Háromszoros hatás – Ivan & the Parazol az A38-on

Az elmúlt két évtizedben felnőtt az a digitális nemzedék, amelyik nem szalagról vagy lemezről hallotta először a Rolling Stones, a Pink Floyd és a Doors meghatározó lemezeit, amelyik sosem láthatta élőben a Blue Öyster Cultot vagy a The Who eredeti felállását, és még a ’Beatles létezéséről is előbb értesülhetett a megihletett trónbitorlók révén, semmint magától a zenekartól. És most mégis három olyan friss hang váltja majd egymást az A38 Hajó koncerttermének színpadán, akik zsigerből érzik a hatvanas-hetvenes évek kötetlen rockzenei világát, és hatásaikat nemhogy tagadnák, hanem büszkén említik meg, ahol csak lehet.

Az elmúlt másfél évben az Ivan & the Parazol kétségkívül az egyik legfigyelemreméltóbb itthoni produkcióvá nőtte ki magát, hiszen a Vitáris Iván vezette zenekar tavaly megjelent bemutatkozó nagylemeze hanganyag formájában is igazolta, hogy a srácok töretlen múltidézése megannyi kellemes pillanattal kecsegtet a retró hangzású rockzene szerelmesei számára. Az abszolút mai lüktetésű, karakteres dalcsokor a kritikusokat épp olyan laza elánnal állította a zenekar mellé, mint az arra fogékony közönséget, így pedig bátran állíthatjuk, hogy a nyáron az Egyesült Államokat (sőt, az SXSW-t) is megjárt banda második nagylemezének előkészületeit fokozott figyelem előzi meg. Ez pedig nem is véletlen, hiszen az abszolút fogós, kompromisszummentes és épp annyira hagyománytisztelő, amennyire újító rockzenét játszó bandának még bőven van mit mondania, és helyenként bluesosan lebegtető, helyenként a beathullám legjobb pillanatait újragondoló szólamai élőben működnek a legjobban.

Az Ivan & the Parazol már megannyiszor bizonyíthatott az A38 Hajó koncertjáró közönségének, azonban ez lesz az első alkalom, amikor a srácok már teljes értékű programmal, főzenekarként térnek vissza a fedélzetre.

Birth of Joy

Ivánék vendége nem más lesz, mint Hollandia egyik legrobbanékonyabb power triója, a Birth of Joy, akik első alkalommal mutatják majd be a hazai közönség számára, hogy a hetvenes évek Hammond-orgonás, bluesos rockzenéje épp attól igazán örökzöld, hogy az azon felcseperedett fiatalok a saját szájízük szerint képesek formálni azt. Nem is véletlen, hogy a banda ezen a nyáron ott lehetett szinte az összes meghatározó nyári fesztiválon, és hogy az elmúlt években végérvényesen kinőtték a nyugati undergroundot: dögös, feszes alapjaik, pumpáló basszustémáik és lehengerlő szintiszőnyegeik két hang után is beleviszik az ember lábába a bugit, és ehhez tényleg nincs szükség semmire, csak a lehetőségre, amit meg kell adni ennek az arcátlanul pimasz formációnak. Így aki szereti a hipnotikusan émelyítő, pszichedelikus szárnyalásokat sem nélkülöző vintage rockot, könnyen új kedvencet avathat a holland zenekar formájában, és ezt az élő összhatás is csak igazolni fogja.

Az este alkalmával pedig nem más fog bemelegíteni, mint a Run Over Dogs legénysége: Németh Juci felfedezettjei tavaly már az R33 tehetségkutatójának megnyerésével is bizonyították, hogy olyan hiánypótló hangot ütnek meg az itthoni rockzenében, amelyhez foghatóval rég találkozhattunk, de azzal, hogy a banda az idei Talentométer döntőjéig jutott, újfent azt igazolta, hogy méltán érdemli ki a szakma és a közönség figyelmét. A vibráló szintitémákkal, pörgős gitárdallamokkal és hangsúlyos ritmusokkal játszó zenekar hallhatóan örömét leli az alkotásban, és ez a könnyedség az, ami élőben és felvételen hallgatva egyaránt lüktetést biztosít a formáció dalainak, de ezt a rádióhallgató közönség már a Jucival közös Our Love-ban is felismerhette, míg a többi szerzemény magával ragadó erejéről ez a koncert ad majd bizonyosságot.

http://www.facebook.com/ivanandtheparazol

http://www.birthofjoy.com

http://www.facebook.com/runoverdogs

 

Ivan & the Parazol

Birth of Joy (NL), Run Over Dogs

2013. október 3., szerda 20:00h

A38 Hajó – Petőfi híd, budai hídfő

http://www.a38.hu/hu/program/ivan-the-parazol-birth-of-joy-nl-run-over-dogs-hu

Jegyár: 1500 Ft (a koncertet megelőző napig) / 2000 Ft (a koncert napján). Jegyek elővételben kaphatók az A38 Hajó jegypénztárában, valamint a www.a38.hu oldalon. A koncert támogatója a Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége.