Ajánlatok a Szigetre, világzenei módra

Minden évben (már 2000 óta) a Világzenei Színpad az egyik legizgalmasabb helyszíne a Sziget Fesztiválnak. Az elmúlt tizennyolc évben a fesztiválozók által elismert, megbecsült helyszíne lett a Szigetnek, egyrészt annak köszönhetően, hogy a műfaj valamennyi kiválósága fellépett itt, másrészt pedig annak, hogy mindig is érzékenyen reagált az újabb és újabb trendekre, hullámokra. Nézzünk néhány bandát a Sziget idei világzenei kínálatából!

Fotó: Sziget FB


A világzene történetének is megvannak a maga kulcsfigurái. Ezek közül talán egy előadóval volt adós a Világzenei Nagyszínpad szervezőgárdája. Jelentőségében kicsit (nem kicsit) olyan, mintha a világzene Rolling Stonesa érkezne. A francia sanzon, az angol punk, az algériai rai és a spanyol flamenco fúziójával iskolát teremtő francia Les Negresses Vertes most lép fel először Magyarországon, harminc évvel ezelőtti Mlah albumának slágereivel.

Les Négresses Vertes – Zobi La Mouche (Clip Officiel)

Les Négresses Vertes – Zobi La Mouche (Clip Officiel) Bienvenue sur la chaîne officielle des Négresses Vertes.

A tangó és az elektronikus alapú tánczenék híveit két együttes is kényezteti. A Plaza Francia Orchestra ott folytatja, ahol a kultikus Gotan Project abbahagyta – ezt a formációt is a Gotan Project két alapítója, Eduardo Makaroff és Christoph H. Müller hozta össze. A másik társaság, a belga-argentin El Juntacadaveres a tangó és a hiphop fúziójával tűnt ki, ami elsőre kissé bizarrnak tűnik, de a végeredményt hallva, egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás, sőt! Mindezt már évekkel ezelőtt már meglehetősen nagy sikerrel be is bizonyították a Szigeten és a Müpában. Nagy valószínűséggel sokan lemaradtak erről a heuréka-élményről, így idemásolunk egy részletet müpás koncertjükből.

El Juntacadaveres (Live at Müpa Budapest)

El Juntacadeveres (Live at Müpa Budapest) 2014.05.08. Full length performance at: https://www.mupa.hu/media/video?utm_source=youtube&utm_medium=post&utm_content=textlink&utm_campaign=video Follow Müpa Budapest! www.mupa.hu/en http://www.youtube.com/mupabudapest http://www.facebook.com/MupaBudapest http://twitter.com/mupabudapest http://instagram/mupabudapest Just a dozen years after the Gotan Project – building on electronic foundations – revolutionized tango, a new chapter has begun in the history of the genre.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a program tükrözze a világzene multikulturális – és gyakran multinacionális – jellegét, a különböző kultúrák egymás iránti nyitottságát, tiszteletét és gazdagító befolyását. Mr Žarkóról is első blikkre azt gondolnánk, hogy a balkáni rezesek legújabb zenekara a Macskajaj huszonharmadik remake-jéből: ehhez képest a gitáros-énekes Žarko Jovaševic Szerbiából költözött Berlinbe, és ott alapította meg Mr Žarko nevű együttesét, mely a balkáni rezeszene, a szörf-rock, a funk, a rap és a pop elegyét alkotja. Hogy hogyan áll össze a balkáni rezeszene a szörf-rockkal, abba most nem mennék bele: íme!

MR ŽARKO – I Will Drink

Tour dates 2018: 16.6. Stadtfest Templin, 14.7. Donaufest Ulm, 4.8. Stadtfest Aschersleben, 11.8. Sziget Festival Budapest, 18.8. Czad Festiwal Poland, 19.10. SO36 Berlin *, 20.10. Werk 2 Leipzig *, 27.10. Zossen * feat. Bojan Krstic Orkestar from Vladicin Han, Serbia Tickets and more info: www.mrzarko.com www.facebook.com/mrzarko/ www.instagram.com/mr._.zarko/ Get our hot album „Balkan Herbal Clinic” here: http://bit.ly/mrzarko_bhc_itunes http://bit.ly/mrzarko_bhc_jpc This song features Bojan Krstić Orkestar from Vladičin Han.

A Közel-Kelet legnagyobb durranásait sem kell nélkülöznünk. Az isztambuli Baba Zulát a török pszichedelikus rock és az orientális dub fúziója tette legendássá, az izraeli Jewish Monkeys pedig a klezmert, a kabarét, a rockot és a skát gyúrta ellenállhatatlanul szórakoztató egységbe.

JEWISH MONKEYS – ”CARAVAN PETROL”

Subscribe: http://bit.ly/SubscribeJewishMonkeys Jewish Monkeys: „CARAVAN PETROL”, from the album Jewish Monkeys: „Mania Regressia” on Greedy for Best Music label Get it: http://jewishmonkeys.bandcamp.com/ Follow the Jewish Monkeys: Facebook: https://www.facebook.com/pages/JEWISH-MONKEYS/75647383544 Twitter: https://twitter.com/Jewish_Monkeys Website: http://www.greedyforbestmusic.com/artists/jewish-monkeys/ iTunes: https://itunes.apple.com/us/artist/jewish-monkeys/id210003489 The Jewish Monkeys are masters of identity play, knights of the absurd, musicians and comedians, who deliver an exhilarating show.

Nem biztos, hogy a COD országjelzésre mindenki azonnal rávágja: Kongó! Nos, az innen érkezett, tehát kongói Jupiter & Okwess a legvadabb afrorockot játssza, és a múlt év egyik legsikeresebb afrikai albumát jegyezte Kin Sonic címmel. Az alábbi dalban Damon Albarn is közreműködik, és ha picikét belegondolunk, egyáltalán nem is meglepő.

Jupiter Okwess – Musonsu (Official video) (Feat. Damon Albarn)

Jupiter Okwess – Musonsu from the EP ‘Troposphere 13’ Nouvel Album „Kin Sonic” disponible en précommande sur iTunes : https://itunes.apple.com/fr/album/kin-sonic/id1209488042 Shop : https://jupiterokwess.bandcamp.com/releases Facebook : https://www.facebook.com/JupiterAndOkwess/ Deezer : http://www.deezer.com/album/13947238 Spotify : https://play.spotify.com/album/0bmyLhxWvdRoauGXfREYGR iTunes : https://itunes.apple.com/fr/album/troposphere-13-ep/id1149784383 Discovered in 2006 thanks to Jupiter’s Dance, a documentary about the new music scene in Kinshasa, and still one of its iconic – even heroic – members.

A skandináv vonalat a nagy múltú klasszikusok képviselik: a svéd Garmarna tizenöt év hallgatás után jelentkezett a „6” című új albummal 2016-ban, hogy bebizonyítsa, töretlenül a legjobb skandináviai zenekarok közé tartozik, míg a finn Värttinä most úgy érkezik a Szigetre, ahogy eddig soha: a híres finn rapper, Paleface társaságában.

Värttinä – Seelinnikoi

Värttinä is a one of the best music bands of the world in the world&ethno music genre.

Messze Mississippi, messze ide Niger! A legjobb minőséget kapják az afrikai zenék rajongói is. A Griot Bluesban a Mighty Mo Rodgers amerikai bluesénekes és Baba Sissoko mali ütős-ngonis folyatta össze a Mississippi és a Niger hagyományait.

Griot Blues – Donke/Dance (Official video)

CD album coming out in October 2017. Baba Sissoko, Mighty Mo Rodgers, Luca Giordano Band and friends dancing in a industrial hemp field in Lithuania. WIll you join and dance together?

Az ukrán Onuka egyrészt az ország egyik legismertebb popzenekara, hiszen az Eurovíziós dalfesztiválon is láthattuk őket 2017-ben, másrészt elektro-folkban utazó izgalmas produkció. És igen, onuka unokát jelent.

ONUKA – Other (Live at October Palace, Kyiv)

Download on iTunes: http://bit.ly/Vidlik-iTunes http://bit.ly/Onuka-iTunes Live performance at October Palace, Kyiv, Ukraine. Production Director: Lera Levitskaya Edit: Olexandr Dobrev Style: Lesia Patoka [Patoka Studio] Make Up and Hair: Andriy Krupchinsky, Oksana Kot, Yana Savtira [ERTEQOOB] FOH: Sergiy Bravarniuk, Olexandr Zhyzhchenko Follow: https://www.facebook.com/onuka.official https://vk.com/onuka https://vimeo.com/onukaofficial https://www.youtube.com/user/onukaofficial https://www.instagram.com/onukaofficial https://soundcloud.com/onukaofficial https://twitter.com/onukamusic https://onukamusic.com https://onuka.ua ©2017 Vidlik Records.

A francia-tunéziai Ifriquiyya Electrique 2017 egyik legnagyobb szenzációját keltette rituális zenéjével, az archaikus sivatagi banga hagyományt forrasztva össze ipari- és zajrockkal. Nem találunk szavakat, inkább feltekerjük a hangerőt a szomszédoknak.

Ifriqiyya Electrique – Arrah arrah abbaina – Bahari – Tenouiba

Ifriqiyya Electrique: Rûwâhîne Release date: May 26th, 2017 Order: https://goo.gl/GcLkA6 Sufi trance musicians and rituals – from the depths of the Tunisian desert – in conversation with post-industrial sonics. ‘No theatre or stage or audience. The rûwâhîne have possessed and contorted the bodies of the Banga.

Sziget Fesztivál 2018.
2018. augusztus 8-15.
Budapest, Hajógyári-sziget
További infók erre