Talján tűzgyújtók

Az olasz Zippo Pescarában született és első lépéseit 2004 nyarán tette. Eredeti céljukként az ezerarcú sztóner rock művészi módon kidolgozott megfogalmazását tűzték ki maguk elé. Az ötösfogat alapító tagjai – Dave: ének, Sergente és Silvio: gitárok, Stonino: basszusgitár, Ferico: dob – ennek a programadó gondolatnak a jegyében kezdték el ötleteiket megvalósítani. Minden idejüket a próbateremben töltve igyekeztek a zeneszerzés folyamatára koncentrálni és érzéseiket nótákban kifejezni.

Kezdeti erőfeszítéseik eredményeként jelent meg 2006 elején első, szerzői kiadású, Ode to Maximum című nagylemezük. A korongot mind a közönség, mind a kritikusok jól fogadták, méltányolva frissességét és pozitív, innovatív szemléletét.

Időközben a koncertezés hatására a banda hangzása súlyosabbá, sötétebb tónusúvá vált és a sztóner sémákon túlmutatva kezdtek el mondanivalójuk felé progger és pszichedelikus irányból közelíteni. Ezen hatások szabtak irányt második albumuknak, amit Carlos Castaneda 1968-ban kiadott könyve, a The Teaching of Don Juan ihletett. A mű a szerző egy yaqui indián sámánnal közösen átélt élményei alapján íródott. Az anyagot Andrea Di Giambattista és Francesco Di Flori irányításával rögzítették, illetve keverték Olaszországban, a maszterelést pedig John Golden végezte Kaliforniában.

Az idei év nyarán a római Subsound Recordsszal kötöttek szerződést, melynek eredményeképpen idén decemberben jön majd ki fent említett, The Road to Knowledge címet viselő, koncept hangzójuk. A terjesztést világszerte a Code7/Phd vállalta.

A kiadás körüli hercehurca során az eredeti felállásból személyes okok miatt távozott Silvio. A helyére Devis érkezett a honfitárs Sothisból. A Zippo így ismét útra készen áll, hogy megmutassa magát a nagyvilág termeinek és klubjainak. Maga az együttes kiemelten fontosnak tartja fellépéseit. Úgy vélik, hogy koncertjeik során meg tudják jeleníteni és képesek átadni mindazt az energiát, melyet dalaik rögzítése közben élnek át és préselnek azokba. Együtt játszottak már olyan nevekkel, mint az Orange Goblin, a Colour Haze, Brant Björk and the Bros, a Witchcraft, a Solace, a Stereochrist…

…és a sor még folytatható jó néhány illusztris taggal.

A Zippo október 22-én harmadszor látogat Magyarországra. A Sunday Fury és a Vostok Room társaságában az After Music Clubban zúznak majd a Rémálom a Nyár utcában sorozat részeként, ahol előre láthatólag energiából és élményekből aznap este nem lesz hiány. Másnap, 23-án Szegeden, az új Garabonciásban teszik tiszteletüket mindhárman.

2 thoughts on “Talján tűzgyújtók

Comments are closed.