Tényleg “szar” az idei Sziget programja?

Tegnap este egy órán keresztül lehetősége volt a mélyen tisztelt fiatalságnak, hogy a Sziget Fesztivál hivatalos Facebook oldalán kérdezzen a Gerendai Károly vezette szervezőcsapattól, gyakorlatilag bármit, ami az idei rendezvénnyel kapcsolatban nem volt világos számára. (A legfontosabb kérdéseket kigyűjtöttük nektek, errefelé megtaláljátok őket.) Természetesen az internet anonimitását kihasználva, többen olyan épületes kérdésekkel készültek, mint például „Miért ilyen szar az idei program?”, meg hogy „Mér ilyen drága a Sziget?”, illetve „Basszátok meg, miért nem lehet már most bemenni a Hajógyárira!”. Szerencsére érkeztek értelmes kérdések is bőven, az érdeklődők pedig általában kielégítő válaszokat kaptak (amúgy a hülyeséget kérdezők is).

Az egyik válaszban Gerendaiék konkrétan kimondták, hogy az idei program nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. No, ez a fajta őszinteség az üzleti életben (mert ne legyen kétségünk, a Sziget 100%-ban üzlet) például igen ritka dolog. Gerendait lehet szeretni, vagy nem szeretni, lehet neki felemlegetni, hogy minden évben lenyilatkozza, hogy veszteséges, vagy éppen nullszaldós volt a fesztivál, ehhez képest viszont évről-évre megrendezésre kerül, méghozzá magasabb és magasabb színvonalon. Azt viszont ne vitassuk el tőle, hogy ő (illetve mindenkori csapata) felelős azért, hogy olyan zenekarokat láthatunk élőben Budapesten, mint a Franz Ferdinand, a The Killers, az Interpol, a The xx, a Blur vagy éppen a The Stone Roses, nem pedig csak a Youtube-on ismerkedhetünk velük.

Nyilván árulkodó, hogy tegnap kikerült a netre egy lista azokról a bandákról, akiket megpróbált idén elhívni a Sziget, de nem sikerült. Ezen a listán gyakorlatilag rajta van minden jelenlegi releváns világsztár A-tól Z-ig, érdemes úgy vizsgálódni, hogy ezeknek a hatodát sem lehetett volna egyszerre meghívni. Persze összefolyik az ember szájában a nyál, amint a neveket olvasva, egy AC/DC, Arctic Monkeys, RHCP és Rage Against the Machine lineupot vízionál, de maradjunk csak a realitásnál! Ez a lista egy gumicsont, amin elrágódhatunk nagyokat sóhajtozva, ezzel pedig elterelődik a figyelmünk az idei –még a szervezők szerint is- gyenge felhozatalról. E cikkünkben mi itt meg is állunk, és feltesszük a kérdést: TÉNYLEG OLYAN SZAR AZ IDEI SZIGET LINEUP? Illetve ha szar, vajon miért szar?

Nos, én a magam részéről a „szar” jelzőt erősnek gondolom, inkább maradjunk annyiban: az idei felhozatalnak vannak bosszantó hiányosságai és értelmezhetetlen szereplői. Ha a főműsoridős sávot nézzük, itt találjuk a Nick Cave & the Bad Seeds-t, a Biffy Clyro-t, a Blur-t, Mika-t, és David Guettát. Az első három megkérdőjelezhetetlen (hiába ismerik kevesen a Biffy-t itthon, ők minden nagyobb fesztiválon húzónévnek számítanak, alant látható, hogy a sokat emlegetett Nr.1. Glastonbury-n hányan voltak rájuk kíváncsiak 2 éve), inkább az utolsó 2 név kíván magyarázatot.

Mika-ra nincs mentség. Nem most jön először hozzánk, zenéje seggrázásra talán alkalmas, de annyira jellegtelen, hogy egy kora esti műsorsáv vagy egy késő esti sátoros buli sokkal alkalmasabb lenne számára. Ide nyilvánvalóan jött volna valaki, aki végül nem jött… És mi van az isteni Daviddel? Nos, ő valóban eléggé kilóg a sorból ugyanis rajta kívül szinte nincs is DJ a Nagyszínpadra pakolva. Csak Alex Clare, aki első nap délután 4-től pakolja a zenét, hogy jobban menjen a sátorállítás a tűző napon.

Az egész idei fesztivált jellemzi az a hozzáállás, amivel a szervezők a Guetta show-hoz viszonyulnak: mivel nem sikerült megfelelő fellépőt elhozni, így inkább rámennek a vizuális dolgokra. Itt gondolok az End Show-ra, tűzijátékkal, meg hasonló látványosságokkal, az egész Sziget alatt pedig a különleges helyszínekre, a kemping izgi kivilágítására, az erdei disco-ra, a strandra és gyakorlatilag mindennek a felturbózására, ami nem a zenei palettához tartozik. A kérdés már csak az, hogy ez inkább lesz-e parasztvakítás, vagy leleményes forrás-átcsoportosítás? Elöljáróban az a tippem, hogy az End Show előbbit, a többi fejlesztés utóbbit fogja erősíteni…

A Nagyszínpad többi idősávjában inkább találunk bosszantó neveket, mint gyengéket. Olyan fellépőket, akiket nyilvánvalóan imád majd a közönség, kiket a külföldiek, kiket a magyarok, csak a mi (régóta fesztiválozók) töke lesz tele velük. Igen, gondolok itt a Ska-P-Die Ärzte-Enter Shikari trióra például. Őket gyakorlatilag minden évben rajta lehet hagyni az aktuális plakáton, és csak köréjük kell irkálni a többi zenekar nevét. Helyettük teljes nyugalommal „fel lehetett volna hozni” valakit az A38 sátorból, például a botrányosan korán kezdő The Cribs-t, az Empire of the Sun-t vagy az idei év egyik fesztiválkedvencét, a Tame Impalát. Így valószínűleg több időt fogunk utóbbi helyszínen tölteni, mint a Nagyszínpad előtt.

Amiért viszont meg kell védeni a Szigetet, az néhány igazán izgalmas előadó elhozása, akik miatt valószínűleg kevesen váltanak majd belépőt, de akik ott lesznek, és véletlenül oda tévednek a fellépésükre, biztosan jól fogják érezni magukat. Hiszen képzeljük el, milyen más program keretében képzelhető el egy Regina Spektor koncert Magyarországon? Esetleg egy Dry the River? Bat For Lashes? Editors? Na ugye…

Az említett Nagyszínpados állandó visszatérők, és egy nagy headliner hiányán kívül nem tűnik kirívóan gyengének az idei felhozatal. Illetve zárásképp azért nem felejtsünk el leszögezni egy dolgot: még a legnagyobb zenebuzik (mint jómagam például) számára is, egy fesztivál –legyen az egy „mezei” EFOTT vagy a Sziget- csak maximum 40%-ban szól a zenei élményekről. Egy fesztiválhoz ugyanúgy hozzátartozik a szervezés, a haverok, akikkel lemegyünk, az időjárás és persze az arcok, akikkel összehaverkodunk. Napijegyesként még lehet csak kedvenc bandánk koncertjére szorítkozni, aztán menekülni ki (pláne a percalapú jeggyel), de aki végigtol egy ilyen programot tudja: az igazi élet éjjel kezdődik a bulisátrakban, a folyóparton, a lángosos előtt, ahol az ember új barátokat, ivócimborákat, egyéjszakás kalandokat illetve leendő házastársakat ismer meg. Szóval ne tessék aggódni, nem lesz szar az idei Sziget. És hogy mennyire lesz jó? Az most már csak rajtunk áll. (Még 12 nap.)

 

(A szintén harmatgyenge -1. és 0. napról itt értekeztünk.)