Kelet-Európa Vurstli a Szigeten

Ti tudtátok, hogy a Szigetnek évek óta van témája? Mert én nem tudtam, ezért ha valaki legalább azt megmondaná, hogy tavaly mi volt, akkor nagyon hálás lennék!

De az idei téma már előttem sem titok, ami nem más, mint Közép-Kelet-Európa. Ezen téma jegyében épül a fesztivál területén a Kelet-Európa Vurstli, a Karzat Színház Nonprofit Kft. jóvoltából és ebben a vurstliban helyet kapnak a Vidámpark régi játékai is.

A Kelet-Európa Vurstli a Nagyszínpaddal szembem, közel 1000 négyzetméteres területen épül fel. A szigetlakók rendelkezésére áll majd az egész, hatalmas játszótér, ahol megismerhetik szüleik, nagyszüleik világát, mindazok pedig, akik a nyugati-blokk – van-e még, aki érti mire gondolok? – országaiból érkeztek betekintést nyerhetnek a keleti-blokk 60-as, 70-es éveibe.

A Vurstli minden éjszaka egy nagy utcaszínházi produkcióvá alakul át, aminek nemzetközi színészgárdája kifejezetten erre az alkalomra áll össze egy társulattá. A szakmai munkában és a program összeállításában a Vidámpark mellett a készítők segítségére volt a Terror Háza Múzeum, a Mementó Park, a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum és a hódmezővásárhelyi Emlékpont. Az építésben több képzőművész és a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai is részt vesznek Szurcsik József egyetemi adjunktus vezetésével. A régi vidámparki eszközök rekonstrukciójában a Karzat Színház önkéntesei is segítettek.

Aki pedig a Szigeten kedvet kap ahhoz, hogy a Vidámparkot is meglátogassa, az ezt 30%-os kedvezménnyel teheti, ha sértetlen karszalagját felmutatja a pénztárnál.