Funeral for a friend: rockszertartás Tokajban

Újabb súlyos indokok, amiért érdemes várni a Hegyalja Fesztivált: most először jön Magyarországra, egyenesen Wales-ből a csak külsőségeiben emo rockbanda, a Funeral for a Friend. A svéd hideget hátrahagyva érkezik az extrém metál úttörő Meshuggah, de a Tisza partján tölti a júliust a Texas in July is. Persze különleges magyar zenei produkciókban sem lesz hiány: a Black-out eredeti felállásban csak a Hegy’en lép fel a vidéki fesztiválok közül.

A súlyosabb könnyűzene elkötelezett hívei áldozhatnak szenvedélyük zenei oltárán júliusban a Hegyalja Fesztiválon. Lesz rockos post hardcore és screamo, ami a walesi Funeral for a friend rajongóinak hozhatja el a megváltást, a matek metál pápáiként ismert svéd Meshuggah a mértani precizitással játszott fémzene igéjét terjeszti majd. A Texas in July tagjai pedig az amerikai metalcore legjavából adnak ízelítőt a vájtfülű zenei hívőknek.

Persze a magyar bandák elkötelezettjeinek is lesz oka imába foglalni a szervezők nevét: a Kowalsky meg a Vega a májusban megjelenő új korongjáról a legtöbb vadiúj számot a hegyaljásoknak játssza el. A banda frontembere kétszer is színpadra áll idén Tokajban: a fesztiválok közül csak a Hegy’-en játszik eredeti felállásban, Kowalskyval a mára már kultikussá lett Black-out. A stoner metál-felelős az idei tokaji bulin  a Wrong Side of the Wall lesz, az egykori Insane-es Knapp Oszkár mesterien összepakolt bandája. A Subscribe-os gitárosnak, Reich Tominak is duplán van is jelenése a fesztiválon, hiszen a szintén fellépő Grand Mexican Warlock-ban is ő szórja a riffeket.

A kőkemény rock- és metálfelhozatal mellett az elektronikus zene szerelmeseinek is van miért visszaszámolni a napokat július 14-ig. Olyan nagy nevek veszik kezelésbe őket mint a londoni rappermágus, Roots Manuva, aki a legmenőbb angol klubokat hagyja hátra, hogy Tokajon adjon hatalmas élő koncertet zenészeivel. A hegyaljás hip-hop különítményben a magyarok is odateszik magukat: jönnek Akkezdet Phiai, szabad hangsávot kap az NKS, és jönnek a Hősök is Veszprémből.

A legnagyobb várakozás talán a Groove Armada fellépését övezi. A londoni duó egy csapat zenészt hoz magával, hogy Magyarországon először, kizárólag a Hegy’-en adjon élő nagykoncertet. Érdemes lesz tehát Hegy’ezni a füleket, hiszen nem csak élő, de új is lesz a hangzásvilág, a banda ugyanis nemrégiben frissített zenei arculatán. Nu jazz is lesz, a lágyabb hangzásvilág kedvelőinek, a többieknek meg lazításképp: az angol Herbaliser fúvósokkal vonul színpadra, hogy megmutassa, mit tud élőben.

A raszta életérzésnek is lesz tere, a reggae-imádók a hazai non plusz ultrára, a Ladánybene 27-re píszelhetnek. A nagy öregek mellett ott lesz az újabb generáció is, a ragga itthoni képviselője, Copy Con. A magyar zene megszállottjait igazi stíluskavalkád várja, mindenkinek lesz hova elnéznie a tokaji négy napon. Népzene is lesz, többféle, amit nem csak a Csík zenekar, de a Karaván família is hoz, a Firkin ír kocsma hangulatú fellépése pedig tuti táncot ígér. Csúcsokból nem lesz hiány, a Hegy’ vendégül látja a Magashegyi underground csapatát is, akik az elektronikát keverik a ska-val, a diszkóval, és egy kis népzenével.

Nem kell a Hegyaljáig böjtölni

A fesztivál nem hagyja magukra a rocktestvéreket és az elektrobarátokat sem, mostantól a fesztiválig végig ott lesz velük, és gondoskodik arról, hogy mindenki alaposan felkészítse szívét-lelkét és persze dobhártyáit a hatalmas júliusi zenei ceremóniára.

Az első alapozás április 24-én, szombaton lesz a budapesti Dürer kertben, ahol a The Kolin mutatja be legújabb lemezének mesés anyagát. A Fat Phoenix és a Carbonfools is pörgeti majd a népet, a Robotrock-os Buzzlight és Plastickkids pedig DJ-párbajban méri össze hangerejét Dictator és Hussar halálos Death Disco-jával. Ezután sem hagy sok pihenőt a Hegy’ a fesztiválarcoknak: májusban és júniusban is bulival jön, hogy felkészülten vágjunk majd bele a kihagyhatatlan négy napba Tokaj-Rakamazon.

Kapcsolódó linkek:
www.hegyaljafesztival.hu
www.facebook.com/hegyaljfesztival