POSZT 2008

Nem kell már sokat aludni, csupán hét nap és éjszaka elteltével kezdetét veszi a VIII. Pécsi Országos Színházi TalálkozóAz év egyik legnagyobb színházi fesztiválján számtalan előadás, beszélgetés, kiállítás és workshop várja a Pécsre látogató színházbarátokat.

A nyitódarab Csehov Ivanovja lesz, melyet a Pécsi Nemzeti Színház előadásában láthattok, június 13-án este az utolsó színdarab pedig szintén orosz szerző tollából származik, Osztrovszkij műve, a Vihar kerül színre a Bárka Színház és a Maladype Színház koprodukciójában. A két előadás közötti programot felsorolni kissé hosszadalmas lenne, csak egyet-kettőt emelek ki, aki kíváncsi az egész versenyprogramra, megnézheti itt. Budapestről kvalifikálta magát többek közt a Zsótér Sándor rendezte Az öreg hölgy látogatása (József Attila Színház). Ezt csak azért találtam érdekességnek megjegyezni, mert a Ruttkai Éva féle legendás előadás óta nem igen akadt olyan színpadra vitel, amely felvehette volna a versenyt a nagy előddel. Emellett ott lesz a Pintér Béla Társulat, a Radnóti Miklós Színház, és a Pesti Magyar Színház is egy-egy darabbal. Határon túli színházak is ellátogatnak Pécsre, Sepsiszentgyörgyről, Szabadkáról és Székelyudvarhelyről, valamint láthatunk egy-egy darabot Debrecenből, Egerből, Kaposvárról, Nyíregyházáról és Szombathelyről.

Eddig csak a versenyprogramról esett szó, de a POSZT ennél jóval többet tartogat. A fesztivál saját OFF programjai közül sokra fesztiválkitűzővel ingyenes a belépés, érdemes tehát körbenézni, mert nagy a kínálat. Lesz például orgonakoncert a Bazilikában vagy Semmittudás Egyeteme a Művészetek és Irodalom Házában. Aki pedig nem jut el mindenhova (hacsak nem rendelkezik mágikus teleportáló képességekkel), a nap végén a Dante Caféban megnézheti az aznapi POSZT események összefoglalóját.