Underground hangversenyek

A múlt hétvégét próbáltuk tökéletesen elstartoltatni — bár messze nem a szívem csücske a Gozsdu Udvar —, úgy érzem sikerült.

Két igencsak underground zenekar adott rövidke — de annál velősebb — koncertet a GMK-ban. Azaz megnéztük, mi az a buli, amire még Marslakó Halott Pénz Dávid is nyom egy attendet a facebookon.

A mindig nyomorgós, mindig külföldiekkel túlzsúfolt, nem egy kellemes hely, nekem. Koncert viszont van, nem kevés jó itt, így menni kell, ha menni kell.

Black Bartók
Black Bartók

A GMK árait nézve, egy ott kapható jobb sör áráért már fasza koncertek láthatóak. A kezdeti időszak után már ruhatár is van, mondhatni közel tökéletes minden.

Mindig meglepődöm, mikor meglátom a színpadot, hogy valaki komolyan gondolta, mikor a februári — a végül persze az A38-ra áttett — The View koncertet ide kezdte el szervezni.

21:10 után lép színpadra az est első fellépője, hogy zúzzanak egy jó 45 percet.

Az első színpadra lépő együttes a The Moog és a Hammer of Gods tagjaiból 2013-ban alakult Gustave Tiger — mennyire frappáns lett volna ha a The Dark Side of the Moog néven nyomják a beatet, de már mindegy —. Azóta csatlakozott hozzájuk a 40 Days-ből Szurcsik Erika énekesnő, a basszeros a nagyszerű Hó Marci, a boboknál pedig a Terrible Ted-ben is ütő Fekete Dávid.

Az At The Idyll’s End bejött annak idején, a legutóbbi, a Chaste And Mystic Tribadry keveset pörgött, vártam mit nyújtanak, nem volt csalódás.

Gustave Tiger
Gustave Tiger

Bár nem szólt a hangcucc tökéletes finomsággal, bőven lejött a színpadról, aminek le kellett — volt hogy akarata ellenére Erika is így tett —, tipikusan olyan zenekar, amelynek a tagjai baromi jól érzik magukat miközben zenélnek, sokszor maguknak szól, mint a közönségnek — nem feltétlenül mindig öncélúan —.

Nagyjából negyvenöt perc, ilyen lángon égve kb. elég is mindenkinek. Jó móka volt. Rocktól az agyeldobós punking.

Gustave Tiger – Senki se tenger

Rendezte, vágta: Molnár Alexandra Rusek köszi: Kasia, szomszédok https://www.facebook.com/gustavetiger/?fref=ts

Az est második részét jobban vártam.

Harminc felé nem gondoltam, hogy rajongóvá tesz bármi is, de mégis így lett. Az ultimate kedvencek közé szépen berobbant a Hangmás.

A Hangmás Minda Endrével az élen jelenség. Aki látta, tudja, aki nem már, bánhatja, hiszen már másfél éve, hogy pihenőre vonult az együttes.

Hangmás – Nagy-szín-pad

Hangmás a Akvárium klubban. Nagyszínpad. 2014.05.20.

Kata a billentyűsük Franciaországban kapott munkát, a fiúk úgy döntöttek: más felállásban nem folytatják.

Tavaly márciusban búcsúztunk tőlük a Corvin tetején — a nyáron hazalátogató Molnár Kata (és más tagok is) szeretett volna koncertet, de közben az ‘idegenlégiós’ giátáros, Paul Schiessler Bécsbe költözött, így ki tudja mikor láthatjuk őket újra színpadon —.

A Hangmás hibernálása előtt Endre már bekerült a Terrible Ted nevezetű zenekarba, de az a brigád is C vágányra került.

Black Bartók
Black Bartók

A Black Bartók idén tavasszal kezdte meg működését, a két Hangmás tag mellé — Minda Endre és Pogár LászlóKovács Marcell került be — aki a Sonarból lehet ismerős —, a samplereket kezelni és a kütyüket nyomkodni.

Negyed tizenegy körül léptek a színpadra és nekiláttak a feszes nyolc számos műsoruknak.

Endrét mindig élmény színpadon látni — vicces volt hallagatni egy beszélgetést, ahol a fiatalt lány elkisérő fiúkoszrú érdeklődött a koncert előtt, hogy ‘mire is jöttünk?‘ a válasz egyértelmű volt: ‘AZ ENDRE új zenekarára‘, hogy ki is az az Endre, az esélyeik fenntartása érdekében inkább nem firtatták, megtudták úgy is —.

A BB nem a Hangmás — hiába tartalmazza nyomokban — de egy nagyon profi hangversenyt láthattunk.

Black Bartók – Judy Is A Nazi

http://www.facebook.com/blackbartok/ Visual: Klárik Balázs Video: Minda Krisztina Video Editing: Kovács Marcell Recording/Mixing/Mastering: Kabai Gergely, Szabó Bálint Lyrics: She used to be a nurse But her soul was wounded Her mother liked alcohol More than she liked her daughter They lived in a small flat On the seventh floor It was

A Marcell által előcsalogatott hangok nagyok dobnak az összképen, László gitárjátékára pedig sokkal több ‘hárul’, mint a régi zenekarban, de ez nem veti vissza sőt. Jó ruitmosok váltják a feszes gitárfutamakat, hatalmas koncentrációval. Endrével nagyon működik a kémia közöttük, nem véletlen, hogy újra egy bandában zenélnek megint.

Endre, meg tényleg Endre. Nem szabadul el a pokol, de a bőréből nem tud kiugrani soha. Igen érdekes látvány, mikor kezébe kerül a gitár. A színpadi önmagához mérten kis szerényen közli: vagy húsz éve járt gitártanárhoz. Nem baj, ami kell, azt megkapjuk.

Hamar elrepül az idő — az sem volt még Hangmáson, aki most ráadást követel —. Várjuk az új dalokat, tényleg üde színfont a budapesti zenei élet palettáján Black Bartók.

Az X faktorok és az egyéb hasonszőrű műsorok kedvelő el sem tudják képzelni, ha kilépnének péntek este az utcára, milyen remek kis koncertekbe botolhatnának bele.

a setlist
jó móka volt
jó móka volt