XII. Pannon Bormustra: Magyar borok világhírű szaktekintélyek előtt

Minden eddiginél komolyabb megmérettetés elé néznek a legkiválóbb hazai borok, hiszen soha nem látott színvonalú, a nemzetközi borszakma legnevesebb ítészeiből és hazai szakemberekből álló zsűri előtt versengenek a XII. Pannon Bormustrán, a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen.

Az idén számos elemében megújuló megmérettetést, – a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából – mostantól a Sziget Szervezőiroda rendezi. Az elsősorban ifjúsági fesztiváljairól ismert rendezvényszervező vállalkozás az idei évtől átvette a Budai Gourmet gasztronómiai fesztivál szervezését is, és ennek a gasztro irány felé való nyitásnak az újabb lépéseként rendezik meg a legjelentősebb hazai borversenyt is május közepén, a hagyományoknak megfelelően Pannonhalmán. A Bormustrára április 20-ig várják a borok nevezését.

A korábbi Bormustrák értékeit megőrizve, de jelentős újításokkal, a legkiválóbb nemzetközi szakemberek közreműködésével, új szervezői és szakmai háttérrel rendezik idén a hazai borok legszínvonalasabb megmérettetését, a XII. Pannon Bormustrát – jelentette be Szepsy István, a Pannon Bormíves Céh elnöke.
A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára e borversenyt, elsősorban azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítson hazánk kiemelkedő minőségű borainak nemzetközi színvonalú megmérettetésére. Ezért már a kezdetektől fogva külföldi szakembereket is felkértek a zsűriben való részvételre, s a nemzetközi és hazai szakértők közösen értékelték a magyar árutermelő borászat élvonalába tartozó termékeket. Az elmúlt évtizedben, – az 1000 éves Pannonhalmi Főapátság falai között megrendezett Bormustra, – a hazai borvilág kiemelkedő eseményévé vált. Mérlegelve az eddig elért sikereket és a jövőbeli fejlődési lehetőségeket, a jogtulajdonos Céh úgy döntött, hogy megújítja a Bormustrát, amelynek megvalósításához új szervező- és szakmai partnert is keresett. “A megújulás biztosítékaként a Bormíves Céh a XII. Pannon Bormustra bonyolítását a rendezvényszervezésben kiemelkedő sikereket elért Sziget Kulturális Szervezőirodára, szakmai feladatainak ellátását pedig az In Vino Consulting tanácsadó cégre bízta.” – mondta a Céh elnöke, hozzátéve, hogy természetesen a Bormustra helyszínét továbbra is a Pannonhalmi Főapátság biztosítja.
A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében idén már két elismert hazai szakember (Kató András és Mészáros Gabriella) mellett hat nemzetközi szaktekintély vesz részt a zsűrizésben. A szervezőknek sikerült a világ legismertebb és legnevesebb nemzetközi borítészei közül többet is Magyarországra csábítani. A zsűrizést elvállalta több olyan szakember is (Caroline Gilby MW, Isabelle Legeron MW, John Szabo MS, Ronn Wiegand MW & MS), akik egy olyan elitklub tagjai, amelynek tagsági feltétele, hogy sikeresen elvégezzék a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier képzést. „A Master of Wine címet ez idáig 288, a Master Sommelier címet pedig összesen 180 embernek sikerült megszereznie a világon. Májusban négy közülük biztosan itt lesz a Bormustrán, hogy megkóstolják és értékeljék a magyar borok legjavát. A “nagymestereken” túl a zsűri tagja lesz Andreas Larsson sommelier világbajnok, valamint Matt Kramer, a világ legismertebb bormagazinja, a Wine Spectator sztár szerzője is.” – mondta el Nemes Richárd, a Bormustra szakmai szervezésével megbízott In Vino Consulting vezetője. Szepsy István hozzátette: “A Pannon Bormustra több mint borverseny, hiszen a tudatosan kiválasztott zsűritagok a nemzetközi borpiac fontos véleményformálói, akik publikációs lehetőségeiken és szakmai kapcsolataikon keresztül közvetíthetik majd a magyar bor jó hírét szerte a világban.”
A magas színvonalú nemzetközi zsűri felkérése mellett a megújulást jelzi a Bormustra új, és egyben egyedülálló eleme is. Nevezetesen – a hitelesség és a garantált minőség biztosítása céljával – a díjra jelölt borok eredményhirdetést megelőző piaci ellenőrzése és visszakóstolása, melyre a borszakma jeles hazai szakújságíróit kérték fel. További újdonság a legjobb ár-érték arányú borok „Legjobb Vétel” kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbor díjazása is.
A XII. Pannon Bormustra eredményhirdetése és az ünnepélyes díjátadás a budapesti Millenáris parkban lesz, a hazai minőségi gasztronómia legjobb termékeit felvonultató Budai Gourmet fesztivál szakmai nyitónapján, 2011. június 2-án. A nagyközönség számára a nyertes borok első alkalommal a június 3-5. között fognak bemutatkozni, ahol a díjazott tételek külön kóstolózónában kapnak majd helyet a Budai Gourmet rendkívül színes kínálatában. Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője, aki egyben a csúcsgasztronómia honi elterjesztésének is feltétlen híve és első hazai Michelin csillagos éttermével cselekvő részese, elmondta: “Célunk, hogy a Pannon Bormustra még az eddigieknél is ismertebb és elismertebb esemény legyen, mind a szakma, mind a borkedvelők körében. A pozitív minősítés egyrészt feltétlen bizalmat és érdeklődést keltsen az itthoni fogyasztók szemében, másrészt a nemzetközi szintéren is komolyan vehető elismerést kapjanak a hazai csúcsborok.”

A Pannon Bormustra legfontosabb időpontjai és helyszínei:
– nevezési határidő: április 20.
– mintaküldés: április 4-29.
– versenynapok: Pannonhalma, május 11-13.
– díjra jelölt borok visszakóstolása: Budapest, május 26.
– díjátadó gála: Budai Gourmet szakmai nap (Budapest, Millenáris Park), június 2.
– nyertes borok bemutatása: Budai Gourmet (Budapest, Millenáris Park), június 3-5.

Részletes információk a www.pannonbormustra.hu weboldalon.