9 napig Szilvitzky Margité a főszerep!

Szeptember 19-től (péntek) csupán kilenc napig lesz látogatható Szilvitzky Margit „Festmények-rajzok-művészkönyvek” című kiállítása. A művésznő hosszú idő óta nem rendezett kiállítást Budapesten: legutóbb 2002-ben a Szombathelyi Képtárban „Nyitott folyamatok” címmel mutatta be több évtizedes munkásságának legszebb darabjait; jelezve művészi pályája sokoldalúságát.

Most az Upper Studio felkérésére az elmúlt évtized terméséből válogat; rajzokat és festményeket állít ki, valamint a mindössze kilenc napig látható kiállítás megnyitóján egy irodalmi ihletésű rajzos művészkönyvet is bemutat.

Szilvitzky életművében jelentős helyet foglal el a rajz. Főleg a ceruzanyom képi megjelenítésének kifejező erejére épít, és a rajz közegében gyakran fotóprint eljárást is alkalmaz.

A „Kihajtogatott képek” sorozata – a dobozformák síkba terelése – korábbi térbehajtogatott munkáinak visszaforgatására utal. Ebben az intuitív, de mégis szervezettnek mondható képi világban a gondos színbeli kiemelések a képfelosztás struktúrájához igazodnak. Szilvitzky számára elsődleges a színek anyagszerű használata, a felület érzékeny megmunkálása, s a tér iránti fogékonyság. Képeinek gondolati magva a térben és időben való létezés viszonylagossága, illetve néhány sorolható motívum ismétlésével a végtelen képzetének megidézése. Az mindig nyitva marad, hogy mit is látunk a képen. A titok a festői megformáltság mögött rejlik. A kép színvilága, ritmusa, belső dinamikája tölti meg energiával a kompozíciót és adja meg igazán a kép esztétikai értékét.

A kiállítás szeptember 19-28 között, előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg.
Cím: Budapest, V. Markó utca 1/b (a Dunapartnál)
Telefonszám:  +36205398348

Szeptember 20-án – a Falk Art Forum ideje alatt – nyitva 14.00-22.00 óráig.

További részletek Szilvitzky Margit honlapján találhatóak.