Természetes fényben – Gödör Klub

Természetes fényben című sorozatunkban budapesti klubokat, koncerttermeket keresünk fel és belesünk minden olyan helyre, ahova egyszerű „halandó” nem juthat. Mindezt tesszük egy fényképezővel a nyakunkban, hogy aztán fotókkal alátámasztva mesélhessünk nektek tapasztalatainkról. Legújabb epizódunk főszereplője a Gödör klub, amely új helyszínen, a Király utcában várja idén is a szórakozni vágyókat!

2012 decembere óta ismét van Gödör. A Király utcai Central Passage-ban, 5 perces sétára előző, Erzsébet téri helyétől talált újra otthonra egyik kedvenc budapesti klubunk. A költözés okainak fejtegetésétől most eltekintenénk, egyrészről mert akkoriban igen sok véleményt lehetett olvasni az interneten, másrészről pedig riportunk teljes mértékben az új helyszínről szól. Belestünk minden rejtett kis zugba, voltunk a pénztárban, a backstageben, sőt még egy irodai megbeszélést is megzavartunk egy fénykép kedvéért. Nézzük hát, milyen az új Gödör klub!

Elsőre úgy tűnhet, sokkal kisebb ez a helyszín, de idegenvezetőnk, Maróti Dániel (a Gödör programszervezője) elmondta, kicsi a különbség a régi és az új hely befogadóképessége között. Jelenleg nagyjából 600 ember szórakozhat kényelmesen a fő színpad előtt. Sőt, a színpaddal szemben van egy leülős terasz is, ha nagyon komoly buli alakul ki, akár ott is rophatják a táncos lábúak. A színpad mögött backstage-be is beleshettünk, éppen a 20 éves fennállását ünneplő Anima Sound System készülődött esti bulijukra. Itt található egy kis fürdőszoba, jó sok kábel meg hangláda, illetve esténként egy, a koncertjére készülő zenekar és némi alkohol.

A nagyteremtől jobbra van egy kisebb klubszínpad, itt kisebb érdeklődésre számot tartó koncertek, irodalmi és egyéb programok szoktak helyet kapni, ottjártunkor babzsákok várták, hogy beléjük süppedjenek az Animára érkező vendégek. Illetve itt van a pult, tehát a Gödörbe érkezők biztosan megfordulnak itt, csak úgy mint a ruhatárban és a mosdókban, amik a bejárattól balra helyezkednek el. Érdekesek a pulttal szemben a falon a függőlegesen, egy textilfalból kinövő növények, amelyeket folyamatosan öntözni kell.  Ezek feldobják az egyébként kicsit steril belső teret.

Érdekessége az új Gödörnek, hogy az összes terem spéci zajszigetelő falakkal leválasztható, így akár 3 teljesen különböző buli is mehet egyszerre.

A pulttal szemben van a hátsó kijárati ajtó, itt a dohányosok hódolhatnak káros szenvedélyüknek, méghozzá úgy, hogy közben nem kell a mostoha időjárástól tartaniuk, ugyanis ez a rész teljesen fedett. Itt ha jobbra fordulunk, találunk egy raktárt, műszaki helyiséget, illetve hátrébb vannak az irodák és egy belső udvar. Itt felpillantva láttuk, hogy a Gödör felett egy lakóépület van, így adódott a kérdés, hogy nem zavarja-e az ott élőket a klub zaja. Dani elmondta, hogy eleinte voltak megoldásra váró problémák, de mostanra ezekben közös nevezőre jutottak a felek, sőt nyáron még inkább ki akarják használni a kinti tereket. A Central Passage átjáró résszel is komoly terveik vannak a nyárra, viszont ott természetesen véget érnek este tízkor a programok. Amint megjön a jó idő itt azért sokkal nagyobb életre lehet számítani, így korábban még érthetően nem találkoztunk romantikusan roséfröccsöző párocskákkal.

Az új Gödörben nagyjából 40 ember dolgozik, a programszervezést is magának bonyolítja a klub. 2 hónapja nyitottak  és látszik, hogy még nem sikerült teljesen belakni a helyet, kell még pár ütős koncert, hogy a közönség újra felfedezze magának a helyet, amely a 2002-es Erzsébet téri nyitás óta már komoly rajongótáborra tett szert, fogalommá vált a budapesti zenei életben, és amely tavaly óta már saját fesztivállal is rendelkezik.

Igen, mi is voltunk ( linkelt beszámoló) a tavaly nagyon szimpatikusan induló Gödör Kempingen, ahol minden adott volt, csak éppen a látogatók maradtak távol. Ez azonban nem szegte a szervezők kedvét, idén nyárra is már gőzerőkkel szervezik a programot, remélhetőleg az utolsó hiányzó láncszem, az érdeklődők tömege is csatlakozik a fesztiválhoz, mert megvan a potenciál a dologban.

Maróti Daninak (és persze ez egész Gödörnek) köszönjük a lehetőséget és a körbevezetést,

további képeinket Facebook oldalunkon találjátok.