Barabás Lőrinc – Random Szerda: Small Talk lemezbemutató

Barabás Lőrincet immáron nem kell bemutatni senkinek: a fiatal trombitáscet Eklektric nevű zenekara élén üstökösként robbant be a magyar zenei köztudatba. Hip hoppal és elektronikával kacérkodó jazzes tánczenéjüket rongyosra játszotta az MR2 és a hazai Music Television, lemezbemutatójukra nem lehetett beférni az A38-ra, mindemellett 2007-ben kétszer is játszott Erik Truffazzal.

Rendhagyó módon Lőrinc az Eklektric új albumának megjelenése előtt a heti rendszerességgel megrendezett Random Szerda klubestjeinek még szabadabb, jammelősebb, instrumentális műsorából állított össze most egy friss és izgalmas koncert CD-t.

Minden valamire való modern nagyváros képéhez hozzátartozik egy olyan füstös jazzklub, ahol néhány jól képzett zenész időről időre összegyűlik, otthon hagyva a kottákat és a jól bevált repertoárt és egész este csak improvizál – alapvetően egymás szórakoztatására, de egyben a közönség örömére. Ahol a hallgatók és a zenekar együtt kapaszkodnak a zene szenvedélyébe, órákat töltve közös transzban, ki-ki vérmérsékletéhez illően: táncolva, barátok körében, felszabadultan vagy magányosan üldögélve egy ital mellett. Érdekes módon ez a hely Magyarországon mindig máshol lelhető fel: egyszer valódi jazzkocsmában, máskor egy hajó tetőteraszán, felbukkan Budapesten, vagy vidéken. Ez a klub Barabás Lőrinc Random Szerdája.

A Barabás Lőrinc Eklektric zenészein alapuló – Barabás Lőrinc, trombita; Delov Jávor, dob; Bata István, basszusgitár; Premecz Mátyás, billentyű; Élő Márton, DJ –, ráérés szerint vendégekkel bővülő (gitáron feltűnik Sütő Márton a Smárton Trióból és Mohai Tamás is, dobon pedig Badics Márk) csapat az anyazenekarhoz hasonlóan keveri a különböző zenei stílusokat, viszont sokkal jobban kihasználja a muzsikusok kreativitását, sőt kifejezetten zabolázatlan fantáziájukra épít. A lemez anyaga teljesen heterogén, a heti rendszerességű közös utazások bizonyos témákat már-már poposan szabályos dalokká csiszoltak, mások viszont csupán nagy, határozott vonalakkal felvázolt zenei ívek, amelyek részleteit az egyes zenészek maguk bontják ki, kényesen ügyelve arra, hogy egy pillanatra se forduljon a dolog öncélú erőfitogtatásba.

Bátor dolog huszonéves fejjel improvizatív koncertlemezt kiadni, Barabás Lőrinc azonban újra megmutatja, nem véletlenül sikerült ekkorát kavarnia a honi jazzélet évtizedes állóvizén és bevinnie egy egész generációt a jazzklubokba.

A lemez felvételei az A38-on és a Take Five-ban készültek 2008-ban és ezen a linken lehet meghallgatni.

Ki: Barabás Lőrinc és barátai
Hol: Take Five
Mikor: 2008. december 10., szerda 21.00

One thought on “Barabás Lőrinc – Random Szerda: Small Talk lemezbemutató

  1. remek volt a koncert, bár ezt a rendszeres randomokon már megszokhattuk 🙂

Comments are closed.