Néniket a bácsiknak! – Néhány gondolat a Kicsillag új lemezéről

Sokat gondolkodtam, hogy milyen címet adjak a Kicsillag új lemezéről szóló cikknek, de frappánsabbat és viccesebbet nem tudtam kitalálni, mint amit maga a zenekar adott új albumának. A cím remek, most már csak azt kell megvizsgálnunk a CD-t a lejátszóba helyezve, hogy a belső tartalom merre viszi Lecsóékat a világhírnév felé vezető rögös úton.

2009-ben jelent meg az akkor még Lovasi András hobbyzenekarának számító Kiscsillag legutóbbi lemeze, az Örökre szívembe zártalak, amivel én a magam részéről nem voltam teljesen kibékülve. Nyilván első albumukkal a Greatest Hits Vol.1-el magasra tették a lécet, az egy nagyon fasza lemez volt, de szerintem minden előismeret nélkül is az lett volna a véleményem a legutóbbi anyagról, hogy egyszerűen unalmas. Voltak rajta remek dalok, de összességében a Lovasi-Leskovits tengelytől ennél sokkal összeszedettebb lemezt vártam volna. És akkor eljött 2011. november e, és végre minden bácsi megkapja a neki kijáró nénit! A zenehallgató tömegek kaptak egy jó (de nem hibátlan) rocklemezt. Azt hiszem, valami ilyesmi lehetett a célja a tagoknak a zenekar létrehozásával, tehát akkor mindenki elégedett lehet, nem?

A lemezt nyitó Megjöttünk a nőkért nagyon ütős rockdal (lehetne), csak a Rátgéber-féle alámondás miatt nehezen tudom elképzelni élőben egy koncerten, viszont a lemez megnyitására tökéletes. Ezután a Bánat a lemez egyik legslágeresebb nótája, gyakorlatilag 10 másodperc alatt megveszi a hallgatót.  Az ezt követő Igen, Uramot én igyekeztem megkedvelni, tényleg, de sajnos eddig úgy állok vele, hogy rettentően idegesít. Engem leginkább egy rockosított népdalra emlékeztet (ordító szél és hasonlók), ami ugye ritkán szokott jól elsülni. Ezt az érzést igen hamar eltűnteti a következő dal, személyes kedvencem, a Gyors autóval. Ezt a számot egy Kispál lemezen tudtam volna elképzelni, annyira arra az életérzésre hajaz, ami egy régebbi lemezük hallgatása alatt keríti hatalmába az embert. (Sőt, a dal első pár hangja még a Moszkva tér című film zenéjét is eszembe jutatta, ami szintén közel áll a szívemhez.) És itt álljunk is meg egy pillanatra. Régen Lovasi András minden interjúban kifejtette, hogy egy dal megírásakor tudja, hogy a dal a Kispál és a borz vagy éppen a Kiscsillag számára készül, melyikhez áll közelebb. Viszont az anyazenekar feloszlásával felvetődött  a kérdés, hogy mi lesz most, ha egy „Kispál-profilú” dal születik meg a zenész fejében? Beépül a Kiscsillag repertoárjába ezzel alakítva a zenekar hangzását? Megy a kukába? Esetleg várható még egy Lovasi szólólemez? Nos ,eszerint az album szerint az első eset valósul meg. Én a magam részéről kitörőbb örömmel nem is fogadhatnám a dolgot.

A lemezen még a Kispálos hangzásvilágot juttatja eszembe a Nagy,nehéz illetve a Tudtam, hogy jönni fogsz, ezek egyébként mind egyből megragadnak az ember fejében, olyan remek dalok. A Kit simogasson pedig egyértelműen egy 1985-ös elveszett PUF lemezről kerülhetett elő.

Nem kívánok kitérni minden dalra külön, vannak az említetteken kívül is nagyon jó számok a lemezen (a már előre megjelentetett Sirály például), de becsúszik néhány gyengébb is (Szirmok pl.). Ja, és jóstehetségemmel megvilágítóm a jövőt a Kedves Olvasó számára: az Olajoshordót szénné (mit szénné, gyémánttá) fogja játszani az MR2.

Összességében egy nagyon jó rocklemezről van itt szó, mindenféle púder nélkül, mi a magunk részéről alig várjuk, hogy élőben hallhassuk a dalokat. A zenekar országjáró turnéra indul, az alábbi helyeken/időpontokban csíphetitek el őket:

11.12. Tatabánya – Roxxy Music Café
11.17. Dunaszerdahely – VMK
11.18. Szeged – JATE Klub
11.19. Kecskemét – Technika Háza
11.25. Székesfehérvár – FEZEN Klub
11.26. Balassagyarmat – Mozi
12.02. Szombathely – Savaria Mozi
12.03. Veszprém – Expresszó
12.09. Debrecen – Lovarda
12.10. Budapest – Barba Negra Music Club
12.16. Pécs – Pécsi Est Café
12.17. Pécs – Pécsi Est Café
12.23. Szekszárd – Szekszárdi Est Café
12.27. Zalaegerszeg – Keresztury ÁMK
12.28. Sopron – Hangár Music Garden
12.29. Ajka – Rakéta Presszó