Nick Cave ezúttal az Arénában lép fel Magyarországon

Az utóbbi évtizedek (vagy akár mindenkor?) egyik legnagyobb hatású és legtalálékonyabb alternatív rock zenekara, a Nick Cave & The Bad Seeds 2018-ban visszatér Budapestre, hogy június 21-én a Sportaréna falai között újra átadják nekünk a különleges, örökké fejlődő zenéjük élményét!

nc
Nick

Nick Cave egy „Bad Seed”. Ez egy egyszerű állítás, amit azonban elég gyakran figyelmen kívül hagyunk. A rock and roll szaknyelve szerint a bandákat általában frontemberre és háttérzenekarra osztják, és ezek a fogalmak egy idő után már belénk ivódnak. Könnyű tehát Cave-re összpontosítanunk, és közben megfeledkezünk arról, hogy a stúdióban és a színpadon is egy csapat zenésszel dolgozik együtt vállvetve. Így együtt próbálnak meg elérni valami olyasmit, amit egyedül nem sikerülne. Erre hivatkozott “harmadik elmeként” Burroughs és Gysin is: „amikor két elmét összehozol, mindig lesz egy harmadik elme… egy felsőbbrendű elme… egy észrevétlen kollaboráns”. Ha a Bad Seeds együttműködését nézzük, őket is az elmék ezen fúziója segítette az elmúlt 30 év egyik legizgalmasabb, legnagyobb hatású zenekarává fejlődni.

A Bad Seeds 1983-ban alakult, miután Cave előző zenekara, a The Birthday Party egy elég morcos hangulatban zajló berlini felvétel után feloszlott. Felszabadulva azon korlátok alól, hogy milyennek kellett volna lennie egy hagyományos – ha nem rendkívüli – rock and roll bandának, Cave összehozott egy új csapatot „látnok” zenészekből, hogy együtt feszegessék tovább a kortárs rockzene határait.

Akkoriban nem az volt a kérdés, hogy ez a valószínűleg embergyűlölő, drogos, hosszú hajú, méretre szabott öltönyben játszó csapat kiment-e a divatból, hanem inkább arról, hogy a világ mikor zárkózik fel hozzájuk. Míg a Birthday Party kétségkívül segített abban, hogy kultuszt építsenek a denevérekért rajongó gót bandák köré, addig a Bad Seeds túl furának tűnt, hogy mások versenyezni akarjanak vele, vagy le akarják körözni. Egy távoli világból jött zenekar voltak, akik már az első, 1984-es albumuktól, a From Her To Eternity-től kezdve úgy szóltak, mint a Földön senki más.

Nick Cave & The Bad Seeds/Kylie Minogue – Where The Wild Roses Grow

Music video by Nick Cave & The Bad Seeds/Kylie Minogue performing Where The Wild Roses Grow.

A Bad Seeds hírneve azon alapul, hogy képesek olyan albumokat kiadni, melyek a banda által választott zenei irányvonalban igazi műalkotásoknak számítanak. Az emlékeinkbe gyakran visszatérő, szívet tépő 1997-es The Boatman’s Call egy igazi duende-mestermű, a Blues/ The Lyre of Orpheus 2004-ből azon kevés duplaalbumok egyike, amelyek tényleg remekül sikerültek. A 2008-as Dig, Lazarus Dig!!! felpezsdítette a Bad Seeds spin-off projektjének, a Grindermannak a garage rock élményeit, és olyan zsigeri, mint minden, amit ezek a zenészek első post-punk próbálkozásaik óta csináltak.

Nick Cave & The Bad Seeds – ‘Jesus Alone’ (Official Video)

The official video for ‘Jesus Alone’, taken from new album, ‘Skeleton Tree’, and feature film, ‘One More Time With Feeling’. Follow Nick Cave & The Bad Seeds Facebook: https://ncandtbs.lnk.to/Facebook Twitter https://ncandtbs.lnk.to/Twitter Instagram https://ncandtbs.lnk.to/Instagram YouTube https://ncandtbs.lnk.to/YouTube Spotify https://ncandtbs.lnk.to/Spotify iTunes https://ncandtbs.lnk.to/iTunes This is the official YouTube channel of Nick Cave & The Bad Seeds.

Miután már régóta a világ egyik legújítóbb, működő zenekaraként tartották őket számon, a banda 2013-ban kiadta a Push The Sky Away-t. Ez a kísérleti hangszerelés és Cave eddigi leghomályosabb dalszövegeinek összjátékával új szintet állított be a Bad Seeds számára, a zaklatók himnuszának is nevezett We No Who U R –tól a Jubilee Street című számig. Ez a 2016-os Skeleton Tree című albumukig folytatódott állandó fejlődés különbözteti meg Nick Cave-et és a Bad Seeds-t a többiektől. Már több mint 34 éve dolgoznak együtt, és nincs okuk arra, hogy abbahagyják.

Nick Cave & The Bad Seeds
2018. június 21.
Papp László Budapest Sportaréna
Jegyvásárlás erre, esemény erre.

Maradj még, olvass még! Csak neked ajánljuk:

Langyos kezdés – Sziget 1.nap Tegnap az első "rendes" nappal végre hivatalosan is megnyitotta kapuit az idei Sziget Fesztiválköztársaság. Nagy várakozásokkal vetettük bele magunkat a K hídon befelé hömpölygő tömegbe szerdán délután, hiszen már tegnap érkezett a nagyszínpadra az á...
Pecsa, május 26, valami ausztrál Kiss Tibi-epigon Tudta Ön, hogy Nick Cave pályája egy pontján kitartó, ám végül csúfos kudarcba fulladó kísérletet tett arra, hogy lelopja az akkor még épp csak megalakuló Quimby zenekart? Tudta hogy írt olyan szemérmetlen Quimby-koppintásokat, mint pl. a The Curse o...
Csapjon le rám a Red Right Hand! Gyermekkoromban ő volt az alternatív arc, akiért lehetett lelkesedni és felnézni rá, akinek az arca és a hangja rögtön beugrott az eksztázis vagy az elborult szavakra, és akit először a Berlin fölött az égben láttam mozgóképen. Azóta már mindenkinek ...