Fesztivál a’la carte

Lassan teljes lesz a Hegy’ kínálata, így adódott az ötlet, hogy megnézzük, milyen zenékre táncolhatunk idén a dombok tövében? Cikkünkben kísérletet teszünk arra, hogy kiderítsük, rockfesztivál-e a Hegyalja, vagy csak régi beidegződések miatt tartják még mindig sokan annak?

Alátámasztandó a tételt, hogy a tokaji éjszakában nem csak a basszusok dübörögnek elsőként jöjjön a sorban Everlast, a House of Pain frontembere, aki rapjét némi akusztikus zenével is fűszerezi. A bizonyítást erősíti a Pendulum DJ Set és a fesztiválozók kérésére meghívott Parov Stelar Band is, akik elektronikus zenével töltik meg a tokaji éjszakát. Az elmúlt napokban volt a bejelentés, hogy ott lesz a Hegy’en a Stereo MC’s is, az elektronikus hiphop egyik meghatározó csapata.

Úgy tűnhet, hogy a nagy nevek alapján kiütéssel győz az elektronika, de a kemény zene szépít, hiszen jön a Hegy’re az Enter Shikari, akik elektronikus stílusban ugyan, de metált dübörögtetnek.
Nem lenne szép, ha keménylegények sorában nem említenénk meg az Arch Enemy-t és az ő dallamos death metáljukat. Arról pedig, hogy a death metal mennyire lehet dallamos, ne nyissunk vitát! A metál csapatot támogatja az Exodus, és a meccsbe beszáll a Biohazard is, de vita folyik azon, hogy melyik oldalra álljanak? Ők azok, akik a hip-hop stílust metállal és HC punkkal ötvözik, vagyis helyük lenne mindkét társaságban.

A kemény szekciót erősíti a Darko Jones, a HateBreed és a Skindred is, de velük szemben olyan nevek sorakoznak fel, mint az Evil nine, a Black Sun Empire és az Engine Earz Experiment. A külföldi fellépőket nézve a meccs döntetlen.

A magyar fellépőket tekintve az állás még kiegyenlítettebb, sőt, ha részletesen végigvesszük a fellépőket, akkor meg kell állapítanunk, hogy a kemény vonal képviselői keményen alulmaradnak. Subi és Depresszió, velük szemben pedig a pop és az alternatív áradat, 30Y, Vad Fruttik, Magna cum Laude, Péterfy Bori és Kiscsillag. A keménykedést elsöprő áradatot erősíti még a Csík zenekar, Ferenczy György és Kowalskyék is, hogy a PASOt és az Irie Maffiát már ne is említsem. A lista korántsem teljes, de azt jól szemlélteti, hogy a magyar zenei kínálat stílusok garmadáját kínálja.

Ha pedig Borsod és magyar zene, akkor nem lehet nem megemlíteni az Edda fellépését. Függetlenül attól, hogy Attilát évek óta nehezen viselem, magával az együttessel pedig évtizedes problémáim vannak – konkrétan Slamó kiválása óta –, de biztosra veszem, hogy a hazai környezet, a hazai rajongók nagy koncertet fognak generálni.

A végső eredmény kihirdetése előtt még meg kell említeni, hogy a fesztivál palettájáról egy két nagy név azért még hiányzik. Nem a mi dolgunk, hogy kikotyogjuk a további fellépőket, de annyit azért elárulhatunk, hogy a rockmentes vonalat erősítve egy klasszikus szintipop csapat fogja gyönyörű kiejtéssel énekelni világhíres slágereit a tokaji nagyszínpad közönségének.

Végeredményben egyértelműen kijelenthetjük: Igen, a Hegyalja rock fesztivál! Egészen pontosan: Nem, a Hegyalja nem rock fesztivál!
Hogy akkor milyen? A válasz teljesen tőled függ. A Hegy’ olyan, amilyennek te akarod látni. Ő adja a kínálatot, te válogathatsz.

Ha pedig eldöntötted, hogy te melyik zenére mozdulsz, akkor nincs más dolgod, mint élvezni a nyaralást. Mert a Hegy’ nem csak egy fesztivál, hanem egy komplett nyaralás is. Strandolással, borospincék látogatásával, hajózással, túrázással a világörökség részét képező csodás tájon, színházzal, mindennel, amit csak akarsz és amire csak erőd van a hajnalig való tánc után.

A legvégére pedig egy vallomás. Sokféle fesztivál van. Van, amelyikről mesélve csak egyes koncertek ugranak be, azon kívül semmi. De a Hegy’ nem ilyen. Sőt! Bár minden évben van több nagyszerű koncert is, amikor a Hegy’ről mesélek mégsem azokra helyezem a hangsúlyt. Mert én a Hegy’re nem a koncertek, hanem az emberek miatt megyek. Minden évben leírom párszor – idén sem lesz másként -, hogy Hegyalján van az ország legbarátságosabb, legvendégszeretőbb fesztiválja. A város lakói bámulatos türelemmel és derűvel tűrik, szemlélik az egy hétig náluk állomásozó tömeget. A rakamazi hangulat semmihez nem hasonlítható, Tokajtól és népétől nem elválasztható. Te is részese lehetsz, ha eljössz július 18 és 22 között Tokajba. Hallgass rám, érdemes!