Sziget kérdezz-felelek – válaszok a Sziget szervezőitől

Kedden este fél nyolctól a Sziget hivatalos Facebook oldalán lehetőséget adott a szervezőség, hogy bárki feltegye a fesztivállal kapcsolatos kérdéseit. A válaszokat Gerendai Károly (főszervező), Kádár Tamás (projektvezető) és Fülöp Zoltán, a nemzetközi sztárok meghívásáért felelős munkatársak biztosították. Ha esetleg valaki lemaradt volna az eseményről, az alábbiakban a legérdekesebb kérdéseket válogattuk ki, némi saját kommentárral.

601354_10151527554413975_1519100272_n

Rengeteg kritika érte az idei Sziget-felhozatalt a fesztiválozók részéről, ezért is volt szimpatikus, hogy a szervezőség vette a fáradtságot és leült megválaszolni a rajongók (sokszor értelmetlen) kérdéseit. Mi alább összeszedtük a legfontosabb, legérdekesebb kérdéseket és válaszokat, amikből sok mindenre fény derül. Például sokan hiányoltak egy igazi húzónevet, többen pedig Mika fellépését kérdőjelezték meg, voltak, akik pedig a fesztiválszervezés rejtelmeire voltak kíváncsiak. Azt is megtudtuk, hogy mennyibe fog kerülni idén a  Dreher sör lesz a fesztiválon, valamint, hogy miért nem jön a Szigetre a Rolling Stones vagy a System Of A Down. A helyesírási hibákat igyekeztünk javítani, az angol nyelvű kérdéseket magyarra fordítottuk.

Kérdés: Fülöp Zoltántól kérdezném, egészen pontosan, hogyan zajlik egy nemzetközi szinten elismert zenekar vagy előadó meghívása. Konkrétan az egész folyamatra lennék kíváncsi onnantól, hogy a menedzsmenttel felveszitek a kapcsolatot. 

Válasz: Ez egy hosszabb és bonyolultabb folyamat, röviden úgy tudnám összefoglalni, hogy egyrészt kapunk ún. „rostereket” minden évben a nagyügynökségektől, azokról a fellépőkről, akik turnéznak, ezek közül válogathatunk. másrészt nekünk is vannak kívánságlistáink, akik nem biztos, hogy dolgoznak, de próbálkozunk velük, hiszen egy adott évben – év közben- is változhat a fellépő szándéka, a turné hossza, iránya. Ezek után megindul egy alkudozás, melynek az az érdekessége, hogy nincs fix tarifa, hanem nekünk kell ajánlatot tenni, amelyre gyakran csak annyi a válasz, hogy „köszi nem, ez kevés”  végül, szerencsés esetben találkoznak az elképzelések, és meg tudunk állapodni.

Kérdés: Zeneileg mi a koncepció a 3 nagy Volt produkciós fesztivál terén?

Válasz: Az adott fesztivál stílusa / programkoncepciója határozza meg, hogy melyikre kit hívunk, mindegyik fesztiválnak megvan a maga közönsége, stílusa, ennek megfelelő zenekarokat igyekszünk keresni mindig az adott év programjához.

Tehát ne számítsunk Black Sabbath-ra a Soundon jövőre sem.

Kérdés: Mikor kell megújítani a Sziget szerződését Budapesttel, tehát mikortól lehetne megoldani, hogy előrébb hozzák a fesztivált egy olyan időpontba, ami több olyan külföldi zenekarnak is megfelelhetne akár, akiket sokan hiányolnak? Van-e lehetőség elmozdulni augusztusból?

Válasz: Évről évre meg kell újítanunk a szerződést a fővárossal. Komolyan gondolkodunk rajta, hogy valamelyest elmozdítsuk a fesztivál időpontját, de ez sok egyeztetést igényel a többi nemzetközi fesztivállal.

A Sziget mindig is augusztusban volt, kíváncsiak lennénk, találnának-e neki másik időpontot, ahova beférne a többi nagy fesztivál közé.

Kérdés: Utolsó lehetőség lett volna idén elhozni a Rolling Stonest a Szigetre. A gázsijuk 4-5 millió dollár, presztízsben viszont megfizethetetlen nyereség, bekerültetek volna velük a világ összes újságjába. Próbálkoztatok náluk, vagy ez a zenekar már túl nagy falat lett volna?

Válasz: A Rolling Stones nem Sziget kategóriájú zenekar. 55 000 ezer látogató a Nagyszínpad befogadóképessége, a Rolling Stones ennél sokkal több látogatót vonz és a gázsija is jóval magasabb.

Ergo jövőre kár is bedobni a kívánsággépbe, pedig minden évben azt tettük eddig. Legalább megtudtuk, hogy miért nem jönnek a Szigetre, viszont jó kérdés, hogy ezek alapján a Red Hot Chilli Peppers például eljönne-e.

Kérdés: Melyik országból érkeznek idén a legtöbben?

Válasz: Hollandiából érkeznek legtöbben.

Tessék felkészülni a sok nagyon részeg hollandra!

Kérdés: Igaz, hogy a System Of a Down az azeri baltás gyilkos körüli mizéria miatt nem jött idén a Szigetre?

Válasz: Örmény zenekar idén sajnos nem szeretne Magyarországra látogatni…

Aki tud a sorok között olvasni… Nos, igen. Szomorú.

Kérdés: A metál színpad hiányának konkrétan mi az oka?

Válasz: Tavaly költségvetési okokból nem volt metál színpad, idén viszont sajnos nem sikerült annyi neves metál fellépőt bookolni, amivel sikerült volna egy jó színpadot összehozni, de jövőre mindenképp szeretnénk!

Jövőre várjuk is nagyon!

Kérdés: Mennyit költöttetek a Guetta-féle End Show-ra? Biztosak vagytok benne, hogy a fesztiválozók szeretik őt?

Válasz: A pontos összeg sajnos nem publikus, de körülbelül 200.000 dollárról van szó. Reméljük élvezni fogod az End Showt!

Csodálkoztunk volna, ha idén nem tűnik fel Magyarországon David Guetta…

Kérdés: Hogyan lehet Mika headliner, amikor évekkel ezelőtt is volt már? Még egy pozitív kommentet sem láttam vele kapcsolatban!

Válasz: Mika fantasztikus showt adott legutóbb is a Szigeten, társ-headlinernek akartuk őt szombatra, de végül nem sikerült meggyőznünk azt, akit headlinernek szerettünk volna szombatra.

Inkább nézzük a pozitív felét: amíg Mika játszik a nagyszínpadon, addig a világzenein fellép a Leningrad!

És akkor jöjjön még néhány egészen aktuális kérdés:

Kérdés: Akkor nem lesz dohányáru a Szigeten?

Válasz: Ha minden jól megy, napokon belül megoldódik ez a probléma, nagyon dolgozunk rajta, és reményeink szerint nemsokára jó hírekkel szolgálhatunk.

Kérdés: Mikor kapjuk meg az idei térképet?

Válasz: Holnap (szerdán, 07.24-én)!

Kérdés: A nagyszínpadra a maradék két TBA mikor derül ki? Illetve egy rádiós nyilatkozatban hangzott el (sajnos eleve hivatkozásként halottam, ezért nem tudom hol), hogy a Volt és a Sound behozza azt, ami az idei Szigettel kiesik, ezért nem probléma, hogy elégedetlenkedik a nép. Ez mennyire van így?

Válasz: Ez egyáltalán nincs így, sokkal jobb lenne, ha három telházas fesztiválunk lenne. De pénzügyi szempontból is a Szigeta legnagyobb fesztiválunk, a sikere mindentől függetlenül nagyon fontos számunkra. A két TBA-t pedig bejelentjük, amint megjött a visszaigazolás a zenekaroktól.

Kérdés: A legfontosabb kérdés: mennyibe fog kerülni egy korsó sör idén?

Válasz: 2,1 EUR (0,5 l)!

Végül pedig álljon itt az a lista, amit a Sziget szervezői tettek ki a Facebook oldalukra és elmondásuk szerint őket szerették volna elhozni idén a Szigetre, csak ilyen-olyan okból nem sikerült (pl. amerikai, ázsiai turné):

AC DC, ADELE, ALABAMA SHAKES, AMANDA PALMER, ARCADE FIRE, ARCTIC MONKEYS, ASAF AVIDAN, ATOMS FOR PEACE, AVENGED SEVENFOLD, BEADY EYE, BLACK EYED PEAS, BLACK KEYS, BLINK 182, BON IVER, BRING ME THE HORIZON, BRUNO MARS, C2C, CEE LO GREEN, COLDPLAY, DAFT PUNK, DEADMAU5, DEFTONES, DEPECHE MODE, DJANGO DJANGO, ELLIE GOULDING, EMELI SANDÉ, EMINEM, FAITHLESS, FLORENCE AND THE MACHINE, FOALS, FOO FIGHTERS, FOSTER THE PEOPLE, FUN, GOSSIP, GOTYE, GREEN DAY, GRIMES, GUNS N ROSES, ICONA POP, IMAGEINE DRAGONS, JACK WHITE, JAKE BUGG, JAMES MORRISON, KATY PERRY, KEANE, KENDRICK LAMAR, KINGS OF LEON, KRAFTWERK, LANA DEL REY, LINKIN PARK, LYKKE LI, M83, MANU CHAO, MARINA & THE DIAMONDS, MAROON 5, METALLICA, MGMT, MOBY, MOTÖRHEAD, MUMFORD & SONS, MUSE, NICKELBACK, NINE INCH NAILS, NO DOUBT, Noel Gallagher’s High Flying Birds, NOFX, OF MONSTERS AND MEN, OFFSPRING, PARAMORE, PENDULUM, PHOENIX, PINK, PLAN B, PORTISHEAD, QUEENS OF THE STONE AGE, RADIOHEAD, RAGE AGAINST THE MACHINE, RAMMSTEIN, RED HOT CHILI PEPPERS, RISE AGAINST, RUDIMENTAL, SIGÚR RÓS, SKRILLEX, SLASH, SLAYER, SLIPKNOT, SOUNDGARDEN, SUEDE, SUM 41, SYSTEM OF A DOWN, THE CURE, THE KILLERS, THE KNIFE, THE STROKES, THE WEEKND, TRAIN, VAMPIRE WEEKEND, WIZ KHALIFA, JAMES BLAKE, FALL OUT BOY, THE SCRIPT, SLIPKNOT, YEAH YEAH YEAHS

Az összes kérdés és válasz itt érhető el!

One thought on “Sziget kérdezz-felelek – válaszok a Sziget szervezőitől

Comments are closed.