Ajánlatok a Szigetre, világzenei módra

Minden évben (már 2000 óta) a Világzenei Színpad az egyik legizgalmasabb helyszíne a Sziget Fesztiválnak. Az elmúlt tizennyolc évben a fesztiválozók által elismert, megbecsült helyszíne lett a Szigetnek, egyrészt annak köszönhetően, hogy a műfaj valamennyi kiválósága fellépett itt, másrészt pedig annak, hogy mindig is érzékenyen reagált az újabb és újabb trendekre, hullámokra. Nézzünk néhány bandát a Sziget idei világzenei kínálatából!

Fotó: Sziget FB


A világzene történetének is megvannak a maga kulcsfigurái. Ezek közül talán egy előadóval volt adós a Világzenei Nagyszínpad szervezőgárdája. Jelentőségében kicsit (nem kicsit) olyan, mintha a világzene Rolling Stonesa érkezne. A francia sanzon, az angol punk, az algériai rai és a spanyol flamenco fúziójával iskolát teremtő francia Les Negresses Vertes most lép fel először Magyarországon, harminc évvel ezelőtti Mlah albumának slágereivel.

Les Négresses Vertes – Zobi La Mouche (Clip Officiel)

Les Négresses Vertes – Zobi La Mouche (Clip Officiel) Bienvenue sur la chaîne officielle des Négresses Vertes.

A tangó és az elektronikus alapú tánczenék híveit két együttes is kényezteti. A Plaza Francia Orchestra ott folytatja, ahol a kultikus Gotan Project abbahagyta – ezt a formációt is a Gotan Project két alapítója, Eduardo Makaroff és Christoph H. Müller hozta össze. A másik társaság, a belga-argentin El Juntacadaveres a tangó és a hiphop fúziójával tűnt ki, ami elsőre kissé bizarrnak tűnik, de a végeredményt hallva, egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás, sőt! Mindezt már évekkel ezelőtt már meglehetősen nagy sikerrel be is bizonyították a Szigeten és a Müpában. Nagy valószínűséggel sokan lemaradtak erről a heuréka-élményről, így idemásolunk egy részletet müpás koncertjükből.

El Juntacadaveres (Live at Müpa Budapest)

El Juntacadeveres (Live at Müpa Budapest) 2014.05.08. Full length performance at: https://www.mupa.hu/media/video?utm_source=youtube&utm_medium=post&utm_content=textlink&utm_campaign=video Follow Müpa Budapest! www.mupa.hu/en http://www.youtube.com/mupabudapest http://www.facebook.com/MupaBudapest http://twitter.com/mupabudapest http://instagram/mupabudapest Just a dozen years after the Gotan Project – building on electronic foundations – revolutionized tango, a new chapter has begun in the history of the genre.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a program tükrözze a világzene multikulturális – és gyakran multinacionális – jellegét, a különböző kultúrák egymás iránti nyitottságát, tiszteletét és gazdagító befolyását. Mr Žarkóról is első blikkre azt gondolnánk, hogy a balkáni rezesek legújabb zenekara a Macskajaj huszonharmadik remake-jéből: ehhez képest a gitáros-énekes Žarko Jovaševic Szerbiából költözött Berlinbe, és ott alapította meg Mr Žarko nevű együttesét, mely a balkáni rezeszene, a szörf-rock, a funk, a rap és a pop elegyét alkotja. Hogy hogyan áll össze a balkáni rezeszene a szörf-rockkal, abba most nem mennék bele: íme!

MR ŽARKO – I Will Drink

Tour dates 2018: 16.6. Stadtfest Templin, 14.7. Donaufest Ulm, 4.8. Stadtfest Aschersleben, 11.8. Sziget Festival Budapest, 18.8. Czad Festiwal Poland, 19.10. SO36 Berlin *, 20.10. Werk 2 Leipzig *, 27.10. Zossen * feat. Bojan Krstic Orkestar from Vladicin Han, Serbia Tickets and more info: www.mrzarko.com www.facebook.com/mrzarko/ www.instagram.com/mr._.zarko/ Get our hot album “Balkan Herbal Clinic” here: http://bit.ly/mrzarko_bhc_itunes http://bit.ly/mrzarko_bhc_jpc This song features Bojan Krstić Orkestar from Vladičin Han.

A Közel-Kelet legnagyobb durranásait sem kell nélkülöznünk. Az isztambuli Baba Zulát a török pszichedelikus rock és az orientális dub fúziója tette legendássá, az izraeli Jewish Monkeys pedig a klezmert, a kabarét, a rockot és a skát gyúrta ellenállhatatlanul szórakoztató egységbe.

JEWISH MONKEYS – ”CARAVAN PETROL”

Subscribe: http://bit.ly/SubscribeJewishMonkeys Jewish Monkeys: “CARAVAN PETROL”, from the album Jewish Monkeys: “Mania Regressia” on Greedy for Best Music label Get it: http://jewishmonkeys.bandcamp.com/ Follow the Jewish Monkeys: Facebook: https://www.facebook.com/pages/JEWISH-MONKEYS/75647383544 Twitter: https://twitter.com/Jewish_Monkeys Website: http://www.greedyforbestmusic.com/artists/jewish-monkeys/ iTunes: https://itunes.apple.com/us/artist/jewish-monkeys/id210003489 The Jewish Monkeys are masters of identity play, knights of the absurd, musicians and comedians, who deliver an exhilarating show.

Nem biztos, hogy a COD országjelzésre mindenki azonnal rávágja: Kongó! Nos, az innen érkezett, tehát kongói Jupiter & Okwess a legvadabb afrorockot játssza, és a múlt év egyik legsikeresebb afrikai albumát jegyezte Kin Sonic címmel. Az alábbi dalban Damon Albarn is közreműködik, és ha picikét belegondolunk, egyáltalán nem is meglepő.

Jupiter Okwess – Musonsu (Official video) (Feat. Damon Albarn)

Jupiter Okwess – Musonsu from the EP ‘Troposphere 13’ Nouvel Album “Kin Sonic” disponible en précommande sur iTunes : https://itunes.apple.com/fr/album/kin-sonic/id1209488042 Shop : https://jupiterokwess.bandcamp.com/releases Facebook : https://www.facebook.com/JupiterAndOkwess/ Deezer : http://www.deezer.com/album/13947238 Spotify : https://play.spotify.com/album/0bmyLhxWvdRoauGXfREYGR iTunes : https://itunes.apple.com/fr/album/troposphere-13-ep/id1149784383 Discovered in 2006 thanks to Jupiter’s Dance, a documentary about the new music scene in Kinshasa, and still one of its iconic – even heroic – members.

A skandináv vonalat a nagy múltú klasszikusok képviselik: a svéd Garmarna tizenöt év hallgatás után jelentkezett a “6” című új albummal 2016-ban, hogy bebizonyítsa, töretlenül a legjobb skandináviai zenekarok közé tartozik, míg a finn Värttinä most úgy érkezik a Szigetre, ahogy eddig soha: a híres finn rapper, Paleface társaságában.

Värttinä – Seelinnikoi

Värttinä is a one of the best music bands of the world in the world&ethno music genre.

Messze Mississippi, messze ide Niger! A legjobb minőséget kapják az afrikai zenék rajongói is. A Griot Bluesban a Mighty Mo Rodgers amerikai bluesénekes és Baba Sissoko mali ütős-ngonis folyatta össze a Mississippi és a Niger hagyományait.

Griot Blues – Donke/Dance (Official video)

CD album coming out in October 2017. Baba Sissoko, Mighty Mo Rodgers, Luca Giordano Band and friends dancing in a industrial hemp field in Lithuania. WIll you join and dance together?

Az ukrán Onuka egyrészt az ország egyik legismertebb popzenekara, hiszen az Eurovíziós dalfesztiválon is láthattuk őket 2017-ben, másrészt elektro-folkban utazó izgalmas produkció. És igen, onuka unokát jelent.

ONUKA – Other (Live at October Palace, Kyiv)

Download on iTunes: http://bit.ly/Vidlik-iTunes http://bit.ly/Onuka-iTunes Live performance at October Palace, Kyiv, Ukraine. Production Director: Lera Levitskaya Edit: Olexandr Dobrev Style: Lesia Patoka [Patoka Studio] Make Up and Hair: Andriy Krupchinsky, Oksana Kot, Yana Savtira [ERTEQOOB] FOH: Sergiy Bravarniuk, Olexandr Zhyzhchenko Follow: https://www.facebook.com/onuka.official https://vk.com/onuka https://vimeo.com/onukaofficial https://www.youtube.com/user/onukaofficial https://www.instagram.com/onukaofficial https://soundcloud.com/onukaofficial https://twitter.com/onukamusic https://onukamusic.com https://onuka.ua ©2017 Vidlik Records.

A francia-tunéziai Ifriquiyya Electrique 2017 egyik legnagyobb szenzációját keltette rituális zenéjével, az archaikus sivatagi banga hagyományt forrasztva össze ipari- és zajrockkal. Nem találunk szavakat, inkább feltekerjük a hangerőt a szomszédoknak.

Ifriqiyya Electrique – Arrah arrah abbaina – Bahari – Tenouiba

Ifriqiyya Electrique: Rûwâhîne Release date: May 26th, 2017 Order: https://goo.gl/GcLkA6 Sufi trance musicians and rituals – from the depths of the Tunisian desert – in conversation with post-industrial sonics. ‘No theatre or stage or audience. The rûwâhîne have possessed and contorted the bodies of the Banga.

Sziget Fesztivál 2018.
2018. augusztus 8-15.
Budapest, Hajógyári-sziget
További infók erre

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Itt vannak az első idei Sziget nevek! Az előző évekhez képest később érkeztek meg az aktuális Sziget legelső fellépői, de jobb később, mint soha, igaz? Azonban végül most, január végén kiderült, kik az első bejelentettek, akik az immár 26. Sziget Fesztiválon is fellépnek majd. Lássuk hát...
Álmaimban Miss Amerika visszainteget A tegnapi napon The Kooks, Parov és Lana volt a menetrend a nagyszínpadon. Van már többkilóméter gyaloglás és 24 órányi ácsorgás bennünk, szóval többségében lecövekeltünk a Nagyszínpadhoz. A brit The Kooks a szemet vakító napfényben lépett fel...
Jött, nem látott, valamit főzött – zárónap a 2018-as Szigeten... Az utolsó nap nem sok jó előjellel indult. Az időjárás előrejelzés cuppanós sárt, gyatyagumi ázást, bokaficamot jelzett előre a hét talán legjobban várt produkciójához. Másrészt a délutáni, az instáról levadászott rajongói Alex Turner szelfi sem az s...