VOLTfolió Kulturális Médiadíj

Vetted? Kösz!

Hét év után, az idei VOLT Fesztivál nyitónapján ismét átadják a VOLTfolió Kulturális Médiadíjat – jelentették be a szervezők a szerdai Fonogram díjátadó gálán. A VOLTfolió akár a Fonogram fordítottjának is tekinthető, hiszen esetében a zenészek és a közönség díjazza a kulturális-zenei médiumokat és médiaszemélyiségeket. A VOLTfolióhoz – melynek kiemelt partnere a ProArt – szövetség a szerzői jogokért – idén három külőndíj is kapcsolódik.

A 2001-ben alapított VOLTfolió elsődleges küldetése, hogy a kultúra – elsősorban a zene – közvetítéséért a legtöbbet és legjobb színvonalon tevő médiumokat és médiaszemélyiségeket évről-évre elismerésben részesítse. A maga nemében egyedülálló díj szakmai körökben rövid idő alatt komoly rangot vívott ki magának.
Az idei VOLTfolió gálán díjazásra kerülnek tv- és rádióműsorok, műsorvezetők, rádióadók, újságírók, magazinok, portálok és blogok. Különdíjként életműdíjat is átadnak, illetve ugyancsak különdíjban részesül a legjobb budapesti és vidéki klub, amelyek – bár nem médiumok – a kultúraközvetítés, tehetséggondozás terén rendkívüli jelentőséggel bírnak.
A VOLTfolió és a ProArt együttműködésének köszönhetően az idei évtől a szerzői jogi szövetség szlogenje is kapcsolódik a VOLTfolióhoz: “Vetted? Kösz!” – vagyis köszönjük, hogy megtiszteled a szerzőt, köszönjük, hogy fizetsz a zenéért!

A szavazás rendszere

A szavazás két részből áll: előbb a magyar zenei szakma többszáz képviselője voksol, majd május 1-től 50 napon át a www.voltfolio.hu oldalon a szakmai szavazáson továbbjutott, kategóriánkénti 5-5 nomináltra szavazhat a közönség. A gálát június 28-án a VOLT Fesztivál nyitónapján Sopronban rendezik meg, itt kategóriánként 1-1 szakmai- és 1-1 közönségdíjat adnak majd át.
A VOLTfolió alapítói kuratóriumot is életre hívtak, amely tagjaiként elismert személyiségeket, elsősorban művészeket, közéleti személyiségeket, rendezvényszervezőket és médiaszakembereket kértek fel. A kuratórium tagja többek között Kovács Ákos, Lovasi András, Zságer Balázs és Geszti Péter, Andrew G. Vajna producer, Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója, Musinger Ágnes, a Mahasz igazgatója, Szűts László, a ProArt elnöke, Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. vezetője, Szájer József EP-képviselő, a VOLT Fesztivál alapító-fővédnöke, Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője, valamint a díj két alapítója, a VOLT Fesztivál főszervezői: Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert.

http://www.youtube.com/watch?v=gj5arXJfIqg&feature=player_embedded