Cicivillantás, helikopterezés és az idei Sziget eddigi legjobb koncertje

Harmadik napon valahogy úgy alakult, hogy szóló előadókat, producereket néztünk meg.Találtunk közöttük, izgalmasokat és emlékezeteseket. Nézzük mi hogy volt, merre jártunk.

 

Tegnap az első, a Sziget app-ban  megcsillagozott, előadónk brighton-i szövegíró, dalszerző Grace Carter volt. A mindössze 22 éves lányzó, másfél éves soul, r&b karrierje alatt figyelemreméltó állomásokon van túl. Harmadik lett a BBC 2019-es év hangja közönségszavazásán, fellépet idén Montreux-i Jazz Fesztiválon, Glastonbury-n. A Milli Vanilli háttértáncosait megidéző szerkóban: gyomorszájon övvel elszorított világos farmer, tenyérnyi fekete anyagok össze-vissza rávarrva, és egy merevített top, valamint egy magassarkú bakancs volt az öltözéke. Az A38 sátorban, fekete háttér előtt ez nem a legjobb választás, de nem divatbemutatóra mentünk ugye. Kicsit megszeppenve konferált, mintha valóban egy vokalistát kértek meg volna, hogy csináljon hangulatot, amíg a sztár ki nem érkezik. A nézők tapssal biztatták, hogy jó helyen van a színpadon, ilyenkor kicsit saját hatása alá is került. Erre mondják, hogy ez így cuki volt, amúgy meg szoknia kell a tömeget.

https://www.instagram.com/p/B08sNnNhRuy/

A hangja az tényleg tökéletes, a Heal Me közönségkedvenc című számát viszonylag korán elpattintotta. Bájos, fekete hangjában van erő, dinamika, és szépség, ott magas ahol kell és ott mély ahogy az meg van írva. Pár hónapja felénekelte Chis Isaak Wicked Game-jét, és nem volt kár hozzányúlnia. Alapvetően nem véletlen a tisztelgés ennek a klasszikusnak, az ő dalait is balladisztikus, lassabb számok jellemzik. Mikor már teljesen magával ragadhatott volna a műsora, egyszer csak bedobta Why Her Not Me himnuszát, amivel zárja a fellépését. Az éneklés alatt látszott, hogy a könnyivel küzd, először azt hittem, hogy megint saját érzelmeivel nem tud megbirkózni, de hangjával történhetett valami. A szám után villany leo, és szégyenkezve lerohant a színpadról. Sajnálom! Azért gyere máskor is! 10/8

 

Tove Lo produkciójára a Nagyszínpadnál számottevő tömeg gyűlt össze. A svéd származású, harmincas, nyíltan feminista énekesnő hét éve lépett fel a világot jelentő deszkákra. (Ezeknek a svédeknek mintha minden évben lenne egy joker kártyájuk a nemzetközi sikerhez). 2013-as Habits című slágerénél talán nem írt nagyobbat, hangsúlyozom zeneileg, de sikere töretlen a fiatalok között. Szövegei és produkciója szexuálisan erősen túlfűtött, önálló műfajként szintipopós. Nálunk is harisnyában, forró naciban, bugyiban, és köldök felett elvágott falatka trikóban állt ki, melltartó nélkül. Kinézetre Samanta Fox-ot idézte, kevesebb hajzuhataggal, zenéje pedig MØ -ra hasonlított. Szobafestő-mázoló zenészei csupa fehérben: volt egy kantáros Super Mario, egy Vaszlavik Gazember László, és még egy Mads Mikkelsen hasonmás.

A feminizmus azon irányzatát képviseli, ami azt mondja én nő vagyok, saját erőmből keresem a pénzt és twerkelek, simogatom magam, némi soft pornó hatást keltek, vaginát tetováltatok a karomra.

https://www.instagram.com/p/B089C0nhzCE/

 

A koncert elejétől kezdve hátulról hallottuk a skandálást: show your breast! A bennfentesek még azt is tudhatták, hogy melyik szám (Talking Body) és melyik refrénje után (aszem a második), mutatja meg cicijét. Felrántotta a trikót és egy pillanatra láthattuk a svéd emlőket. A tömeg ezek után nem is távozott, szóval nem mondhatjuk, hogy csak erre várt mindenki. Korhatáros (nem szigetes) videónk erre.

Mellettünk nem sokkal, egy olyan olasz vagy spanyol fiú válaszolt is neki, haverja nyakába állva: kisgatyeszben várta az ominozús dalt és pillanatra letolta alsóját és lába közével visszaintegetett neki. Tove Lo erre meg is szeppent egy pillanatra. Most vagy a latin csődör nem értette az énekesnő mondanivalóját, vagy pontosan nagyon is értette. Több nemiszervet aztán az este folyamán nem láttunk.

https://www.instagram.com/p/B09e5iUhakP/

 

Nem tudom, hogy más szigetes produkciók mennyire lennének izgalmasabbak ha lennének benne fedetlen női mellkasok és végett nem érő csipőtekerések. Tove Lo dalai énekelhetőek, mozogni is lehet rájuk, abszolút betölti a színpadot, energikus csajszi. Egy esetleges szülővé válás után mi lesz a produkció tárgya, kíváncsian várjuk. Elsőre jó volt, de nem mondom, hogyha jön a Parkba megveszem az early bird-öt, de 10/9

 

A nap első számú koncertje, az a Volt-Telekom Színpadon Tove Lo-t követő Charlie Winston volt. Igen, már az egykori magyar  színpadon is lépnek föl külföldiek. Winston a változatosság kedvéért, brit aki elmúlt már negyven és swinges, folkos indie zenét játszik kalapban, kockás felöltőben. Pár számát hallgattam meg előtte és tele volt élettel, vidámsággal. Kíváncsi voltam, hogy ez élőben miként fog működni.

https://www.instagram.com/p/B09QgztBzwN/

 

Az első számban felállt a dobos emelvényére és onnan játszott. Az nyilvánvaló volt, hogy angol rajongók és a Juszt sem megyek Martin Garrix-re facebook csoport lelkes tagjai vegyesen voltak a hallgatóságban. (Amúgy egy Sziget prominens-t is felismertem az első sorokban). A másodikban megénekeltette közönségét, így kicsit féltem, ha már ráadás formavilággal nyit, hogyan fog kitartani ez a végéig. De a puskapor csak gyűlt, a londoni Charlie lejött a közénk, ahol ananász mintás, öltönyös franciák kapták a nyakukba és úgy énekelt tovább. Beat-boxolt, gitárját hátrahagyva leült zongorázni, és Jerry Lee Lewis-i magasságokban tolta a rockabilly-t, majd billentyűsével együtt a dobszerkót püffélték.

Gall barátaink a koncert egy pontján guggoltatták a közönséget és Charlie vette a lapot és csak az ütemet adta erre az időre. A nézőtér deszkái úgy himbálóztak, mint Goran Bregovic koncerten egykoron a Világzenei Színpad fénykorában. A párizsiak némi circle pit-et csináltak , de nem rohangáltak, hanem felkértek jó pár embert táncolni. Köztük engem is. Ja, nem volt esélyem nemet mondani tíz vodka-narancsszagú táraságnak. Egy órás programja végén visszatapsolták és egy laza harminc percet még ráhúzott. Amit tehát nem kaptam Grace Carter-től azt Mr. Winston visszaadta. Nem tudom mit tol a csávó és egyáltalán hol volt eddig, de őt Akváriumban télfelejtőnek el kellene hozni decemberben. 10/11

https://www.instagram.com/p/B09fzD8hfL1/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

borítókép: sziget fb

One thought on “Cicivillantás, helikopterezés és az idei Sziget eddigi legjobb koncertje

Comments are closed.