A koncert, amiről két hét múlva is beszélni fogunk – Austra, 09.11., Dürer Kert

Szeptember 11-én olyan zenei program kerül megrendezésre a Dürer kertben, amelyhez hasonlóval bizony nem találkozhatunk gyakran a budapesti koncertnaptárt böngészve. Persze nem mondhatjuk, hogy unalmas helyszín lenne fővárosunk a zenei finomságok kifinomult rajongói számára, de olyan kaliberű réteg – ámde zavarba ejtően magával ragadó- produkció, mint a kanadai Austra, igen ritkán jut el ide hozzánk, keletről innen, Bécsen túl.

A New Beat szervezőcsapata azonban húzott egy merészet, és elhívta aktuális turnéja keretében azt a zenekart, akiket tavalyi, Olympia című második lemezük kapcsán a vállára emelve ünnepelt az egész zenei szaksajtó gyakorlatilag az egész világon (jó, az örmény music magazinok álláspontját nem ismerjük). Na de természetesen az egy dolog, hogy a sajtó mire nyúl magához, a kérdés az, hogy ez a zene élőben is működik-e?

Most írhatnám, hogy „természetesen, a szintipopot táncolásra találták ki” ,de azért az Austra-t egy kalap alá venni olyan szintipop zenekarokkal, mint az A-HA vagy az Alphaville… Nos azért egy óriási pofon járna, szigorúan egy frissen kifogott tükörponttyal. Igaz, hogy nagyjából ennek a műfajnak a zenei eszköztárát használja a kanadai trió, de van egy óriási különbség: ez pedig nem más, mint Katie Stelmanis énekhangja, amitől az embernek a szőr feláll a kezén. Nem azért mert olyan rossz, hanem mert olyan gyönyörű. Ritka az ilyen lebilincselő énektehetség ebben a szakmában, ilyen orgánummal az emberek 99%-a operába megy énekelni. Miss Stelmanis szerencsére nem így tett, ennek pedig mi olyannyira örülünk, hogy a koncert bejelentésekor egyből könny szökött a szemünkbe.

Az Austra (akkor úgy kívánja az illem, hogy megemlítsük a másik két tagot is: Maya Postepski dobos és Dorian Wolf basszusgitáros) hideg dalai és Katie földön túli hangja olyan elegyet alkot, amire nem feltétlenül fogja a közönség lebontani a Dürer kert falait, de hogy még napok múlva is a koncert hatása alatt lesznek az egybegyűltek, az teljesen biztos.

A program egyébként kiegészül a Recorder magazin 25. lapszámát megünneplő bulival is, részletek erről a koncert Facebook eseményén.

Austra (Can), előzenekar: Rickolus (USA)

2014.09.11.

Dürer kert

Jegyek: elővét 3900 Ft, helyszínen 4900 Ft (Online jegyvásárlás erre)

És hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, íme két koncertfelvétel:

Ugye, hogy ugye?