Nagy őszi klubkoncert ajánló, avagy 11 remek koncert, amit még 2013 tartogat

Sajnos végérvényesen is búcsút kell intenünk a nyárnak, de ugye alapigazság, hogy amikor egy ajtó bezárul, egészen biztosan kinyílik egy másik. Jelen esetben a nevezetes kitáruló ajtóra vörös diszperzittel a „FASZA KLUBKONCERTEK” felirat van pingálva, így máris nem olyan szomorú ez az esemény. Sőt! Eredetileg tíz izgi koncertet akartunk összeszedni az év hátralévő 3 és fél hónapjára, aztán végül 11 lett belőle. Mindez történt annak ellenére, hogy úgy tűnik, a budapesti koncerthelyszínek nem éppen most élik virágkorukat, elég csak a bezárt/ellehetetlenített tudja valaki, mi a szart akarnak vele? Akvárium klubra, a költözés óta „egy ligával lejjebb játszó” Gödörre gondolni, de több, az elmúlt években népszerűvé vált szórakozóhely eseménynaptárát böngészve elég foghíjas felhozatalba botlottunk. Mindegy, vegyük úgy, hogy a pohár félig tele van, mert bukkantunk jó pár remek bulira, következzen is a Fesztblog őszi koncertajánlónk!

Kik ezek? The Dillinger Escape Plan
Hol is lesz? A38
Mikor is lesz? október 6.
Mennyibe fog nekem ez fájni? Elővételben 4900 Ft, a helyszínen 5500 Ft
Érdekel ez engem? Igen

Az amerikai banda nem most kezdte az ipart, első lemezük 1999-ben jött ki, a legutóbbi éppen idén, One Of Us Is The Killer címmel, ezt turnéztatják a srácok ősszel az öreg kontinensen. Nem kőbunkó metálról van szó, a számomra nehezen értelmezhető „matekmetál” címkét is rájuk rakhatnánk, ha akarnánk. De nem akarjuk, maradjunk annyiban, hogy minőségi zúzdáról van szó igazi profik előadásában. Nem véletlen, hogy korunk rockzenéjének egyik legmagasabban jegyzett elmeroggyantja (pedig van egy pár ebben az iparágban), Mike Patton is odavan a The Dillinger Escape Plan-ért. Abban, hogy biztosan feje tetejére fordítsák Greg Puciato-ék a hajót, segítségükre lesz az angol Meybeshewill és az ausztrál Circles. Maradjunk annyiban, hogy ők sem nejlonhúros gitárral énekelnek Marcipán Cica legújabb kalandjairól. További infók errefelé.

Kik ezek? Melanie Pain, Nouvelle Vague díva és zenésztársai
Hol is lesz? A38
Mikor is lesz? október 9.
Mennyibe fog ez nekem fájni? Elővételben 3500 Ft, helyszínen 4000 Ft
Érdekel ez engem? Minden bizonnyal

Szerencsére mind anyazenekara, mind Melanie gyakori vendég hazánkban (legutóbb a Budapest Bárral lépett fel a MüPában). Tavaly már zenélt a nagyérdeműnek a hajón, most ismét megkísérti a jelenlévő férfi (és hölgy) szíveket, méghozzá új nagylemezével, mely a Bye Bye Machester címet kapta. Nem, szerencsére nem arról van szó, hogy Pain kisasszony ezentúl a Chelsea-nek szurkol a United helyett, sokkal inkább angliai utazgatásai során szerzett benyomásai miatt adta ezt a címet albumának, ugyanis az ott szerzett inspirációi nagyban befolyásolták legújabb dalai írása közben. El sem tudunk képzelni kellemesebb programot egy csípős októberi estére, mint randevúzni egy hajón egy elbűvölő francia szépséggel. Ugye, hogy ugye? További infók errefelé.

Kik ezek? Emika
Hol is lesz? A38
Mikor is lesz? október 10.
Mennyibe is fog ez nekem fájni? Elővételben 2000 Ft, helyszínen 2500 Ft
Érdekel ez engem? Hogyne

Brutálisan erős októberi programot hozott össze az A38, és ebben az erős mezőnyben ér el előkelő helyet a fontossági listán Emika. Két éve tűnt fel a hölgy, amikor is mindenféle díjjal, pozitív kritikával és hízelgő jelzővel vette sortűz alá a szakma, nem véletlenül. Rendkívül okos elektronikus zenéje olyan valami, aminek a hatása alól nehezen vonja ki magát az ember. Nem egyszerű eketro ez, stílus-kaleidoszkóp triphoptól dubstepig, de valahol mélyen mégis egyszerű popzene. Ki érti ezt? Emika biztosan, amiről meg is fogunk bizonyosodni október 10-én. További infók errefelé.

Kik ezek? New Model Army
Hol? A38
Mikor is lesz? október 14.
Mennyibe is fog ez nekem fájni? 5500 Ft
Érdekel ez engem? Ember, ne kérdezz hülyeségeket!

Mi előre szóltunk: az idén októberben beköltözünk az A38 hajóra! Csak kapkodjuk a fejünket, olyan előadók adják egymásnak a kilincset ősszel. Mondjuk a post-punk legenda NMA? Igazából ők azok felsorolásunkból, akiket legkevésbé kell bemutatni a műfaj szerelmeseinek, és talán a többiek is hallottak már néhány nótát Justin Sullivanéktől. Inkább zenéjüket ajánljuk, mint a New Model Army poszterek nézegetését: nem szép emberek, na. Viszont kit érdekel ez, amikor elkezdik tolni a Vagabonds-ot, vagy a 51st State-et? További infók errefelé.

 

Kik ezek? Funeral For A Friend
Hol is lesz? Dürer kert
Mikor is lesz? október 15.
Mennyibe fog ez nekem fájni? Elővét 3500 Ft, ott 4000.
Érdekel ez engem? Viccelsz?

A The Dillinger Escape Plan-hez hasonlóan a Funeral For A Friend sem megy a szomszédba egy kis keménységért. Post-hardcore zenéjük nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében, nem véletlenül, a kettes matek röpdoga feszültségét is ki kell engedni valahol! A viccet félretéve, végre eljut hazánkba a walesi ötös, méghozzá a ShortScore magazin szülinapjára (tudjátok, ők szervezték a nyári buszos túrát wiesenbe az Arctic Monkeys koncertre). Húzós is szülinap lesz, az biztos, csak itt Halász Jutka helyett majd Matt Davies üvölti az arcunkba: Stay with me nooow! További infók errefelé.

Kik ezek? Kraak & Smaak
Hol is lesz? A38
Mikor is lesz? október 23.
Mennyibe is fog ez nekem fájni? Elővét 3500 Ft, ott 4000.
Érdekel ez engem? Ja

A holland trió (akik élőben kiegészülne még jó pár zenészcimborával a színpadon) lassan hazajár Budapestre: tavaly a Hajón is megtáncoltatták a nagyérdeműt, és elvileg a Szigeten is voltak, bár ez valamiért nekünk kimaradt (mondjuk a Szigetből több dolog is…). Most viszont semmiképp sem mulasszuk el az acid-jazzt és funkyt vegyítő brigád fellépését. Lemezen hallgatva őket, igen hamar ráeszmél az ember, hogy néhány, jó értelemben vett elmeroggyant zenei munkásságát fogyasztja éppen, de ez nem vesz el a dalok értékéből, sőt. A gasztronómia szerelmeseinek ezen az estén külön holland menüvel készül az A38 éttermi részlege, így a zenei finomságoknak megágyazhatunk egy pár németalföldi csemegével. További infók.

Kik ezek? Queensryche
Hol is lesz? Club 202
Mikor is lesz? október 23.
Mennyibe is fog ez nekem fájni? Most 6500 Ft, ott majd 7900.
Érdekel ez engem? Úgymond

A legendás heavy metal banda természetesen a 80-as években volt a csúcson, csakúgy, mint maga a műfaj, melyben alkot. Attól függetlenül még mindig van hírértéke annak, hogy Budapesten koncerteznek. Sőt! Ugyan erre az estére Kraak & Smaak buliját már ajánlottuk, de a keményebb vonal hívei nyilvánvalóan Todd La Tore is bandáját fogják választani. Megértjük őket is teljes mértékben, ki ne akarná végre élőben hallani a Jet City Woman-t, vagy az Empire-t? És az I Don’t Believe In Love-ot? És a Silent Lucidity-t? Na ugye. További infók errefelé.

 

Kik ezek? Bruno Mars, as himself
Hol is lesz? Papp László Budapest Sportaréna
Mikor is lesz? november 7.
Mennyibe fog ez nekem fájni? 9900 Ft – 14900 Ft
Érdekel ez engem? Még nem tudsz róla, de igen!

Sokatoknak csak a Viva Tv-ből, vagy a Music FM-ről lehet ismerős Bruno Mars, vagy még onnan se… Tudjátok, az a jó hangú gyerek, akinek tök jó számai vannak! Ja, így már beugrik? Oké, akkor el is vethetünk minden prekoncepciót, és nézzük meg közelebbről, ki is ez a Bruno gyerek? Egy hawaii gyökerekkel rendelkező énekes-dalszerző (illetve a mai divat szerint természetesen producer), akinek ugyanúgy a lábai előtt hever Amerika, mint sok másik popsztárnak. Közülük talán annyiban emelkedik ki Bruno, hogy az ő dalai sokkal fogyaszthatóbbak az egyébként kevésbé populáris zene szerelmesei számára is. Természetesen egy 100%-osan profi show-ra tessék számítani, nagy S-sel, egy valóban releváns és pályája csúcsán járó előadótól. További infók errefelé.

Kik ezek? Crystal Fighters
Hol is lesz? A38
Mikor is lesz? november 13.
Mennyibe is fog ez nekem fájni? Most 3500 Ft, ott majd 4000 Ft.
Érdekel ez engem? IGEN

Nagy hype-ja van a spanyol-angol Crytal Fighters-nek, akik a Mumford & Sons farvizén felültek a folk-vonatra, dobtak egy marék hipsterséget a fazékba, öntöttek hozzá másfél deci elektronikát és az egészre nagy bőséggel szórták a baszk népzenét. Az eredmény magáért beszél, kellemes muzsikát játszik a négyes, akik talán a legjobbkor érkeznek Budapestre. Egyrészt tényleg magasan ragyog most csillagjuk, köszönhetően az interneten terjedő jó hírüknek, másrészt november 13-án már kellőképpen tele lesz a tökünk a téllel, a srácok pedig biztosan csempésznek egy kis napfényt az életünkbe. Vigyázat! Azték-minta túladagolásra tessék számítani! További részletek erre.

Kik ezek? Hát a Morcheeba!
Hol is lesz? Dürer kert
Mikor is lesz? december 10.
Mennyibe is fog ez nekem fájni? 5900 Ft (helyszínen 6500 Ft)
Érdekel ez engem? Természetesen

A Morcheeba-t azért nem kell különösebben bemutatni, igen gyakori vendégek nálunk különböző nyári fesztiválokon. Szoktuk is mondani, hogy „Persze, király zene ez, de nem egy 4 napos alkoholmámoros, sárban-porban fetrengős vadkempingezéshez illik, sokkal inkább egy füstös klubba, ahol összesimulnak a dolgok, amiknek össze kell simulnia, amikor az egész hetes rohanás után erre a másfél órára lelassítja az időt nekünk a brit trió”. No kérem szépen, megkaptuk a régóta áhított Morcheeba klubkoncertünket (füst ugye sajnos már nem játszik), szóval a legkevesebb, hogy elmegyünk, és összesimulunk, ahogy már oly régen terveztük. További részletek erre.

Kik ezek? Hát a Bëlga
Hol is lesz? A MüPában !!!
Mikor is lesz? december 30-án
Mennyibe is fog ez nekem fájni? 2500-4900 Ft
Érdekel ez engem? Meghiszem azt!

A Bëlga a MüPában? Igen. Még mi sem tudjuk mi fog ebből kisülni. Az valószínű menüpontnak ígérkezik, hogy DJ Titusz erőszakot tesz pár Nintendo-n és kvarcjátékon, de ezen felül el sem tudjuk képzelni, milyen lehet egy este Még5lövésékkel a nemzet hangversenytermében. Viszont az biztos, hogy ott kell lenni! További infók errefelé.