…csak sok a köcsög (Fesztiválajánló vol. 1 – Balaton Sound)

Egyszerre két légy lecsapását kísérlem meg ezzel a bejegyzéssel, tekintve, hogy jó ideje uborkaszezon van a blogon (nyilván ti is észrevettétek), illetve a ClusterOne is kicsit kifulladt mostanában. Na de most…! Alant teljesen grátisz olvashatjátok a Testvéroldal fesztiválajánlójának első részét (mondjuk szép, hogy
grátisz, én írtam)
.

Hol: Zamárdi
Mikor: július 10-11-12-13.
Mennyiért: napijegy 6990 Ft, a helyszínen 8990 Ft; bérlet 16900 Ft, a helyszínen 19900 Ft

Oláh Gino örökérvényű szavai immár három éve kísértenek (főleg nyárelő tájékán), hiszen az ember kénytelen beismerni, hogy amin annak idején jót röhögött a kottakész haverokkal, az a mai magyar fesztiválhelyzet egyik legeklatánsabb jellemzésének bizonyult; évek óta nyálcsorgatva nézzük, ahogy a hazai rendezvények (nem is olyan) távoli nagytestvérei rendre bivalyerős felhozatallal állnak elő, míg mi vígan dagonyázunk a kilencvenes évek nosztalgikus sártengerében. Nos, elnézve az idei menüt, megállapíthatjuk, hogy bizony most sem lesz másképp, viszont a Szigetes szervezők végre rájöttek, hogy valószínűleg nálunk is létezhetnek különféle zenei (szub)kultúrák, melyekben talán több potenciál rejlik annál, hogy egy kalap alá véve őket, egyetlen, inkoherens happening-en belül elintézzék a kiszolgálásukat, oszt’ jónapot. Így tehát a tavaly debütáló (és igen sikeres), BalatonSound idén végre ténylegesen is az elektronikus zenei szcéna legnagyobb hazai összeröffenésévé válik, minden bizonnyal. Ez pediglen jó — még akkor is, ha az aktuális ászok legnagyobbika (Justice) még mindig a Bratyó szemétdombján kapirgál, node ne kukacoskodjunk.

Mert hát szép dolog a Sziget, persze hogy oda jönnek mindig a (papíron) legnagyobb nevek, viszont őszintén, kinek van kedve minden évben végigszenvedni magát a bűzlő, mocskos főváros betontengerén, hogy aztán egy kevéssé impozáns hídon át eljusson a fent említett, nem is annyira metaforikus szemétdombra, majd a védjegyszerűen szar hangosítás mellett, hatvanezer ember testmelegének megnyugtató biztonságában végigaszalódjon néhány koncertet…? Nyilván mindenkinek ki kell próbálni legalább egyszer, mert megvan a romantikája, kihagyni pediglen bűn, de nem feltétlenül ez a non plus ultra. Viszont mennyivel szebb lehet mondjuk egész nap mereszteni a seggünket a Balaton partján (kísérve néhány helyi lokálpatrióta haragos tekintetétől — “rohadt drogos fiatalok!”), miközben egész nap szól a zene, mi pedig fakultatíve eldönthetjük, melyik fellépőért éri meg kijönni a vízből. Jól hangzik, mi?

És nemcsak a helyszín csalogató, hanem — szokatlan módon — a programok is. Lesz persze nineties revisited rendesen, az ember már meg sem lepődik a Massive Attack vagy Fatboy Slim nevének hallatán, tíz éve még a plafonig ugrottunk volna örömünkben, most azért kicsit hakni-íze van a dolognak, de ha már választani lehet, inkább haknizzanak nekem ők, mint a NOX. A Goldfrapp pedig nagyon is releváns és aktuális, Alison jó csaj, énekelni is tud (nem kicsit, nagyon), a színpadi show-t pedig részükről akár már most kipipálhatjuk. (Viszont hogy kerültek a délutáni sávba, a Quimby elé? Éjszaka még lesz egy kultúrházas szettjük valami partmenti panzióban, vagy mifene?) Hát Gentleman-ért azért járna némi pontlevonás, a B-52s pedig már-már bántóan anakronisztikus, viszont kellő mennyiségű alkohol elfogyasztása után még az is elképzelhető, hogy szórakoztató. Zagar-t nem szeretjük, egészségére annak, aki igen, jönnek az underground dívák is, meglátjuk.

Richie Hawtin pénteken hajnali fél háromtól büntet, ő pedig legendásan megbízható színvonalon szállítja a jó bulikat, kuriózumként pedig mindenképpen érdemes lesz megnézni Booka Shade-ék live produkcióját, aki pedig fent tud maradni (ha minden segédeszköz nélkül megcsinálja, kap egy fagyit) első nap hajnali ötig, annak egyenesen kötelező a Polymorphin szettje. Lesz még David Guetta (akinek inge, vegye magára), Armin Van Buuren, Satoshi Tomiie, ilyesmi, elég széles a spektrum, tánc az lesz bőven. Aki lemezjátszók helyett gitárokat hallgatna (az menjen máshova), annak ott lesz Péterfy Bori, az Irie Maffia, meg néhány hazai előadó, viszont tény, hogy ezúttal nem rájuk kerül a hangsúly.

Szóval sorolhatnám még napestig, de egyrészt hülyeség lenne, másrészt nem szeretnék a minden stílusban abszolút kompetens kritikus szerepében tetszelegni, mert nem vagyok az, ráadásul tettetni sem tudnám. Csak annyi, hogy a BalatonSound egyaránt alternatívát kínál a koktélozgató sznoboknak, a zenebuziknak és a kikapcsolódásra vágyóknak, ami nem kis teljesítmény, mondjuk egy parlamenti közvetítéshez képest. Aztán benne van a pakliban, hogy az egészet elmossa az eső, de én azért sejtem, hogy nem így lesz. Csak nem.

9 thoughts on “…csak sok a köcsög (Fesztiválajánló vol. 1 – Balaton Sound)

  1. nem halt meg. csak ott is uborkaszezon van? pfff…

  2. Lemezeknektek

    Palack.

  3. én azért még koop-ot emelném ki

  4. Bobák Regina

    Hol lehet Győrben jegyet veni?????????????????????????????????????

  5. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

    Győr, Győri ETO Jegyiroda, Nagysándor József u. 31.
    Győr, HÍD Ifjúsági Iroda, Aradi Vértanúk u. 19. – Sodexho Pass Kultúra Utalvány- , Sodexho Pass Ajándék Utalvány-elfogadás
    Győr, IBUSZ, Kazinczy u. 3.
    Győr, Líra Könyváruház, Fehérvári út 3.
    Győr, Mandala Teaház, Sarkantyú köz 7.
    Győr, Music Dome Zene- és Könyváruház, Bajcsy-Zs. u. 43.
    Győr, OTP Travel, Teleki L. u.
    Győr, Quastor Travel, Scweidel u. 15.
    Győr, Start Utazási Iroda, Arany János u. 16.
    Győr, Városi Egyetemi Csarnok, Egyetem tér

  6. Roboter

    Nagyon véletlenül tévedtem ide, de végre egy egész jó kritikával/ajánlóval találkoztam; élmény volt olvasni!

    PLASTIKWORLDFORPLASTIKPEOPLES

  7. Tamás

    Jó a kritika,bár hogy ki releváns meg ki időszerű azt gondolom szerény hazánkban kapott ingerekből döntötte el a szerző.Fatboy slim még nem volt magyarországon és mondhatom hogy abszolút időszerű őt ilyen fesztiválra 2008ban elhívni.A másik pedig :a szigetre is kell vinni nagy neveket a dance scénából mert különben sokkal kevesebben mennének el oda, ez business tehát mindenből kell egy kicsi ahhoz hogy mindenhol legyenek.Nyilván partit még nem szervezett a szerző ez ok.

  8. DJ Sujtás

    Gerendaiék elmehetnek a jó q. anyjukba!! Már elnézést, hogy ismeretlenül így, de eléggé idegi alapon vagyunk. Haverommal lementünk pénteken elsősorban Richie Hawtin miatt. Gondoltuk, ha belefér egy kis Massive Attack, az külön jó. Végül — részben a masszív forgalmi helyzet miatt — este 11 után sikerült leérni. Hajnali fél kettőtől már a T-mobil teraszon tanulmányoztuk a honi Hot X és Deadcode útkeresését, és számoltuk vissza a negyedórákat, öt perceket. Végül melyik produkció marad el? Természetesen Hawtin. És ezt volt arcuk hajnali fél háromkor, amikor kezdődnie kellett volna az eseménynek, a kivetítőre írni. Ilyen falvédő szöveggel, hogy nem tudott felszállni a gépe Frankfurtból, vagy Münchenből, vagy hasonló.

    Már elnézést kérek, de ilyen nincs. Mármint olyan, hogy ez fél háromkor derüljön ki. Ha valakit el akarok hozni egy fesztiválra, azt elhozom. Ha pedig nem tudom elhozni (Vis maior, miegymás), akkor időben és korrekt módon tájékoztatom a nagyérdeműt. Az pl. már ki volt írva a pénztáraknál, hogy Padilla helyett Dzihan and Kamien jön.
    5 perc intenzív káromkodás után kitaláltuk, hogy akkor legalább beugrunk LTJ Bukemhez, ha már ott vagyunk 7000 forintért, meg hát mégiscsak. Na oda meg nem jutottunk be, mert a „Red Lounge” megtelt. Bazmeg, mire tervezték ezt a helyszínt? Házibulira?! Mondanom sem kell, rövid úton elhúztunk a francba, nagyon, de nagyon keserű szájízzel. Hazafelé az infópultos srác egy filctollal írt A/4-es papírral bizonygatta ugyan, hogy már korábban ki volt az írva. Ott nála biztosan (l. A/4-es lap), de a színpadon is tutira. Ez utóbbi csak feltűnt volna, hiszen közel egy órán át bámultuk a kivetítőt.

    Látni kell, hogy ez az egész lassan már semmi másról nem szól, mint a pénzről. Amíg így is telt házas a buli, tökmindegy, hogy ki jön el, ki nem. (José Padillát sem sikerült ugye elhozni, és furcsa módon ez akkor derült ki, amikor a jegyek zömét már eladták.) Igazából ez a kibaszott sunyizás zavar. Az, hogy időjárási viszonyok miatt egy gép nem tud fölszállni, az jópár órával az érkezés előtt már tudható. Ha elkezdünk visszafelé számolni, akkor éjjel fél hármas kezdéshez legkésőbb este 10-es felszállás szükségeltetik Németországból. Egy noname fellépőtől. Magára valamit adó produkció és szervezés azonban nem engedheti meg magának, hogy ennyire ki legyen centizve az érkezés, ezért gondolom, nagyobb ráhagyással kéne dolgozzon. Ergp szinte biztos, hogy ezt kora esti órákban már tudni lehetett. Hogy miért fontos ez? Azért, mert persze akkor is kurvanyázok egy sort, de akkor esetleg lett volna esély a helyszínen eladni a jegyeket (fórumokon 20-25 eFt-ért kínáltak napijegyet), visszahúzni Pestre, ott elmenni valami bulira, és nullszaldóban, vagy mintegy fájdalomdíj gyanánt enyhe plusszban zárni az estét.

    Nem így történt. és most már mindegy is. Tanulság levonva: soha többé nem menni ilyen tömegrendezvényere. Főleg, ha a Sziget szervezi. Sajnálom, akik Padillát várták. Drukkolok, akik a B52’s-ra, vagy Norman Cookra várak. Remélhetőleg nem marad el a bulijuk… 🙁

  9. azt nem értettem hogy miért nem lehetett a helyszínen jegyet venni ?
    talán a jegyüzérek felvásárolták az összeset ?
    🙁

Comments are closed.