Underground hangversenyek

A múlt hétvégét próbáltuk tökéletesen elstartoltatni — bár messze nem a szívem csücske a Gozsdu Udvar —, úgy érzem sikerült.

Két igencsak underground zenekar adott rövidke — de annál velősebb — koncertet a GMK-ban. Azaz megnéztük, mi az a buli, amire még Marslakó Halott Pénz Dávid is nyom egy attendet a facebookon.

A mindig nyomorgós, mindig külföldiekkel túlzsúfolt, nem egy kellemes hely, nekem. Koncert viszont van, nem kevés jó itt, így menni kell, ha menni kell.

Black Bartók
Black Bartók

A GMK árait nézve, egy ott kapható jobb sör áráért már fasza koncertek láthatóak. A kezdeti időszak után már ruhatár is van, mondhatni közel tökéletes minden.

Mindig meglepődöm, mikor meglátom a színpadot, hogy valaki komolyan gondolta, mikor a februári — a végül persze az A38-ra áttett — The View koncertet ide kezdte el szervezni.

21:10 után lép színpadra az est első fellépője, hogy zúzzanak egy jó 45 percet.

Az első színpadra lépő együttes a The Moog és a Hammer of Gods tagjaiból 2013-ban alakult Gustave Tiger — mennyire frappáns lett volna ha a The Dark Side of the Moog néven nyomják a beatet, de már mindegy —. Azóta csatlakozott hozzájuk a 40 Days-ből Szurcsik Erika énekesnő, a basszeros a nagyszerű Hó Marci, a boboknál pedig a Terrible Ted-ben is ütő Fekete Dávid.

Az At The Idyll’s End bejött annak idején, a legutóbbi, a Chaste And Mystic Tribadry keveset pörgött, vártam mit nyújtanak, nem volt csalódás.

Gustave Tiger
Gustave Tiger

Bár nem szólt a hangcucc tökéletes finomsággal, bőven lejött a színpadról, aminek le kellett — volt hogy akarata ellenére Erika is így tett —, tipikusan olyan zenekar, amelynek a tagjai baromi jól érzik magukat miközben zenélnek, sokszor maguknak szól, mint a közönségnek — nem feltétlenül mindig öncélúan —.

Nagyjából negyvenöt perc, ilyen lángon égve kb. elég is mindenkinek. Jó móka volt. Rocktól az agyeldobós punking.

Az est második részét jobban vártam.

Harminc felé nem gondoltam, hogy rajongóvá tesz bármi is, de mégis így lett. Az ultimate kedvencek közé szépen berobbant a Hangmás.

A Hangmás Minda Endrével az élen jelenség. Aki látta, tudja, aki nem már, bánhatja, hiszen már másfél éve, hogy pihenőre vonult az együttes.

Kata a billentyűsük Franciaországban kapott munkát, a fiúk úgy döntöttek: más felállásban nem folytatják.

Tavaly márciusban búcsúztunk tőlük a Corvin tetején — a nyáron hazalátogató Molnár Kata (és más tagok is) szeretett volna koncertet, de közben az ‘idegenlégiós’ giátáros, Paul Schiessler Bécsbe költözött, így ki tudja mikor láthatjuk őket újra színpadon —.

A Hangmás hibernálása előtt Endre már bekerült a Terrible Ted nevezetű zenekarba, de az a brigád is C vágányra került.

Black Bartók
Black Bartók

A Black Bartók idén tavasszal kezdte meg működését, a két Hangmás tag mellé — Minda Endre és Pogár LászlóKovács Marcell került be — aki a Sonarból lehet ismerős —, a samplereket kezelni és a kütyüket nyomkodni.

Negyed tizenegy körül léptek a színpadra és nekiláttak a feszes nyolc számos műsoruknak.

Endrét mindig élmény színpadon látni — vicces volt hallagatni egy beszélgetést, ahol a fiatalt lány elkisérő fiúkoszrú érdeklődött a koncert előtt, hogy ‘mire is jöttünk?‘ a válasz egyértelmű volt: ‘AZ ENDRE új zenekarára‘, hogy ki is az az Endre, az esélyeik fenntartása érdekében inkább nem firtatták, megtudták úgy is —.

A BB nem a Hangmás — hiába tartalmazza nyomokban — de egy nagyon profi hangversenyt láthattunk.

A Marcell által előcsalogatott hangok nagyok dobnak az összképen, László gitárjátékára pedig sokkal több ‘hárul’, mint a régi zenekarban, de ez nem veti vissza sőt. Jó ruitmosok váltják a feszes gitárfutamakat, hatalmas koncentrációval. Endrével nagyon működik a kémia közöttük, nem véletlen, hogy újra egy bandában zenélnek megint.

Endre, meg tényleg Endre. Nem szabadul el a pokol, de a bőréből nem tud kiugrani soha. Igen érdekes látvány, mikor kezébe kerül a gitár. A színpadi önmagához mérten kis szerényen közli: vagy húsz éve járt gitártanárhoz. Nem baj, ami kell, azt megkapjuk.

Hamar elrepül az idő — az sem volt még Hangmáson, aki most ráadást követel —. Várjuk az új dalokat, tényleg üde színfont a budapesti zenei élet palettáján Black Bartók.

Az X faktorok és az egyéb hasonszőrű műsorok kedvelő el sem tudják képzelni, ha kilépnének péntek este az utcára, milyen remek kis koncertekbe botolhatnának bele.

a setlist
jó móka volt
jó móka volt