Totális kényelem a Hegy’en

Már csak hetet kell aludni és indul a 12. Hegyalja Fesztivál. A szervezők, miközben az utolsó simításokat végzik a jelentősen megújult és bővült terepen, már a jövőre is gondolnak. A cél a fesztiválozók egyre színvonalasabb kiszolgálása és a fesztivál minél zöldebbé tétele. Természetesen a színvonal emelése nem új WC-k elhelyezésében merül ki, de hogy mint érik el vázolt célokat, arra válaszok a hajtás után, ahol kiderül az is, hogy tényleg kikötő lesz-e a tavaly csak fürdésre használt mesterséges öbölből és, hogy idén mikor is nyílnak meg a fesztivál kapui.

2011. június 30-án lerakták a Hegyalja Fesztivál területén összesen 1,1 milliárd forintból a Tisza kemping egy részén épülő 150 fős, háromcsillagos Hegy’ szálloda, valamint a fesztiválterületet körbejáró Nagy-Morotva Vízi Tanösvény alapkövét.

A fesztiválozók Facebookon leadott szavazatai alapján az első, 12 évvel ezelőtti Hegyalja plakát került az alapkőben elhelyezett időkapszulába. Emellett a Hegy’ rajongó Motörhead legenda, Lemmy dedikált pengetője, az első fesztivál belépői 200-ből, valamint egy fesztivál-beszámolót tartalmazó rakamazi lap kapott helyet az örökkévelóságnak megőrzött Hegy’ ereklyék között.

A 2012-ben nyíló, összesen 500 millió forintos beruházásból épülő, wellness részleggel is felszerelt szálloda a hegyaljásoknak a sátorozás mellett olyan szállásalternatívát kínál, amilyet egyetlen más magyarországi fesztivál közönsége sem élvezhet.
A Holt-Tisza állat- és növényvilágát bemutató, 660 millió forintból épülő tanösvény pedig egyedülálló zöld programelem lesz az évről-évre mintegy 80 ezer fesztiválozót vonzó Hegyalja Fesztivál kínálatában. A vadregényes Nagy-Morotva tóként ismert Tisza-holtágon futó 7 állomásos vízi tanösvény 10 új munkahelyet is teremt. A holtágat végigjáró, elektromos meghajtású negyven- és húszszemélyes sétahajók fogadóállomását a Hegyalja területén alakítják ki.

A fesztiválterületet körbefutó 2,2 kilométeres vízi tanösvény a Nagy Teknősbékaháznak nevezett, egész évben nyitva tartó látogató- és kiállítóközpontból indul és öt, a Holt-Tisza és vidékének jellegzetes növény- és állatvilágát bemutató megállóhely érintésével a Kis Teknősbékaháznál ér véget. A fedett előterű, kilátóterasszal rendelkező Nagy Teknősbékaház összesen mintegy 1200 négyzetméteren interaktív kiállítással fogadja majd a fesztivál ideje alatt, előtt és után érkező látogatókat. Az új épület egyúttal a fesztivál beléptető csarnokaként is működik. A több mint 250 négyzetméteres Kis Teknősbékaház pedig a helyi állatvilágot bemutató oktató és ismeretterjesztő épület lesz. A tanösvényen lesz Állatsimogató és Halászkunyhó megálló is. A hegyaljásoknak idén még Nathan Flutebox Lee mutatja meg, hogyan fújja egy igazi fuvolás beatboxos, jövőre a vízi tanösvény Sulymos-tavi megállójánál felépített madármegfigyelő sátorban a csendben figyelők azt is megtudhatják, hogyan szól valami hasonló madártorokból.

A fejlesztésekkel összhangban idén a fesztiválterületen belül működő Hegyalja kemping befogadóképessége 1000 sátorhellyel nő, és új helyszínként az MR2 furmint klub is bemutatkozik.

„Rakamaz és a Hegyalja Fesztivál hosszú távra tervez együtt. A két fejlesztéstől azt reméljük, hogy jelentősen növelik majd a városban eltöltött vendégéjszakák számát és emellett a fesztiválozók nyaralását is még különlegesebbé teszik” – fogalmazott Farkas Ernő, Rakamaz város polgármestere.

Idén a korábbi évekhez képest előbb, már kedden megnyitják a szervezők a Hegyalja kempinget. Az 1000 sátorhellyel megnövelt területen azoknak is lesz esélyük, hogy árnyékos sátorhelyet találjanak, akik szerdán vagy csütörtökön érkeznek a fesztiválra.

„Az idei Hegyalja a kilenc zenei színpaddal, a sport, civil és színházi helyszínekkel együtt összesen több mint 40 programhelyszínen indul július 13-án. Az újítások között az egyik legfontosabb az akusztikai zajcsillapítás lesz, amelyet a hangsugárzók speciális elrendezésével érünk el. Ezzel is az biztosítjuk, hogy a színpadok ne szólhassanak rá egymásra és kifelé, a városban pedig kevésbé hallatszanak a koncertek. A fesztiválra járók általános véleménye szerint is kiemelkedően jó Hegyalja-hangminőség ezzel együtt természetesen idén sem változik.” – fogalmazott Bukovinszky Béla, a fesztivál főszervezője.

A fesztivál egyik új helyszíne az MR2 Furmint Klub lesz, ahol a világzene, a pörgős etnó, a Csík Zenekar, a Kerekes Band és sok más fellépő mellett Lévai Balázs Dob+Basszus Live produkciója és Veiszer Alinda élő interjúi, elméleti és gyakorlati borászat, csinos tokaji borászlányok, Hegy’ gourmet is segít az érzékek kiélesítésében. Itt mutatják be a fesztivál hivatalos italát, a Tokaji Hegy’ Furmintot is.

Nagyszínpadból idén kettő is lesz Tokajban. A Hegy’ színpadra különleges rodukcióval készül a Scooter, nagykoncerttel először érkezik Magyarországra a Grammy-díjra is jelölt Mastodon, itt lesz a nagy visszatérő, a Guano Apes, és a Slayer, amely négy olyan számot is hoz a Hegyaljára, amelyet először a tokaji bulin játszik el a legendás californiai thrash négyes. A szombat este elektropoppal és a Ladytronnal indul a Hegy’ nagyszínpadon, majd a 30Y kizárólag a Hegyaljára komponált koncertjével és vetítésével folytatódik és a Kosheen-nal zárul.

A Pepsi nagyszínpadon is nagyon erős az idei mezőny. Az Airbourne srácok mellett, a Parway Drive, a Heaven Shall Burn, valamint a magyar Dalriada és a finn Korpiklani közös produkciója lesz egészen különleges Hegy’ élmény.

A Borsodi Malátabárban Nathan Flutebox Lee mutatja meg, milyen egy műfajteremtő fuvola-beatboxos koncertje, itt lesz a BBC-n saját műsorral jelentkező electro hip-hop csapat a Foreign Beggars, a tech-funk stílus megteremtője, az Elite Force, és a néhány év pihenő után először a Hegyalján fellépő Fresh Fabrik.

Ahogy az elmúlt három évben, idén is a fesztivál városi programhelyszíneként működik majd a Paulay Ede Színház, ahol több más program mellett a fesztiváltörténelemben először Hegyalja Kabaréklub címmel élő rádiókabaré-felvételen vehetnek részt a Tokajba érkezők Mogács doktorral, Szomszédnéniékkel, Felmérivel és még sok más hivatásos nevettetővel.