Én és a Dal – 4. rész: Nemjuci + Esti Kornél

A sok olvasói levélre válaszolván jeleznénk: Én és a Dal című sorozatunk nem szűnt meg, éppen a második eresztés „adatgyűjtése” folyik! Sőt, el is készültünk a negyedik résszel, melyben a nemrég személyi változáson (Nagy István énekes kilépése, ugyebár) Esti Kornél két tagja Lázár Domokos „Dodi” és Veres Imre, valamint a Nemjuci Jucija, Németh Juci mesélt dalaikról, azok születéséről és a hozzájuk kapcsolódó sztorikról. Lesz itt minden, részeg szomszédtól a mélybe zuhanó dobosig! TOVÁBB!

Mielőtt belecsapnánk a közepébe, elevenítsük fel a „szabályokat”! Minden válaszoló 5 dalt kapott saját eddigi „életművéből”, melyeket diktatórikusan mi beosztottunk kategóriákba, így mindenki repertoárjából ugyanazon szempontok szerint kerül ki az 5 szerencsés kiválasztott szám. A kategóriák:

A Sláger: a zenekar legismertebb, legnépszerűbb dala.

A Gyors Menet: a leggyorsabban, legspontánabb módon született dal. (Ezt természetesen a zenekar jobban tudja, mint az okostojás újságírók, így rájuk hagytuk a választás lehetőségét).

A Rejtett Kincs: egy kevésbé ismert, koncerteken ritkán játszott szám, amit a Szerkesztőség különösen kedvel.

Az Új Fiú: a legfrissebb szerzemény

Vicces Sztori: egy olyan dal, melyhez valamilyen vicces történet, anekdota kapcsolódik. (Itt szintén a választ adó zenekar asztala választani.)

Németh Juci (Nemjuci)

A Sláger: Runaway

Sokáig, több héten keresztül vezette az Mr2 játszási listáját, talán a Nem című számunkkal vetekszik a népszerűsége, akár azt is írhattuk volna ide. A Runawayt nagyon sokan ismerik, de tapasztaltuk, hogy sokszor azt hiszik, nem magyar zenekar szerzeménye. A kutyás klipünkben , ami a dalhoz készült, hajnali 6-tól szinte folyamatosan futottunk este 6-ig. Sprinteket főként, de volt hogy hosszabban is nyomtuk. Én 2 termopulóverben, 30 fokban.

A Gyors Menet: Sweet Sin

Egyszerű dal, adja magát, erre bólogatnak mindig koncerten, a közepén poklot varázsolunk egy dub-os résszel. A eredendő bűnről szól.

A Rejtett Kincs: When Night Comes

Vasaló Áron dobosunk kedvenc száma. És nagy bánatára kevésszer játsszuk. Épp most készülünk elővenni, és újra megformálni koncertekre. Amúgy én is nagyon szeretem, jó énekelni. Pszichedelikusabb számunk, a többihez képest. Az állandó őrült álomvilágomról szól, néha teljesen kiborulok, mert nagyon intenzíven álmodok, és nem nyuszikákkal.

Az Új Fiú: „Barna

Új fiú szó szerint a gitárosunk, Szőke Barna, de dalként: nem egy dal, inkább egy zenekari szösszenet, de jól sikerült, ezzel kezdjük pár alkalom óta a koncerteket. Ez már Barnával készült.

Vicces Sztori: Wasting Time

Még videó is van!

A Wasting Time alatt a Szigeten, 2010-ben leesett a dobosunk a dobok mögül, amit véletlenül rögzített egy kamera…másnap 50 ezren nézték meg a felvételt, és készült egy csomó egyéb verzió is rá, hogy pl. elkap egy égből lehulló csecsemőt. Mi akkor nem tudtuk mi történhetett hogy pont a refrénnél kiáll a dob, annyira kiakadtam Áronra, hogy milyen zenei manőver ez, hogy  magamban felidegesedtem, de mikor hátranéztem, nem láttam a dobok mögött, és  egyszer csak kúszott fel a földről…eltörött a dobszéke. Ez a leghíresebb vicces szitunk.

Lázás Domokos (Dodi) és Veres Imre (Esti Kornél)

A Sláger: Boldogság, te kurva

Dodi: A második lemezünk címadó dala, talán az egyik legjellegzetesebb Esti Kornél szám. Nagyon rossz passzban voltam, amikor megírtam. Nyilván minden ember életében vannak olyan periódusok, amikor úgy érzi, hogy tök kilátástalan minden és semmi nem teszi boldoggá. Ez egy ilyen életszakasz lenyomata és talán azért is lett ilyen népszerű, mert sokan átéltek már, vagy épp most élnek át hasonló dolgokat. Haragszunk a boldogságra, amikor nem tudjuk elérni, legalábbis én akkor eléggé haragudtam „rá”.

A Gyors Menet:  Ez itt az ország

Dodi: Azt hiszem az Ez itt az ország volt az első olyan dal, ami klasszikus értelemben vett jammelésből született. Ez a metódus amúgy ránk kevésbé jellemző, de tök jó érzés, amikor ilyen formában gurul ki belőlünk a dal. A szöveg és az énekdallam (ezek általában a már meglévő hangszeres zenére íródnak) később került rá, de a zenei alap nagyon gyorsan megszületett. A mai magyar valóságot próbáltam benne megfogalmazni, a ránk kevésbé jellemző vicces, gúnyos formában (bár pl. az Imi szövegei meglehetősen szarkasztikusak). Általában a koncertjeink záródala, táncolós-éneklős, nagyon szeretjük játszani.

A Rejtett Kincs: Gagarin

Imi: A Gagarin az eszképizmus dala. A mindennapok hazugságai elől való menekülés vágyáról szól, amely szerintem időnként minden embert megtalál így vagy úgy. Az akkordok próbálgatása közben jutott eszembe Gagarin felívelő, majd tragikus története és az őt övező legendák sora, melyet elég ijesztőnek és egyben inspirálónak találtam, hogy megragadhassam azt az általánosabb mondanivalót, amit ki szerettem volna fejezni. Gagarin ezért itt inkább egyfajta metaforaként értelmezendő, mintsem konkrét személyként.

Az Új Fiú:  Nem vagy már

Dodi: Eléggé sok új dalunk van, de a Nem vagy márt már közel fél éve játsszuk koncerteken, úgyhogy erről szólnék. Az eddigiek alapján tök jól működik a koncerteken, remélem, hogy majd a stúdióban is visszajön a benne lévő stenk. A címből könnyen kitalálható az alaptéma: egy szakítás utáni állapot, amikor úgy érzed, hogy az az ember, aki pár nappal ezelőtt még minden rezdülésednél jelen volt, hirtelen nagyon távolra kerül, mintha nem is lett volna soha komoly közötök egymáshoz. Szerintem ez egy nagyon ijesztő érzés és nagyon csalóka dolog, mert közben meg baromira sajnálod, hogy vége van. Ez a dal kimondja, hogy ennyi volt, nincs tovább, nincs több esély az újrakezdésre. Aztán szerencsére az élet máshogy alakult, de ez majd a még újabb dalainkból kiderül talán… 

Vicces Sztori:  Új vagyok

Dodi: Nem tudom mennyire vicces sztori (vagy hogy egyáltalán sztori-e), de van az Új vagyok című dalunkban az a rész, hogy „Mit akar a szomszéd éjszaka? Hajnalig ivott a lagziba’, Elkelt végre a kisfia, Tovább nőhet a sörhasa”. Ez onnan jött, hogy egy évig a Örkény színház mögött laktam, egy hamisítatlan, lerobbant bérházban, ahol is volt egy szomszédunk, aki majdnem minden este előadta a következő műsort: kiállt a gangra és teli torokból elkezdte énekelni a „Jaj de jó a habos sütemény” című örökzöld slágert, miközben szegény felesége próbálta visszaterelni a lakásukba, legtöbbször teljesen eredménytelenül. 10 perc elteltével általában felharsantak az első „Fogd már be öreg, pihennénk”  meg „Minden esete téged kell, hogy hallgassunk, tata?” mondatok a többi lakó részéről. Szóval volt ennek egy ilyen közösségi hangulata mindamellett, hogy azért pár hét elteltével már baromi idegesítő volt. Megpróbáltam ezt a nagyon magyar hangulatot valahogy leírni: lagzi, sörhas, tahó szomszéd.

Köszönjük szépen a válaszokat! Hamarosan jövünk a következő részekkel! Addig is lehet szemezgetni az előző részekből:

1. rész (Anna and the Barbies + 30Y)

2. rész: (Pluto + Mocsok 1 Kölykök)

3. rész: (Quimby + EZ Basic)