Igazán veretes az A38 sátor idei programja a Szigeten

Bátran kijelenthetjük: ez az utóbbi évek legjobb Sziget programja! Igazán kurrens, népszerű és aktuális előadókat sikerült idén lekötni – és nem csak a Nagyszínpadra. Itt az idő hát, hogy megnézzük részletesebben a méretében kisebb, de előadók tekintetében egyáltalán nem kevésbé izgalmas A38 színpad felhozatalát.

Fotó: Sziget FB

Ide érkezik majd a napokban jelent meg az ambient pop jelenlegi egyik legmenőbb zenekara, a Cigarettes After Sex és velük együtt az új kislemezük, melyet az alternatív média ismét maximális pontszámmal díjazott, van még kérdés?

Az idei Sziget legszerethetőbb figurája és a világ legszerethetőbb blues-zenésze Seasick Steve. Annak ellenére, hogy Steve egy fiktív élettörténetet épített maga köré és simán elhitette a világgal, hogy önmagánál tíz évvel idősebb egyszerű muzsikus, aki utcazenélt, miközben korábban volt sessionzenész, hangmérnök, sőt állítólag ott dolgozott a Nirvana Nevermind albumának stúdiómunkálatain is, amikor leleplezte magát, senki nem sértődött meg, sőt. Maga készítette gitárjai legendásak, dalai tizen- és huszonévesekkel fedeztette fel újra a bluest, mindamellett rendkívül szuggesztív előadó.

A Sziget mindig is odafigyelt a brit gitárzenekarokra, elég csak a Franz Ferdinand első szigetes koncertjére (amin nem mellesleg mi is ott voltunk) emlékezni pályafutásuk felívelésekor, amikor még Habsburg György is kilátogatott megtekinteni a „császári és királyi” zenekart. A Shame ismét a jelen izgalmát kínálja, pedig azt gondolhatnánk, hogy az elmúlt tizenakárhány évben szinte minden hangot, hangzást, tempót és dallamot összelegózott a zeneipar.

Nem szeretnénk most arra hivatkozni, milyen gitárzenekarok érkeztek Manchesterből az elmúlt évtizedekben, maradjunk annyiban, hogy Jonathan Higgs zenekara, a Everything Everything okkal került az idén 15 éves A38 hajó szigetes színpadára: kiválóan összegzik a brit popzene legjobb pillanatait indie-től a radioheades megoldásokon át az elektronikáig és remélhetőleg, azon is túl.

A 2010-ben Melbourne-ben alakult King Gizzard & the Lizard Wizard 2012-ben adta ki első lemezét 12 Bar Bruise címmel, azóta pedig elképesztő ütemben születnek az újabbnál újabb lemezeik. Csak a tavalyi évben öt (!) stúdióalbummal álltak elő. Soknak hangzik? Naná, de amíg ilyen számok vannak rajta, mint az alábbi, ki bánja ezt?

Chet Faker jelenleg inkább ismét eredeti nevén, Nick Murphyként koncertezik: ő az a poszt-poszt-poszt elektronikus zenei producer, aki zseniális videókkal lepi meg a világot egy-egy single megjelenése kapcsán, sőt magyar vonatkozása is van, hiszen forgatott neki a budapesti Umbrella stábja is.

Bővebb programleírások és teljes bontás (nem csak az A38 színpadról a lenti linken)!

(sajtóanyag: sziget.hu)

Sziget Fesztivál 2018.
2018. augusztus 8-15.

Budapest, Hajógyári-sziget
További infók erre