Koncert villámkiállítással – Neoangin A38, 2011.december 10.

Ha a Neo-angin (a Negro mintájára) a torok kéményseprője, akkor Neoangin a fülé és a szemé. Egy rendkívül sokoldalú zenész-festő-ruhatervező-dizájner-rajzfilmes koncertje és kiállítása az A38 Hajón!

Kicsit dada, kicsit pop, kicsit street art, kicsit társadalmi performance – egy ilyen estén pedig lehetne-e más az előzenekar, mint a Specko Jedno?

Neoangin, azaz Jim Avignon még Christian Reisz néven született egy jelképes napon: december 24-én. Talán innen ered fokozott érdeklődése az ajándékozás iránt, de annyi bizonyos, hogy korunk egyik legönzetlenebb művészével van dolgunk. „Inkább adok el ezer képet, darabját egy dollárért, mint egyetlen képet ezer dollárért”  – nagyjából ennyiben foglalható össze ars poeticája, amihez az összművészetet művelő, festő-grafikus-rajzfilmes-zenész-performer-dizájner világéletében ragaszkodott. Frankfurtban például egy nagyszabású tárlat és akció keretében nem kevesebb, mint nyolcszáz művét osztogatta szét a közönség tagjai között: az ironikus cím („Get Rich with Art”, azaz „Gazdagodj a művészettel!”) nagyszerűen figurázza ki az egyre inkább a pénzvilág részévé váló artworldöt. Egy másik kiállításán minden nap reggel festett egy képet, amit este rituálisan megsemmisített, hogy másnap újra kezdje.

Ha a Neo-angin gyógyszerként (a Negro mintájára) „a torok kéményseprője”, akkor Neoangin a fülé és a szemé. A Berlinben és Brooklynban élő művész ugyani mindig friss, eredeti, folyton az újat, a rendhagyót kereső hozzáállásával valóban „megtisztít” és felfrissít. Igazi pop művész, aki a modern, urbánus világ vizuális és szónikus roncsaiból, közhelyeiből, reklám- és rajzfilmtöredékekből, technóból, minimálból barkácsol egy új, egységes művészi univerzumot. Kicsit dada, kicsit pop, kicsit street art, kicsit társadalmi performance – a látszólag gyermekien egyszerű Jim Avignon valójában a kortárs színtér egyik leginkább összetett művésze, aki éppúgy tervezett kollekciót a New Yorkernek, óraszámlapot a Swatchnek, mint repülőgépfarkat a British Airways-nek.

Neoangin elképesztően termékeny művész, sokan még a meglehetősen bulváros jelzőt is ráaggatják: „a világ leggyorsabban alkotó festője”. Hogy ebből mennyi igaz, nem tudni, de az biztos, hogy rengeteget dolgozik, az elmúlt tíz-tizenöt évben megjelentetett vagy húsz lemezt, összeállított rengeteg kiállítást, és persze maga mögött tud irgalmatlan mennyiségű fellépést, amelyekhez minden esetben maga készítette az egyedi plakátokat, szórólapokat, albumborítókat. (Mint például A38-as fellépésének a fenti linkről letölthető plakátját is.)

Neonagin koncertjei nem is koncertek a szó hagyományos értelmében, inkább karaoke-showba oltott művészi performance-ok: előre programozott „butatechnó” és eurodiszkó cincog az almás laptopból, miközben a főhős a saját maga által tervezett háttér előtt érzelmes, édes-bús, álnaiv dalocskákat ad elő, elképesztő mozgással és jelmezekben. Meglepő módon mégsem a manapság nagyon népszerű, kertévés, ál-ironikus gagyi kerekedik ki a dologból, hanem komplex, összetett és magával ragadó előadás, ami egyértelműen Jim Avignon zsenijének köszönhető.

A koncertet megelőzően pedig „villámtárlatra” kerül sor az A38 Hajó kiállítóterében, amelyen látható lesz Jim Avignon néhány frissen, akár a helyszínen festett képe, megtoldva egy viharos tempójú festés-performance-szal. Egyedülálló pillanat, hogy Jim Avignon művészetének majdnem minden apsektusát átlássuk egyetlen este.

Neoangin világához tökéletesen passzol az előzenekar, a Specko Jedno, amelynek „frontkisasszonya”, Rutkai Bori Jim Avignonhoz hasonlóan sokoldalú művész. Festő-képzőművész, filmes, szövegíró, aki énekel, táncol, koncerteken a dalok összekötő szövegeiből stand up comedy-t improvizál, Nyitott Műhely-beli filmklubjában főz, a Vacka Rádió koncertjein pedig óvodásokkal, iskolásokkal kutyakórust játszik, vagy éppen a piros labda elveszett pettyeit próbálja megtalálni.

Mi is az a Specko Jedno? A Special One és a Sedcko Jedno (szlovákul: mindegy) kifejezésekből facsart zenekari elnevezés. Mit játszik? Tangóba takart meztelen éjt, űrdiszkót, bunker funkyt, BKV-jamet, reformkori fúziós rockot. Under- és overgroundokon felnevelkedett zenészek és egy költészetileg érintett énekesnő közönségtudatos produkciója. Táncolási és gondolkodási lehetőség alacsony és magas embereknek egyaránt. 2010 tavasza óta megújult formációban adódnak elő a Specko Jedno „whatevergreen”-jei, amelyek a korábbi édesbús speckó-hangulat helyett a számok vitalitását és táncosságát erősítik. A zeneiség kompaktabb, lendületesebb, energikusabb lett. A funk és jazz, blues és tangó, rap és sanzon fonódik össze a Bori bölcshumorú szövegeivel, amit az élő show adta elemek gömbölyítenek ki, lásd.: játékos és változatos ének és tánc stílus, sugalmazott konferanszok, a közönséggel való laza kommunikáció.

Neoangin aka Jim Avignon (D/USA)

Specko Jedno

2011. december 10., szombat 19:30

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

A koncert előtt 18:30-tól Jim Avignon villámkiállítással összekötött performance-a az A38 Hajó kiállítóterében!

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft. A performance-ra a belépés díjtalan!