Késő bánat – Down – 2008/03/28 – Roxy, Prága

Az „An evening with Down” turné keretében lépett fel a banda Prágában. Két órás programot ígértek, én mégis csak kb. egy óra húsz percnek örülhettem.

A Down-ról csak annyit, hogy egy, a legjobb doom hagyományokat követő szupergroupról van szó ex-Pantera, C.O.C, Crowbar és Eyehategod tagokkal, 3 lemezzel, amik közül szerintem – és mások szerint is- az első (1995) mára már klasszikus a műfajon belül. Fájó módon az underground legenda turnéja elkerülte hazánkat, de még Bécset is (!), s ezért egészen a cseh fővárosig kellett utaznunk. Viszonylag időben érkeztünk, s a szállás elfoglalása után beültünk vacsorázni a helyszín (Roxy) közelében, gondolva, hogy az este nyolcra meghirdetett koncert, ahol csak egy banda lép fel és kb. két órát játszik, nem kezdődhet el este kilenc előtt. Aztán egy „biztos, ami biztos” telefonos rákérdezés (pontos idő: 20:20) felborította az elképzeléseinket. Tört angolsággal közölték, hogy a koncert nemrég elkezdődött. Grrrh!!!!

Igazi lúzernek éreztem magam, de azért az vicces volt, hogy pont a Learn from this Mistake c. számra értem oda a dugig telt terembe. Arról álmodni se lehetett, hogy előrébb keveredjen az ember, úgyhogy maradt a tisztes távolból való szemlélődés és fülelés. A hely maga nem nyerte el a tetszésemet, de amúgy is a színpadra koncertráltam, amit ott láttam, az viszont igen! Ha nem doom stílust játszó bandáról volna szó, akár azt is írhatnám, hogy igazi „örömzenélés” folyt a deszkákon. A zenekar és a közönség nagyon együtt élt, leszámítva egy részeg bajkeverőt, akit viszont rövid úton eltávolítottak Phil Anselmo saját kérésére. Egy szerencsés fickót még a színpadra is felinvitáltak, hogy onnan is készítsen pár fotót. Szerencsére az első lemezről is bukkantak fel dalok, de érthető módon az új lemezre helyezték a hangsúlyt. Túl gyorsan telt el az a röpke másfél óra, de két óra után is ugyanezt mondtam volna. A záró számot előre borítékolni lehetett volna, a Bury Me in Smoke mindent magában foglal, amiről ez a banda és ez a stílus szól. Bízom benne, hogy most, hogy aktívabbak hamarosan újra láthatom őket, ezúttal elejétől a végéig. Nyáron nyomnak még pár bulit Európában a Metallica-val, de természetesen hazánk ezúttal sem esik az útjukba.

One thought on “Késő bánat – Down – 2008/03/28 – Roxy, Prága

Comments are closed.