Európai hangjai a Szigeten

Továbbra is a Sziget Fesztivál körül jár az agyunk,a Nagyszínpad programja lassan kiteljesedik, idén számos műsorszám izgatja a fantáziánkat. A Világzenei Nagyszínpad hagyományosan bika,az A38-WAN2 színpad idén is napi 1-2 világszámmal asszisztál a főműsorhoz.A Metál Nagyszínpad és a Party Aréna zsánerüknek megfelelően foglalkoztatja majd mindkét fegyvernem nagyszámú táborát,ám van egy érdekes helyszín,melyről talán még nem tudunk annyit,csak azt,hogy nem műfaj,hanem földrajz alapján szerkesztett a felhozatala,ez pedig az Európa Színpad. Alábbiakban e helyszín versenyzőit vizsgálgatjuk népművelési célból.

The Mono Jacks (Románia) – Aug 10. Szerda  17.00


A román indie rock viszonylag felderítetlen terület,itt a lehetőség besatírozni. Doru Trascau  frontember a stílus román vezéralakja,a Kárpátok post-punk zenei életének egyik befolyásos figurája.Zenei világuk az Editors és az Interpol környékére tájolható,első napra remek „indietásnak”(juj) tűnnek.

Myspace

Triggerfinger (Belgium) – Aug 13.Szombat


A belga rockn’roll élet meghatározó zenekara,valójában már világsztárok. Számtalan fesztivál nagyszínpadán megfordultak ,mindent tudnak amit a műfaj megkíván, ők a Benelux államok Queens of the Stone Age-e.A flamand zenei színtér eddigi legnagyobb dobása a Deus volt, de a 2004-ben alakult Triggerfinger egyre növekvő ázsiója alapján Barman-ékhez hasonló, értékes import cikké válhat. Élőben frenetikusak,erre a beszámolók alapján mérget vehetünk.

Myspace

Go back to the Zoo (Hollandia) – Aug.14.Vasárnap

Ezek a derék hollandusok 2004-be jelentették meg debütáló albumukat 2010-ben Benny Blisto címmel. Az album igazi slágerparádénak bizonyult,dallam centrikus indie-pop témáik egy Nike reklámszerződésnek köszönhetően hamar beépültek az európai rajongótábor kollektív tudatába,a Hieltjes testvérekre épülő formáció a 3 éves  munkásságuk ellenére megkerülhetetlen a holland pop-rock piacon.

Myspace

Elvis Jackson (Szlovénia) – Augusztus 11.Csütörtök

Hazánkban is népszerű döngölős ska-punk-metál zenekar a festői Szlovéniából. Intenzív színpadi  jelenlétüket pesti koncerten is tapasztalhattuk már  korábban,tipikus koncertzenekar,legutóbbi lemezüket a Faith No More-os Billy Gould-al készítették.

Myspace

Verdena (Olaszország)


A talján, két fiú-egy lány felállású alter-rock trió több mint tíz éve kaszál hazájában,és idén új, 27 számos dupla albummal  jelentkeztek. A bergámóiak az MGMT-vel  turnéztak korábban,és letisztult rock hangzásukba  előszeretettel vegyítenek stoner és pszichedelikus elemeket.

Myspace

For a Minor Reflection (Izland)

http://livemusic.fm/sites/default/files/imagecache/node_thumb/remote_images/-userserve-ak.last.fm-serve-_-23421937-For+a+Minor+Reflection+x_5fc5a2a9.jpgA gitár-zongora-dob felszereltségű post-rock trió 20-as éveikben járó reykjavíki ifjakból áll,akik a szokásos izlandi lebegésben utaznak,2008-ban a Sigur Rós előzenekaraként járták Európát,de már turnéztak az USA-ban is.Amit eddig hallottunk tőlük(felőlük) az nagyon bíztató!!

Myspace

Francis International Airport (Ausztria)– Aug.11.Csütürtök


Ez a tehetséges kvintett Bécsből érkezik hozzánk, lo-fi/indie-rockban utaznak. Abszolút megnyerő formáció,akik hangzásuk alapján leginkább a brooklyni hipszter szcénába sorolhatóak,legutóbbi lemezük In the Woods címmel tavaly jelent meg, és igazi áttörést hozott számukra.Kellemes színfoltjai lehetnek a második napnak.

Myspace