Ide menj a hétvégén sörözni!

Megnyitotta kapuit a IV. Budavári Sörfesztivál, amely 200 féle sörkülönlegességgel, a legjobb hazai, import és kézműves nedűkkel várja a vendégeit. Idén a nagy sörgyárak és a hazai főzdék mellett Csehország is kitüntetett szerepet kap: a fesztiválozók Magyarországon elérhetetlen cseh sörkülönlegességeket és tradicionális ételeket kóstolhatnak meg. A zenei kínálat is bővült, hiszen fellép a Boney M-ből ismert Sheyla Bonnick, koncerted ad Caramel és a Majka&Curtis, de lesz 90-es évek retro buli is a fesztiválon. A labdarúgás szerelmeseinek sem kell otthon maradniuk, hiszen a futball világbajnokság esti mérkőzéseit kivetítőkön lehet majd követni.

fotó: boci

Sörgasztronómia határok nélkül: megnyitotta kapuit a IV. Budai Sörfesztivál, ahol látogatók 200 féle sörrel, a hazai gyárak klasszikus ízeivel, a kézműves sörfőzdék egyedi ízesítésű nedűivel, valamint cseh, belga, angol, ír, német, szlovák és holland sörkülönlegességekkel találkozhatnak. A négynapos rendezvényen Csehország saját udvart kap, ahol a cseh söröket és hagyományos cseh ételeket kóstolhatnak a látogatók. A különlegesebb ízek kedvelői egyebek mellett birsalmás, narancsos-korianderes, erdei gyümölcsös, banános és szilvás söröket kortyolhatnak a fesztiválon. A hűsítő almaborok rajongóit a Cider Liget várja, míg a Balkán Kertben élő cigányzenét hallgathatnak a vendégek. A sörfőzdék közül felvonul a fesztiválon a Stari Sörfőzde, a Gyertyános Sörfőzde, a Köleses Sörfőzde, a Kapucinus Sörfőzde, a Bader Sörfőzde, a Győrzámolyi Sörfőzde, a Domján Sörfőzde, a Hopfanatic, a Zip’s, a BigFoot Sörfőzde, a Kárpi Sörfőzde, a Betyár Fekete Főzdebusz és a Fóti Sörfőzde. Az importőröket a Kaltenecker, a Liquid Gold, a Paulaner, a Carlsberg, a Cseh Sörök háza és a Laskó Sör képviseli, de a nagy hazai sörgyárak is mind megjelennek a legnagyobb hazai sörfesztiválon.

„A sörfogyasztás kultúrája Magyarországon egyre fejlettebb, Budapest pedig sörgasztronómiai regionális központtá kezd válni. A most negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Budavári Sörfesztivál már a kezdetektől fogva élharcosa volt ennek a folyamatnak. Külön öröm és siker a számunkra, hogy talán a világ legelismertebb „sörös nemzete”, Csehország lett az idei évben a fesztivál „díszvendége”. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a jól ismert belga, ír és német nedűk mellett olyan cseh sörkülönlegességeket is megkóstolhatnak majd a vendégeink, amelyek a magyar közönség számára eddig ismeretlenek vagy elérhetetlenek voltak”mondta Kurucz Dániel, a sörfeszt egyik főszervezője a megnyitó sajtótájékoztatón.

Idén a zenei kínálat is bővült: csütörtök este koncertet ad a Boney M-ből ismert Sheyla Bonnick, a pénteki 90-es évek retro buliban pedig többek között az Animal Cannibals, a HappyGang és a Kozmix is fellép. Szombat este Majka&Curtis gondoskodik a jó hangulatról, míg vasárnap 19:00 órától az ország egyik legsikeresebb előadója, Caramel fog énekelni a IV. Budavári Sörfesztivál színpadán. A szervezők a sokszínű zenei program mellett gondoltak a labdarúgás szerelmeseire is: a futball világbajnokság esti meccseit nagy kivetítőkön lehet majd nyomon követni.

fotó: boci

A fesztiválon a kézműves sörfőzdék különlegességei mellett a nagy sörgyárak is részt vesznek, számtalan újdonságot és különlegességet kínálva a látogatóknak.

„A felelős sörfogyasztás az egyik legkellemesebb gasztronómiai élvezet, erre pedig a IV. Budavári Sörfesztivál remek lehetőséget kínál. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a hazai söripar a gazdaságunk számára is kiemelten fontos ágazat. A nagy hazai sörgyárak 2013-ban hozzávetőlegesen 66 milliárd forint adóbefizetéssel járultak hozzá a költségvetéshez, ráadásul a sörrel kapcsolatos foglalkoztatás közel 25.000 ember számára jelent megélhetést. A kézműves sörök népszerűségének növekedése és a nagy sörgyárak folyamatos innovációja együttesen teheti hazánkat regionális sörnagyhatalommá, amihez jó úton járunk véleményem szerint. A nagy sör gyártók partnerként tekintenek a főzdékre, hiszen a legkisebb sörfőzdétől az ipari mennyiségeket előállító sörgyárakig minden szereplőnek azonos a célja: erősíteni a hazai sörkultúra fejlődését és minél szélesebb rétegek számára megismertetni az egyre sokszínűbb hazai sörgasztronómiát. Nagyon örülünk, hogy a most megnyíló IV. Budavári Sörfesztiválon a kézműves sörfőzdék és nagy sör gyártók együtt lehetnek jelen – összesen közel 200 különleges termékkel – megvalósítva az a közös részvételt, mely erősíteni tudja a sörkultúra kialakítását és a sörrel szembeni téves előítéletek megszüntetését” –emelte ki Csíkné Dr. Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetsége elnöke.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége mellett a nagy sörgyárak is képviseltették magukat a fesztivált megnyitó sajtótájékoztatón. A Borsodi Sörgyár cseh ügyvezetője – aki nem mellesleg sörfőzőmester – a sörkóstolás lépéseit mutatta be az újságíróknak egy igazi klasszikus lager típusú cseh sörrel, a Staropramennel. A Dreher Sörgyárak jóvoltából Plzenből érkező sörkülönlegességet, szűretlen, pasztörizálatlan Pilsner Urquell sört vert csapra Robert Lobovsky cseh sörfőzőmester. A sajtótájékoztató különleges vendége volt továbbá a Tankcsapda zenekar is, akik a helyszínen verték csapra a Heineken Soproni Tankcsapda sörét.

A IV. Budavári Sörfesztivál vendégei a már megszokott 4 deciliteres betétdíjas üvegkorsókban fogyaszthatják a minőségi söröket, de újdonságként 2 deciliteres kóstoló adagokat is választhatnak a kísérletező kedvűek. A napijegy változatlanul 1999 forintba kerül, amely az eddigi évekhez hasonlóan tartalmazza az első korsó sör árát is. A fizetési rendszert a fesztiválok készpénzmentes lebonyolításának szakértője, a MetaPay működteti majd, ami még könnyebbé teszi a felhőtlen szórakozást a vendégek számára.

Képek a sajtótájékoztatóról erre.