Kendőt a nyakra, irány Zánka! (1. rész)

Az idei évben a Balaton partját megszállják a fesztiválok. A most érkező dupla ajánlóban a zánkai Balatone fesztivál műsorát vesszük górcső alá, két-két színpad műsorát átnézve, a szerző ajánlásaival. Természetesen nem kell egyetérteni, de az biztos, hogy nagy buli lesz idén is az egykori úttörőtáborban.

Nézzük a nevével már sokat igérő VIVA színpadot először. A szervezők nem nagyon kockáztatnak, az alapból csak két napos programra jóformán csak a Kárpát-medence összes fesztiválján közönség kedvenc zenekarok lépnek fel, így itt csak egy szolíd felsorolást tartanék: pénteken Kowalskyék, és a Csapda, plusz egy német brigád, a Beatsteaks, akikről nem derült ki egyértelműen, hogy milyen zenét játszanak, csak az, hogy azt gitárokkal teszik. Szombaton még ennyi különlegességet se vállalnak be, Alvin és a Mókusok, PASO és Quimby a menü. Nem unalmas minden fesztiválon ugyanazokkal találkozni? Csak kérdezem.

A mai szösszenetben bemutatandó másik színpad a PEPSI által gründolt helyszín lesz, ahonnan már szerencsére van miből válogatni. Sajnos itt is fellelhetőek azok a zenekarok, akik mindenhol fellépnek, de azért van némi csemege is: mingyárt itt van például az angol beatbox-őrült Killa Kela és állandó társa, MC Trip, akik remélhetőleg le fogják tenni a nézők arcát a földre. Ha új műsorral jönnek, mint legutóbb (sajnos néhány éve ugyanazzal lép fel Kela), akkor ez garantált is. Utánuk egyből érkezik a Magyarországon már egész jól tájékozódó Dj Vadim családi vállalkozása Yarah Bravoval. éjfél előtt valamivel már érdemes a színpad környékén csoportosulni azoknak, akik jó hiphopközeli élményekre vágynak (ha rosszra, akkor menjenek korábban, és nézzék meg a Belgát maguknak).

Ez volt ugye csütörtök, lássuk a pénteket: ennek a napnak a jelmondata lehetne az hogy szexdrogokrákkenról, hiszen csak ezt a stílust pártoló zenekarok lépnek a deszkákra. Leszámítva persze az angol Zion Train nevű formációt, akik nem is igazán értem, hogy mit keresnek ezen a napon ezen a színpadon, nem igazán összeegyeztethető a zenéjük a többi fellépőével (for the record: Malacka és a Tahó, Vad fruttik, Kiscsillag, 30Y és az este másik külföldi sztárvendége, a The Real McKenzies). Erős lineupnak tűnik csak éppen egy rockfesztiválon, épp ezért nem értem, hogy került a Zion Train a képbe. Mindenesetre érdemes a színpad környékén lenni, van az az ital, amiért el lehet viselni a sikítozó tinirajongókat.

Így érkeztünk el a szombathoz, ahol a szerző számára a legkevésbé ismert fellépők indulnak a nézők kegyeiért, ami köszönhető annak, hogy nem igazán szívleli azt a zenei stílust, amiben ők alkotnak. Pedig a Mangod Inc., a Road, a The Idoru vagy a Neck Sprain nevek biztos sokat mondanak a zeneszerető közönség egy részének, nekem sajnos nem. De nem csak ők lépnek fel itt, hanem a nagyobb ismertségnek örvendő Subscribe is, valamint a Depresszió, amit legjobb tudomásom szerint a „szegény ember Tankcsapdája”-ként emleget a műértő közönség. Persze lehet, hogy nincs igazam.

Holnap átrágjuk magunkat a többi színpad programján is, hiszen nem csak ez a két helyszín játszik idén Zánkán.

Mi: Balatone Fesztivál

Hol: Zánka

Mikor: 2008. július 24-27.

Mennyiért: Napijegy 4300 HUF elővételben, helyszínen 5000. Bérlet elővételben 9990HUF, helyszínen 12000HUF.b

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

BalaTONE end, after the end Ahogy egyszer véget ér a lázas ifjúság is, úgy a 2008-as BalaTONE Fesztivál is befejeződött vasárnap! Kollégáim már megírták az utolsó beszámolójukat, nekem sajnos nem volt még időm, de most akkor pótlom a hiányosságaimat! Nos, számunkra a Jamie W...
Rádióbarátság A radiocafé 98.6 és az Erdély FM együttműködési megállapodást kötött a héten kezdődő Félsziget Fesztivál idejére. A Budapesten és 60 km-es körzetében, valamint az interneten fogható radiocafé 98.6 és a marosvásárhelyi székhelyű, online hallgatható...
Folytatásos pénteki napi beszámoló  Valahol ott hagytam abba tegnap, hogy Kaukázus és Waterjump. Csak közbeszólt a kedves internetszolgáltató, aki úgy érezte jónak, ha este tízkor lekapcsolja a netet a sajtósátorban. (A hivatalos nyitvatartás végül is tíztől tízig szól, jogos is lehe...