Ki is az Bruno Mars? avagy kedvcsináló a budapesti koncert elé

Az ősz legizgalmasabb budapesti koncertjeit összegyűjtő cikkünkben már felhívtuk a figyelmet november hetedikére, amely jeles dátumnak ígérkezik: nem csak azért, mert akkor ünnepeljük az egyik legszebb magyar névvel rendelkezők (Rezső) névnapját és nem is azért, mert aznap lép 35. életévébe minden idők egyik legjobb védője, a Manchester United labdarúgója, Rio Ferdinand. Sokkal inkább, mert egy igazán releváns, karrierje csúcsán járó világsztár (hülye szó ez, de mit csinálunk, ha így van…) ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában. Bruno Marsról van szó.

Peter Gene Hernandezről (ez az eredeti neve) az utca emberének valószínűleg két dolog jut eszébe: 1.: Ő valami fiatal énekes srác Amerikából. 2.: Zenéje szokásos nyálpop, amit agyba főbe nyomat a Music Fm meg a Viva.

Nos, igazából mindkét sztereotípia megcáfolható, így az érvelés végén el is jutunk oda, hogy miért is érdemes ezen a –remélhetőleg nem túl fagyos- novemberi estén adni pár órát az életünkből Brunonak. Fiatalságról annyi, hogy már 28 éves az úriember, és ugyan első nagylemeze csak 3 éve jelent meg, azelőtt is igen sok köze volt a zenéhez, csak éppen nem a rivaldafényes részéhez.  Flo Rida, Kesha és Cee Lo Green slágereinek írásában is közreműködött társszerzőként, na meg persze a 2010-es foci VB dala, a Wavin’ Flag is máshogy szólt volna nélküle. Zenéje meg ugyan nem sok közös vonást ápol a tornacipő-bámulós alter és underground szcénával, de sznobéria lenne azt kijelentenünk, hogy ami népszerű, az máris gagyi is.

Bruno dalai (és két izgalmas nagylemeze: Doo-Wops & Hulligans, 2010 és Unorthodox Jukebox, 2013) magasan kiemelkednek a mezőnnyel, egyrészt kivételes énekhangjának, másrészt a dalstruktúrákban megbúvó fifikás húzásoknak köszönhetően, amik egyedivé teszik zenéjét. És bármennyire hajlamosak vagyunk a tengerentúlon elért sikerekre legyinteni ilyen világsztárok esetében, azért a letöltések korában világszerte eladott 8 millió lemez nem lehet véletlen. Meg persze az sem, hogy idén a világ legnézettebb TV műsorának szünetében őt kérték fel egy rövid koncertre (természetesen a SuperBowl-ról van szó).

Bruno Mars koncertje a fent felsorolt okok miatt nyugodtan ajánlható az ősrajongó kislányoktól kezdve, az életvidám anyukákon át még a hétvégi bulikban táncparketten meghaló szívtipróknak is. Sőt, a kényszerből csemetéjüket elkísérő rocker apukák is valószínűleg elfognak morzsolni egy félmosolyt az Arénából kifele menet.

Bruno Mars – Moonshine Jungle Tour 2013.

2013. november 7. 20:00

Papp László Budapest Sportaréna

Support: Mayer Hawthorne