, akkor április végén elmégy szépen a Kobuciba, ahol mellesleg kapsz bónuszként négy vadiúj számot és meg fogod érteni, hogy miért játszik telt házzal és olyan sokszínű közönség előtt a Zuboly. Ja, és ne felejtsd őket felköszönteni, mert idén lettek tíz évesek.

A koncert értékelése
A koncert értékelése