2013 legizgalmasabb fesztiválkoncertjei! – 1. rész

Lassan kezd összeállni minden jelentős zenei fesztivál programja, így itt az ideje, hogy útjára indítsuk jól ismert szezonális rovatunkat! Tavaly nagy sikernek örvendett cikksorozatunk, melyben összeszedtük a fesztiválszezon legizgalmasabbnak ígérkező koncertjeit, és mivel az idei nyárra is van kilátás jó pár nem mindennapi bulira, úgy döntöttünk megint végigvesszük, hol, mikor és mire érdemes csápolni júniustól szeptemberig. Jöjjenek hát a 2013-as nyár legizgalmasabb fesztiválkoncertjei! Első rész.

The Cribs, Sziget, augusztus 11.

Szándékosan nem egy szupersztárral kezdtünk, aki miatt tömegek váltanak jegyet az adott fesztiválra, hogy aztán másfél órán keresztül vigyázban álljanak a Nagyszínpad előtt, és hazafele büszkén mondhassák: én már volt az XY koncertjén. Persze voltunk mi már zseniális headliner bulin, de mind tudjuk: az igazi csodák általában a kisebb színpadokon (sátrakban) történnek, a legváratlanabb időben. Ilyen csodára számíthat az, aki együtt durvul majd ezzel a három angol suhanccal, akik nem csinálnak sokat, csak fognak két gitárt meg egy dobot és nyomják a rock and rollt. A tél folyamán már jártak nálunk, és adtak arcpirítóan kevés embernek alsónaciig izzadós leckét rockzenéből az Akváriumban. Éppen itt az ideje, hogy fesztiválkörnyezetben is csekkoljuk őket, addig is pedig ráhangolódásképp ajánljuk 2007-es lemezüket: Men’s Needs, Women’s Needs, Whatever.

Wu-Tang Clan, Balaton Sound,  július 11.

A 8 tagú hiphop együttes megkerülhetetlen alapvetés a műfaj történetében. Mondhatni élő legendák. Valószínűleg nem kevés rapper formának lábadt könnybe a szeme, mikor kiderült: RZA, Method Man, GZA, U-god, Inspectah Deck, Ghostface Killah, Masta Killa és Raekwon a nyáron útba ejti Zamárdit is. Lehet, hogy azok a bő gatyák már annyira nem is bők, a sok BigMac megtette a hatását, de attól még mindig ők a Wu-Tang Clan, akik miatt anno nem kevés Walkman lett túlpörgetve. Lehet, hogy nem fog rájuk megvadulni minden David Guetta rajongó a Soundon, de valószínűleg a hazai hiphop színtér rajongó (és előadói!) kitöltik az általuk hagyott űrt. A kezdő hiphoppereknek ajánljuk a kevés még meglévő kínai ruhaboltból egy Fubu márkájú bő naci beszerzését, és a Wu-Tang Clan 1997-es lemezét, a Wu-Tang Clan Forevert.

Jamie Woon, Volt, július 5.

Jamie Woon angol dalszerző-énekes, aki nem csak az egy szál dobozgitár nyakba akasztásával képzeli a zenei aláfestést különleges énekhangja alá, hanem az elektronikus kütyüket is előszeretettel alkalmazza, de senki se számítson valami savas, noise-punk show-ra. Jamie visszafogott, kifinomult, éteri dalairól ismert, amelyek leginkább a soul-r’n’b és downtempo tengelyen helyezkednek el. Valószínűleg ezen a koncerten remek lehetőségünk lesz arra, hogy közelebbi ismertségbe kerüljünk ez előző napi Emil.RuleZ! koncerten megismert lánnyal/fiúval, akiről egy kissé fejfájós ébredés után hamar kiderül, hogy nekünk teremtett a Jóisten. Azt afterpartyt meg hadd ne részletezzük… Ajánlatunk természetesen Jamie eddigi egyetlen lemeze, a kritika által is piedesztálra emelt Mirrorwriting.

!!!, Sziget, augusztus 9.

A sacramentói dance punk (van ilyen?) zenekar annyira magasról szarik a szakmára és az elvárásokra, hogy még a nevüket is úgy választották meg, hogy senki se bírja/merje kimondani. Pár hete az A38-on celebráltak egy nem mindennapi misét az bulizás és a hülyeség Istenéhez (elég csak a frontember, Nic Offer őrületes táncára gondolni a pulton, amiről készül videó később bejárta az internetet). Azon a koncerten sem volt sok ember, inkább kevés, de holland barátainkkal kiegészülve biztosan komoly bulira van kilátás a Nagyszínpad előtti placcon a délutáni idősávban. Egyébként most jött ki a banda legújabb lemeze, Thr!!!er címmel, szóval valószínűleg ennek dalai adják majd a program gerincét.

Fear Factory, Fezen, augusztus 2.

Az idei Fezen felhozatala kifejezetten izmosnak mondható, és ugyan az Arch Enemy idejekorán visszamondta már bejelentett koncertjét, azért még így is megéri majd lenézni Fehérvárra augusztus elején. Jön ugyanis az indusztriál metál legendás zenekara, a Fear Factory. A srácok anno keresve sem találhattak volna kifejezőbb nevet zenekaruk számára, lesz itt síron túli hörgés, tört ütemek és minden, amit a rajongók fekete serege kitörő örömmel fogad majd. Azért a gyereket lehetőleg hagyjuk a nagyinál erre az estére. Akik még sohasem hallottak a FF-ról, nekik ajánljuk 2006-os válogatáslemezüket.

Blur, Sziget, augusztus 9.

No ide kéne most valami olyat írnunk, amit még nem írtunk/mondtunk a Blur-ről. Illetve amit nem tudtok. Valószínűleg nem tudunk sok új infóval szolgálni, szóval inkább csak felvillantunk pár momentumot a zenekar dicsőséges történetéből, hozzájuk pedig mindenki fűzze, amit fűzni szeretne: Colchester, britpop, Moder Life Is Rubbish, Country House, köcsög Oasis, gyógyegér Coxon és az ital, 13, Albarn sztahanovizmus, Gorilaz, reunion, Hyde Park. És a magyar rajongók még hozzátehetik: Sziget. Az eddigi setlisteket elnézve igazi best of show-t nyomnak az urak, lesz itt ugrabugrálás, ugrabugrálás és ugrabugrálás is. Ajánlott felkészüléshez a ’94-es Parklife album.

Scooter, Hegyalja, június 29.

Valószínűleg mindenkinek a szívében van legalább egy olyan zenekar, akikről nagyon jól tudja, hogy cikik, hogy zenei teljesítményük a nullához közelít, mégis valamilyen érthetetlen, romantikus vonzódást érez a banda iránt, koncertjeiken az első sorban táncol, balatoni restikben hajnalig pörgeti dalaikat a zenegépben. Ez lehet akár a Kovbojok, az Irigy Hónaljmirigy, Mr. President (aki szintén nálunk „koncertezik” a nyáron) vagy akár Fekete Pákó. Nekünk a szívünkben ilyen előkelő helyet foglal el H.P. Baxxter és bandája, akik szerencsére legalább olyan gyakran lépnek fel Magyarországon, mint amilyen gyakran a fentebb említett előadók, így évente egyszer megkapjuk a tőlük elvárt transzcendens élményt, és nem is kell hozzá semmi más, csak 2 liter tokaji bor meg a Maria című übersláger. Ajánlatunk: a Maria Youtube-ról végtelenítve.

Franz Ferdinand, Sziget, augusztus  11.

A zenekar 2004-es berobbanása volt gyakorlatilag a csúcspontja az ezredforduló után fellángoló rockzenei újhullámnak, melyet azóta ismét az alsóbb régiókba szorított az elektronikus zene. A Franz Ferdinand sem tudta azóta megjelent két lemezével megugrani a bemutatkozó album szintjét, viszont mielőtt temetnénk őket, idézzük csak fel eddigi három magyarországi fellépésüket: a Szigetet elsőre térdere kényszerítették és gyakorlatilag a 2004-es fesztivál legenergikusabb buliját hozták össze. Két év múlva visszatértek és kiváltott hatás pont annyival volt kevésbé átütő erejű, mint amennyire gyengébben sikerült második albumuk: kicsivel. A harmadik lemez végképp megosztotta a hallgatóságot, ezt a Voltra hozták el Alex Kapronosék, élőben azonban nem hagytak kétséget afelől, még mindig az egyik legmenőbb rockzenekar a Franz Ferdinand. Idén új anyag jön ,de még a megjelenés előtt esedékes a Szigetes koncert. Mivel gyakorlatilag olyan fogalom, hogy unalmas Franz Ferdinand buli nem létezik, így biztosra mehet az, aki a Nagyszínpad felé veszi az irányt augusztus 11-én. Mi így teszünk majd, az 100%. Hallgatni a debüt-albumot tessék!

The Subways, Campus,  július 18.

A debreceni Campus Fesztivál sohasem világhírű headlinereiről volt híres, inkább a hangulatos környezetről, az önfeledten szórakozó fiatalokról és a hazai élvonalba tartozó zenekarok koncertjeiről. Idén azonban elcsíptek egy igazi bulizenekart, az A38 hajót többször is majdnem elsüllyesztő angol The Subways-t. Az immár nyolcadik éve aktív trió mai listánk első szereplőjével, a The Cribs-szel mutat rokonságot, ám egy dologban mindenképp föléjük emelkednek: ebben a zenekarnak női basszusgitárosa van, aki a tetejébe még énekel is, és nagyon dögösen néz ki. Valószínűleg ezt a mondatot már senki sem olvassa, mert mindenki megindult, hogy azonnal jegyet szerezzen a legközelebbi Debrecenbe tartó vonatra, ám a paprikás krumpli receptje helyett inkább ajánlanánk egy fasza the Subwayt lemezt:  All Or Nothing.

Faithless (DJ set @ live PA), EFOTT,  június 29.

Idén valódi nagyágyút igazolt az EFOTT: a Nagyszínpad utolsó koncertjét a brit Faithless adja! Maxi Jazz, Sister Bliss és Rollo triója nem egy tejfelesszájú tinibanda, már lassan 20 év űzik az ipart, nálunk is megfordultak jó pár alkalommal. A zánkai fellépés különlegességét (a mindig überkirály Balatonon és a gyönyörű egyetemista lányokon kívül) az adja, hogy a banda elvileg 2011-ben visszavonult és felhagyott a koncertezéssel. Azóta azonban lefolyt elég sok víz a Temzén, persze a főkolomposok Maxi Jazz és Sister Bliss nem bírták szögre akasztani a szintit, és azóta Faithless DJ Set and live PA néven terjesztik a house és a triphop igéjét. Mi egyáltalán nem bánjuk a dolgot, igazi nagy igazolások ők az EFOTT szervezői részéről, biztosan méltó lezárását adják majd a 4 napos balatoni őrületnek. Ráhangolódásképp tekerjünk egy… akarom mondani hallgassuk az Outrospective című, 2001-es lemezt!

Jövő héten jövünk a második résszel, és ezt nyugodtan vehetitek fenyegetésnek!