Itt az utolsó esélyed elkapni az eredeti Swans-ot

Az A38-on legutóbb két éve járt, akkor telt házas koncertet adó experimentális rockzenekar, a Swans Michael Gira vezetésével The Glowing Man című új lemezét mutatja be. A letaglózó erejű koncertjeiről, monumentális album-emlékműveiről és kompromisszummentességéről elhíresült zenekar jelenlegi felállásában utoljára készített lemezt, illetve turnézik.

Kevés zenekar van, amelynek neve és életműve között akkora ellentmondás feszülne, mint a Swans esetében. Az 1982 óta létező Hattyúk ugyanis a legkevésbé sem valami könnyed, kecses, hófehér muzsikával örvendezetik meg a közönséget. Épp ellenkezőleg: az eredetileg építési vállalkozó, később kompromisszumot nem ismerő gitáros-énekes-zeneszerző, Michael Gira együttese a New York-i no wave hullám hátán érkezve a legsúlyosabb, indusztriálba és noise-ba hajló, letaglózó erejű rockot nyomja – egy tizenkét éves szünettől eltekintve – immár több mint harminc éve.

A Swans történetének első szakaszára Gira mellett felesége, az extravagáns énekesnő, Jarboe személyisége nyomta rá a bélyegét. Talán emiatt is szokták sokszor összevetni a pálya- és műfajtárs Sonic Youth-szal is, de az igazság az, hogy a Swans sosem törekedett olyasfajta „rocksláger-gyártásra” (már ha lehet ezt annak nevezni), mint a Sonic Youth. Eszméletlen hangerejű koncertjei, brutális, zajból, gerjedésből és némi rock and rollból álló egyszerre dühös és meditatív, monumentális kompozíciói, Jarboe és Gira extatikus éneke és játéka mind egyetlen célt szolgáltak: Gira azon művészi elképzelését, hogy a zenének fájnia kell, hogy hasson.

És bár a Swans zenéje a 1997-es feloszlást követő pár évvel ezelőtti szinte teljes átalakulás és visszatérés (Gira mellett jóformán csak Norman Westberg gitáros maradt meg az eredetinek nevezhető felállásból, és persze a zenekarvezető azóta elvált felesége sem énekel már a Swansszel) óta sokat „finomodott”, Gira egyszerre súlyosan fizikai és fennkölten spirituális posztrockja ugyanolyan letaglózó erejű, mint egykor.

Erre már bizonyíték volt a két évvel ezelőtti To Be Kind lemez is, amit a Magyarországon az utóbbi időben többször megfordult Swans az A38 Hajón mutatott be, sűrű telt ház előtt. És idén nyáron megjelenik a Swans várhatóan utolsó ‒ legalábbis ebben a felállásban utolsó ‒ albuma, a hírek szerint az előzőhöz hasonlóan nagyszabású, korszakzáró The Glowing Man. A júniusban megjelenő, John Congleton produceri felügyeletével készült lemezhez nagyszabású, többhónapos turné kapcsolódik. Ennek lesz egyik állomása Budapest, ahol az A38 Hajón valószínűleg utoljára láthatjuk a Swanst jelenlegi formájában. Bár Michael Gira állítja, hogy a Swans nem szűnik meg, de biztosan nem a jelenlegi tagsággal folytatódik ez elképesztő pályafutás.

Swans (USA)
2016. október 21., péntek 20:00
A38 Hajó
Jegyár: 4500 Ft, elővételben: 3900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.