Tusványos 2008

Azaz XIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn. A Tusványosról nem lehet azt mondani, hogy fesztivál, ezelőtt 19 évvel, mikor az első ilyen rendezvény megszervezésre került, még szó nem volt nevesebb magyarországi vagy helyi előadókról. Egy nyári egyetemmel összekötött diáktábor volt ami az akkori fiatalságnak sokat jelentett, hiszen a rendszerváltást követő évtől indult.

Az első pár évben, nevéhez hűen, kerekasztal beszélgetésekből, vitákból, és esti közös éneklésekből, bulikból állt, akkoriban még a mostani helyszíntől nem messze Bálványoson tartottak.

Erdélyi magyarság egyik első „fesztje” viszont mára már kinőtte magát erre a szintre, és ugyanakkor megmaradt a legerősebb jobbos rendezvénynek is. Nem tudom az elmúlt pár évben volt-e olyan Tusványos melyről hiányzott volna Orbán Viktor, vagy Tőkés László.

A délelőtti programok máig, nagyrészt politikai kerekasztalokból, panelbeszélgetésekből és vitákból állnak, viszont az esték hangulata már évek óta közelíti a fesztiváli estékét.

Idén július 15-20 közt lesz megszervezve, ugyancsak Tusnádfürdőn, ami Románia legkisebb városi rangú települése, alig pár km.re a festői szépségű Szent Anna krátertótól.

Idei fellépők: Role, Balkan Fanatik, Deák Bill Gyula, Vama, Nemez, Kistehén Zenekar, Anima Sound System,
Hot Jazz Band, KFT.
Táncház fellépői: Hargita Néptáncegyüttes,
Szászcsávási cigányzenekar,
Jánosi együttes

Bővebb információk a Tusványos hivatalos honlapján.