Február 1-től ez nem a mi helyünk – Sajtótájékoztató a Gödörben

Tulajdonképpen nem is tudom miért csodálkozik bárki is? Van egy sikeres, jól működő, sokak által kedvelt, igényes programokat kínáló intézmény, de miért gondolja bárki, hogy ennyi elég ahhoz, hogy továbbra is működhessen ott, ahol ezt az egészet létrehozták? Miért gondolja bárki, hogy ha nem működhetnek tovább, akkor az korrekt eljárásban dőlt el, melynek végén a távozónak tisztes elvonulást biztosítanak?

Egy érzelmekkel teli sajtótájékoztatón jártunk a Gödörben, még az Erzsébet téren.

2005-ben még megúszta a Gödör, akkor nem vonták össze a Petőfi Csarnokkal, de most nincs menekvés, február 1-vel menniük kell.

Fülöp Ákos, a klub vezetője, a jelenlegi üzemeltető, az UNI-CO vezérigazgatója, azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy felhívta a pódiumra Muraközy Pétert, a leendő programigazgatót, aki ezt elutasította, mondván, hogy ez a Gödör tájékoztatója, ő csak azért van jelen, mert meghívták.

Az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy Fülöp Ákosban és kollégáiban, Maróti Dánielben (a Gödör programjainak szervezője), Máté Péterben (művészeti vezető) és Hunyadi Rékában (zöld- és civil programok) erős érzelmek dúlnak és ezt ők nem is tagadták.

A száraz tény: a Közigazgatási Minisztérium alá tartozó Design Terminál február 1-gyel nem hosszabbította meg szerződését az UNI-CO építészirodával, a Gödör Klub tulajdonosával.

Amit az UNI-CO állít: a cserére csak pályázat útján kerülhetett volna sor. Pályázat nem volt. Az új működtető a Sziget fesztiválok egyik programvezetője és vendéglátása. Kilenc év sikeres működés után még tisztességes levonulásra sem hagytak időt. A döntést nem indokolták.

Fülöp Ákos többször visszatért az eljárás méltánytalanságára. A pályázat elmaradására, a gyanúra, hogy Muraközy helyzetbe hozásában közrejátszhatott kormányzati barátsága is, konkrétan Navracsics Tiborhoz fűződő kapcsolata.( A sajtótájékoztató későbbi részében Muraközy ezt visszautasította.)

Fülöp Ákos elmondta, hogy két hetet kaptak a levonulásra, annak ellenére, hogy már tavaly nyáron jelezték a döntéshozókat, hogy egy esetleges váltás esetén 3 hónapra van szükségük a tisztességes elvonulásra. Az UNI-CO 2011 nyara óta több ajánlatot is beadott a beruházásra az épület üzemeltetésére és a kulturális működtetésre, az utolsót 2012 január 6-án, de érdemi, írásos választ egyikre sem kapott. Ők jóhiszeműen tárgyaltak, bizakodtak, miközben rajtuk kívül már mindenki tudta, hogy mi várható, ők pedig január 17-én kaptak egy telefont, melyben közölték velük az elutasító választ.

Maróti Dániel, aki szintén az alapítók közé tartozik, elmondta, hogy a Gödör évente mintegy 800 koncertet rendezett és működése majd 10 éve alatt bebizonyította, hogy nonprofit alapon, a feltörekvő tehetségeknek, napjaink fiatal és nem annyira fiatal zenészeinek is helyt adva, jelentős civil- és szociális programokat lebonyolítva is lehet klubot működtetni a fővárosban. Maróti köszönetet mondott a klubban az évek során fellépő zenészeknek, művészeknek és a közönségnek, mert a Gödör velük együtt készült, tőlük volt az, ami. Ami pedig most történik az a „szellemi tulajdon ellopása”.

Kérdésként felmerült, hogy a zenészek miért nem állnak ki a klub mellett? Maróti elmondta, hogy ők kifejezetten kérték a zenészeket, hogy ne szólaljanak fel, hiszen az ő helyzetük is épp elég nehéz manapság, semmi szükség arra, hogy egy Gödör melletti fellépés miatt kerüljenek esetleg hátrányos helyzetbe fesztiválokon.

Muraközy Péter neve a sajtótájékoztatón többször is elhangzott, így a végén ő is szót kért, a személyét ért támadásokra akart reagálni. Először is visszautasította a feltételezést, hogy ő egy Gödör melletti fellépés miatt bárkit is mellőzne egyes fesztiválokról. Elmondta, hogy megbízatását tisztán szakmainak érzi és ő onnan jön képbe, hogy a létesítményben már senki nincs, az üres. Ízléstelennek nevezte Navracsics említését. „Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor egy excel táblát töltök ki programokkal”-mondta, majd mire Maróti megjegyezte, hogy a Gödör azért egy excel táblánál sokkal több korrigált, hogy természetesen valamiféle víziót is próbál majd odavarázsolni.
Muraközy Fülep kérdésére elmondta, hogy megbízása 6 hónapra szól, ezalatt befejeződik az építkezés és kiírják a pályázatot.

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy a Gödör Klub működése ellen soha semmilyen szakmai, vagy egyéb kifogás nem merült fel. Munkájukat Muraközy is elismeri és gyakorlatilag azt akarja folytatni. A leendő programigazgató a kérdésre, hogy most, hogy látja, a hely nem „üres” nem akar-e visszalépni, egyértelmű nemmel válaszol. A felvetésre, hogy mi lenne, ha a Szigetet kellene átadnia – hasonló körülmények között – nem tud válaszolni. Mindenesetre nem fogja rosszul érezni magát az új klubban és annak programokkal való megtöltését szakmai kihívásnak tekinti.

Hunyadi Réka, a Gödör zöld- és civil programokért felelős munkatársa mesélt a környezetbarát programokról. A repohárról, arról, hogy a parkot a hajléktalanokkal közösen tartották rendben, hogy a tagelőket, bokorba vizelőket nem erővel próbálták megfékezni és távol tartani, hanem párbeszédet kezdeményezve bevonták őket a tér életébe. Drogprevenciós programot indítottak és legutóbb a gördeszkásokkal, tagelőkkel együtt takarították a teret, festették a padokat.

A Gödör Klub az UNI-CO építésziroda szellemi tulajdona, így a nevet természetesen viszik magukkal, azt nem adják át az új üzemeltetőnek. Távozásukkal a Gödör Klub jól ismert táblái lekerülnek az épületről.

A jövőről csak annyi hangzott el, hogy a Gödör klub egyelőre raktárt keres és aggódik a munkatársakért, akik februárban ki tudja miből fizetik majd számláikat. A helyet, ahol tovább működhet a Gödör, természetesen keresik és tiszta szívemből remélem, hogy, mint azt Fülep Ákos mondta, az elkövetkező két hét híre lehet az, hogy meg is találták.

„Hétfőn, kedden 10-12 teherautóval távozunk” mondták, de addig még van pár nap és aki el akar búcsúzni a Gödörtől az megteheti. Holnap indul a Világveleje Fesztivál második felvonása és végső búcsúként január 29-30-én másodszor lesz Víg Végnapjaink Fesztivál – az első a Pecsával történő affér idején esett meg -, mely várhatóan méltó lezárása lesz a Gödör Klub Erzsébet téri életének.